Hlavní navigace

Startuje sériová výroba Xboxu One. Má rychlejší CPU a verzi pro zaměstnance

4. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft se pochlubil, že včera odstartovala masová výroba nové herní konzole Xbox One. Projekt jde podle plánu a konzole se začne prodávat v listopadu, konkrétní datum se prý dozvíme zanedlouho. Viceprezident pro marketing a strategii interaktivní zábavy při této příležitosti také prozradil, že frekvence procesoru byla těsně před zahájením výroby navýšena na 1,75 GHz (původně jsme předpokládali takt 1,6 GHz). V minulosti již Microsoft posílil GPU, z 800 na 853 MHz, naopak kapacita paměti zůstala navzdory spekulacím na kulatých osmi gigabajtech.

Xbox One

Mimo jiné také víme, že hlavní čip v konzoli kombinující procesor, grafické jádro a 32 MB paměti ESRAM má velikost 361 mm², tranzistorů by mělo být něco přes pět miliard. APU je tedy podobně velké jako GPU Tahiti (Radeon HD 7970), které má 365 mm² a 4,3 miliardy tranzistorů. A ani zdaleka to není největší čip, který lze 28nm postupem vyrobit, tento primát patří čipu GK110 od Nvidie (7,1 mld. tranzistorů, 551 mm²).

V předobjednávkách je napřed Sony

Podle Yusufa Mehdiho má Microsoft v plánu dostat na trh a během vánoční sezóny prodat nejvyšší počet konzolí. Nedávno server VGChartz zveřejnil údaje, podle nichž si zákazníci ve Spojených státech do 24. srpna předobjednali kolem 600 000 Playstationů 4, ale jen 350 000 Xboxů One. Kvóty předobjednávek jsou ale omezené, takže to nemusí mnoho vypovídat o (ne)zájmu hráčů o tu či onu konzoli. Možná Microsoft počítá s tím, že Playstation 4 bude hůře dostupný a rodiče ve snaze předejít zklamání pod vánočním stromečkem rádi vysolí sto dolarů navíc za Xbox One. I když, kdo ví, jak to nakonec bude.

 

Stále ale platí, že Xbox One bude v první vlně dostupný pouze ve vybraných 13 zemích, mezi nimiž Česká republika není a dovážet konzoli z východního Německa Microsoft nedoporučuje.

Bílá barva jen pro vyvolené

Kupující Xboxu One si stejně jako u automobilu Ford Model T budou moci vybrat jakoukoliv barvu, pokud to bude černá. Variantu v bílé barvě dostanou pouze zaměstnanci Microsoftu pracující v oddělení Interactive Entertainment Business na plný úvazek. Kromě barevného provedení se konzole bude lišit též nápisem „I made this“ (Tohle jsem vyrobil já) vedle slotu Blu-ray mechaniky.

CS24

Zdroj: X-bit labs, Pocket-lint