Hlavní navigace

Synchronizace hudby do iPhone pomocí iTunes

24. 6. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kvalita zvuku

Než začnete kopírovat hudbu přes iTunes do počítače, nastavte si kvalitu zvukových souborů, které se tvoří z audio CD. V textovém menu zvolte Edit | Preferences a v novém okně v první záložce General klepněte na na tlačítko Import Settings. V první volbě Import Using zvolte oblíbenou kompresi. Pokud nevíte, vyberte MP3, což je formát, který přehraje každý počítač a většina přenosných multimediálních přehrávačů.

Nyní ještě zbývá nastavit kvalitu komprese v položce Setting. Standardně je na výběr Good Quality (128kbps) - dobrá kvalita, High quality (160kbps) - vysoká kvalita a Higher Quality (192kbps) - ještě vyšší kvalita. Jelikož má iPhone dobrý zvukový výstup, nastavte Higer Quality. Tato možnost sice zabere více místa, ale nepřipravíte se o zvukový zážitek.

Před samotným kopírováním hudby si vytvořte playlist - jde o umístění zkopírované hudby, která se pak bude synchronizovat do iPhone. V textovém menu zvolte File | New Playlist a v levém sloupci vám v seznamu PLAYLISTS vznikne nová položka, která čeká na vaše pojmenování. Pojmenujte ji dle libosti a potvrďte stiskem klávesy Enter.

Import z hudebního CD

Vložte Audio CD do mechaniky počítače a vyčkejte. Jestliže máte iTunes nastavený standardně z výroby, automaticky na vás vyskočí hláška Would you like to import the CD „název CD" into your iTunes library? - chcete importovat CD do knihovny iTunes? Zvolte Yes a import CD začne. Stav importu můžete sledovat uprostřed v horní části iTunes.

Přidání alba do Playlistu

Po zkopírování hudby do iTunes klepněte na položku Music LIBRARY, která se nachází v horní části levého sloupce. Klepněte pravým tlačítkem myši na album, které chcete přidat do playlistu a zvolte Add to playlist. Volbu potvrďte zvolením playlistu, který jste předtím tvořili.

Nastavení synchronizace hudby

Aby mohlo dojít k synchronizaci playlistu do iPhone, je potřeba nastavit, co vše se má synchronizovat mezi iTunes a iPhone. Klepněte na svůj iPhone pod volbou DEVICES. Ta se nachází uprostřed levého sloupce. V hlavním okně se vám zobrazí obecné informace o telefonu. Všimněte si horní lišty (modré pozadí, bílé písmo) a klepněte na položku Music.

Zaškrtněte volbu Sync music a vyberte vámi pojmenovaný playlist klepnutím, aby došlo k jeho zaškrtnutí. Poté klepněte na tlačítko Apply v pravé spodní části. Pokud máte iPhone připojen, začne se hudba automaticky synchronizovat (nahrávat) do iPhone.

Pokud synchronizace proběhla v pořádku, uvidíte v horní části iTunes hlášku iPhone sync is complete. Kontrolu také můžete provést ve svém iPhone tím, že zvolíte iPod a v položce Albums naleznete nové album, které jste chtěli zkopírovat.

 

Jakou kompresi použít?

 

iTunes nabízí několik typů kompresí pro ukládání hudby. Kterou z nich zvolit? Přinášíme vám malý přehled o jejich kvalitách.

AAC - Advanced Audio Coding. Tento formát byl vyvinut jako následovník MP3 formátu. Jeho použití je časté především pro iPod a iPhone od firmy Apple.

AIFF - Audio Intercharge File Format. Audio formát vyvinutý společností Apple, který jej převzala od Electronic Art's (výrobce her na PC a konzole). Především bývá použit na počítačích Apple.

Apple Lossless Encoder - Jak již z názvu vypovídá, jde o produkt firmy Apple. Tento kodek exceluje co se týče nejmenších hudebních souborů a šetří tak místo. Nevýhoda spočívá v tom, že pro dekódování tohoto formátu potřebujte mnoho výkonu. Použitelný jen pro iPhone a iPod.

MP3 - Formát ztrátové komprese zvukových souborů. V dnešní době nejoblíbenější a nejrozšířenější formát, který se dá přehrát na jakémkoliv počítači nebo mobilním zařízení. Jeho výhodou je rozšířená podpora přehrávání, nevýhodou ztráta kvality při použití malého bitrate - řádově 128kbps a nižší.

CS24

WAV - nekomprimovaný formát hudby. Jde de-facto o identickou kopii dat, které jsou na CD. Tento formát zabírá mnoho místa, je však vhodný pro nejkvalitnější archivaci nebo přenos těchto dat a následné vypálení kvalitního audio CD.

Bitrate - jednotka přenosové rychlosti, která udává, kolik bitů informace zvukového záznamu je přeneseno za jednu vteřinu. Bitrate se nejčastěji nastavuje u MP3 formátu, kde 128kbps znamená velkou kompresi, řádově do 100MB na jedno audio CD, ale je slyšet úbytek kvality, především na kvalitnějším audio zařízení. Kvalitní bitrate pro MP3 je 192kbps, což je kvalita, která je kompromisem mezi velikostí výsledných souborů a kvality zvuku. Nejvyšší kvalita MP3 je 320kbps, která se skoro podobá originální kvalitě CD.