Hlavní navigace

Štít slotu M.2 od MSI nemusí vždy pomoci teplotám SSD, ukazují testy

3. 2. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

SSD moduly typu M.2 byly původně hlavně věcí notebooků, ale s příchodem technologie NVMe a připojením přes PCI Express se z nich stal standard také pro nejvýkonnější úložiště. Ta nicméně v zátěži mají docela vysokou spotřebu, což vede ke zpomalování při déle trvajících operacích. MSI se tohoto problému před nedávnem chytilo a nabídlo na svých deskách tak zvaný „M.2 Shield“ – kovový kryt, který má sloužit jako pasivní chladič a teplotu tak zlepšovat.

M.2 Shield od MSI má evidentně také dekorativní účely, kvůli kterým je použitý jen plochý hliníkový plech, místo většího pasivu s žebrováním. Web GamersNexus se proto rozhodl jeho fungování vyzkoušet v poměrně podrobném článku. Použité bylo SSD Kingston HyperX Predator a deska MSI Z270 Gaming Pro Carbon. Na modulu byly nejprve pomocí termokamery nalezena dvě „horká místa“. Poté GamersNexus měřil teplotní rozdíl těchto bodů proti teplotě vzduchu okolí, aby zjistil, zda M.2 Shield pomáhá, či ne. Jako zátěž byl pro SSD použit IOMeter se sekvenční zapisovací zátěží.

Podle naměřených výsledků nasazení krytu („Sink“) zhorší teplotu zařízení, respektive naměřený rozdíl mezi teplotou SSD a vzduchu ve skříni proti stavu, kdy je SSD holé („NoSink“). Pomůže si sice vršek, který se ochladil o 1–2 °C, nechlazená spodní strana si však kvůli omezení přístupu vzduchu pohoršila o čtyři stupně. Zhoršení je patrné také v absolutních teplotách řadiče. Nejde o nějak hrozné teploty, takže aplikací krytu neděláte nějakou tragickou chybu, ale zhoršení – a tedy nefunkčnost M.2 Shieldu coby chladiče – v tomto případě patrné je.

Teplotní rozdíly s krytem a bez krytu (Zdroj: GamersNexus) Teplotní rozdíly s krytem a bez krytu (Zdroj: GamersNexus)
Absolutní teploty SSD HyperX Predator s krytem a bez krytu (Zdroj: GamersNexus) Absolutní teploty SSD HyperX Predator s krytem a bez krytu (Zdroj: GamersNexus)

Provedení chladiče má několik slabin – jednak je asi příliš orientované na vzhled, jak již bylo řečeno, a lepší by bylo použít více hliníku a žebrování. Větším problémem je ale zřejmě to, že chladí jen horní stranu, která má s krytem kontakt pomocí teplovodivé vložky. Spodní strana je ale po aplikaci „štítu“ naopak chlazená hůř. Kontakt s pasivem nemá, ale kvůli tvaru krycího plechu je ještě více omezen přístup vzduchu pod modul. Teplo shromažďující se na spodní straně tedy nemá kam unikat. Tento problém se ale asi nebude týkat jen MSI, podobně navržené kryty jiných výrobců ho asi mohou způsobit rovněž.

MMF24

S jednostrannými moduly by štít fungovat měl

Je ale třeba říct, že MSI s vyzněním testu nesouhlasí stojí si za tím, že M.2 Shield funguje. Jde například o to, že bylo měřeno mimo skříň (tedy bez nuceného průtoku vzduchu skříní). Co je také důležité: GamersNexus testoval poměrně staré SSD z roku 2015, které má čipy po obou stranách. MSI uvádí, že modernější modely, které testovali jeho inženýři, zhoršení neregistrují. Jiné hardwarové weby skutečně pozitivní výsledky získaly. Například bit-tech.net hlásí zlepšení teploty a mírně i výkonu na Samsungu SSD 960 Evo, který čipy zespodu nemá. Pokud by ale měl, oteplení na spodní straně by tento test asi nezachytil.

Zlepšení teplot a výkonu na Samsung SSD 960 Evo (Zdroj: Bit-Tech.net) Zlepšení teplot a výkonu na Samsung SSD 960 Evo (Zdroj: bit-tech.net)

Samotná idea chlazení pro moduly M.2 není špatná, ale zdá se, že na deskách MSI může být lepší „štít“ nepoužívat, pokud máte oboustranný modul. Lepším řešením by asi bylo zajistit modulům větší průvan jiným osazením, s čímž některé firmy experimentují (například vertikálním zasouváním do desky). Nejlépe na tom asi budou ti, kterým se nepříčí staromódní domácí „modding“ a přilepší zejména na řadič modulu nějaký funkčnější pasiv s žebrováním. Nějaký způsob chlazení modulů M.2 každopádně není špatný nápad, jen použitá řešení musí dozrát.