Hlavní navigace

Svítilny pro Android vás možná chtějí šmírovat. Žádají si spoustu nesmyslných oprávnění

8. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Snoopwall, firma vyvíjející bezpečnostní aplikace, provedla zajímavý průzkum. Nainstalovala si deset nejstahovanějších aplikací pro Android, které slouží k rozsvěcování zadní LED svítilny. Jednoduchá věc, napadlo by vás. Autoři aplikací od vás ale chtějí přístup k dalším nesouvisejícím funkcím telefonu.

LED svítilny pro Android vyžadují zbytečně moc oprávnění

Rekordmanem je Super-Bright LED Flashlight, která vyžaduje 20 různých oprávnění. Ty slouží pro sledování Wi-Fi sítí, stahování dat z internetu, zjišťování přesné polohy přes GPS nebo mazání a změně obsahu na úložištích. SnoopWall sice nezjistila, že by docházelo ke špehování uživatelů, ale vyžadování tolika oprávnění je podezřelé a do budoucna rizikové.

LED svítilny pro Android vyžadují zbytečně moc oprávnění

Firma tvrdí, že totéž už vývojáři činí i v aplikací pro Windows Phone a iOS. Žádají si spoustu zbytečných práv. Tyto systémy jsou ale v základu lépe chráněny, aplikace se nemůžou nenápadně schovávat v pozadí. Přesto je SnoopWall doporučuje odinstalovat.

 

Zároveň si u toho přihřívá vlastní polívčičku. Firma totiž vydala aplikaci Privacy Flashlight, která taktéž slouží jako svítilna, ale vyžaduje oprávnění týkající se pouze fotoaparátu (a tedy LED světla). Aplikace vyšla pro Android a Windows Phone, chystá se i na iOS. Je malá, zdarma a bez reklam.

Zdroj: Snoopwall via Viry.cz