Hlavní navigace

Dvě rány pro kryptoměny. Steam nepřijímá Bitcoiny a hackeři ukradli miliardu korun

7. 12. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Největší herní PC platforma loni v dubnu zavedla zajímavou novinku – možnost za hry platit pomocí Bitcoinu. Včera však hráči o tuto možnost přišli a nakupovat budou muset pomocí karet nebo PayPalu.  

Bitcoin je pro placení příliš komplikovaný a drahý

Steam uvádí dva důvody. Jednak jde o vysoké transakční poplatky a jednak o extrémní volatilitu. Když Steam novinku zavedl, transakční poplatky stály v průměru 0,20 dolaru, dnes se platí i 20 dolarů. Víc, než kolik stojí některé hry. A souvisí to i s druhým problémem.

Kurz měny je velmi kolísavý a hodnota Bitcoinu se může změnit i časovém okně, kdy dochází k ověření platby. Hráči pak mohou zaplatit víc, než museli (pokud hodnota BTC roste). Případná refundace při vrácení her tento problém obrací. Více zase může zaplatit Steam (včetně vysokých poplatků). Řešením tedy je odstavení Bitcoinu. Steam si ale nechává vrátka otevřená pro případ, že se Bitcoin opět uklidí.

MMF24

NiceHash přišel o miliardu korun

Bitcoinový svět postihla ještě jedna negativní zpráva. NiceHash, jeden z větších poolů (skupina spojující výkon počítačů k rychlejšímu těžení) byl hacknut. Neznámý útočník vysál podle CoinDesku peněženku s 4736,42 BTC. Hodnota Bitcoinu dnes vystřelila nad 15 000 dolarů za kus, škoda je tak v přepočtu 1,5 miliardy korun.

NiceHash na 24 hodin pozastavil činnost a bude vyšetřovat, co se stalo. Skupina již případ nahlásila úřadům a policii. Vzhledem k anonymitě Bitcoinu, respektive Blockchainu, ale těžko získá peníze zpět.