Hlavní navigace

Streamovací služba Grooveshark prohrála boj s hudebním průmyslem a končí

Sdílet

Zdroj: Redakce

Populární hudební služba končí. Grooveshark se na svém webu rozloučil s uživateli zprávou, ve které se omlouvá a přiznává chybu. Ani po devíti letech provozu provozovatelé nedokázali získat všechny potřebné licence na hudbu, kterou nabízeli.

Streamovací služba Grooveshark prohrála boj s hudebním průmyslem a končí
Streamovací služba Grooveshark prohrála boj s hudebním průmyslem a končí

Fungoval na podobném principu jako YouTube. Obsah nahrávali sami uživatelé, takže provozovatelé byli chráněni zákonem DMCA. Ten říká, že provozovatel není zodpovědný za uživatelský obsah, ale musí vyřídit případy, kdy uživatelé porušují autorské právo a držitelé copyrightu se ozvou se stížností.

Přesto se na Grooveshark v posledních letech sypala jedna žaloba za druhou. V té poslední tvrdila skupina vydavatelství Universal Music, že i samotní zakladatelé a zaměstnanci nahráli do sítě přes 150 000 skladeb bez potřebných licencí. V další soudní instanci se počet snížil na 4907, ale Universal žádal za každou skladbu 150 000 dolarů. To by ve výsledku dělalo rekordní pokutu 735 milionů dolarů.

 

MMF24

V dopise na rozloučenou Grooveshark přiznává chybu. „Měli jsme ty nejlepší úmysly, ale udělali jsme hodně závažných chyb, Selhali jsme v tom, že jsme nezískali licence od majitelů práv pro obrovské množství hudby, kterou jsme nabízeli,“ tvrdí zástupci Groovesharku.

Když služba před devíti lety startovala, chtěla způsobit revoluci. Udělat ze streamování běžnou věc, protože měli jen malou konkurenci. Jenže dnes – a to Grooveshark explicitně zmiňuje – už je na trhu Spotify, Deezer, Google Play, Beats Music, Rhapsony, Rdio a další, kteří to dělají taktéž, často i zdarma a hlavně s potřebnými licencemi.