Hlavní navigace

Studie: Firefox je nejméně bezpečný prohlížeč, Chrome vede tabulky

12. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Předně musíme říct, že studii od bezpečnostního týmu Accuvant zafinancoval Google. Zřejmě si chtěl dokázat, jak je jeho prohlížeč dobrým produktem. Chrome ze tří testovaných prohlížečů opravdu vyšlo nejlépe, v závěsu za ním skončil Internet Explorer, Firefox si odnesl bronz. Bronz je v tomto případě zároveň posledním místem, což není příliš lichotivé. Pánové výzkumníci došli k závěru, že ač lze Chrome a Internet Explorer považovat za velmi dobré soupeře, první jmenovaný se předvádí v lepším světle.

Kritéria studie nejlépe odhaluje následující tabulka. Kterak došel tým Accuvant ke svému závěru?

Režim sandbox třeba Firefoxu opravdu chybí, o tom žádná. Jak sami vidíte, nepočítaly se známé zranitelnosti, výzkum se soustředil čistě na bezpečnostní funkce. Plug-in Security omezuje rozsah akcí, které uživatel nemusí schvalovat. Just-In-Time Hardening zase zabraňuje JavaScriptu na webu kompilovat kód, aby mohl běžet na vašem stroji. Plných sto čtyřicet stránek si můžete přečíst na Scribd.com.

Jeden z vývojářů od Mozilly se už k výsledkům studie vyjádřil, byť poměrně neurčitě. Řekl něco ve smyslu, že Firefox obsahuje řadu dobrých ochranných technologií a prvků, ale že žádná technologie není stoprocentně neprůstřelná. Možnosti sandboxu Mozilla přesto zkoumá. Bezpečnost se v této organizace prý řeší trochu jinak, neustále se testuje a analyzuje běžící kód. A kromě toho vývojář zmiňuje rychlé reakce na nové hrozby a objevené díry.

Zdroj: Neowin