Hlavní navigace

T-Mobile: nejmenší pokrytí, ale zato nejkvalitnější a nejrychlejší síť

16. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

T-Mobile se včera pochlubil závěry nezávislých testů, podle kterých má prý nejkvalitnější síť v Česku. Vodafone sice tvrdí, že má nejlepší pokrytí 3G sítěmi, T-Mobile na to překvapivě reagoval tím, že má velký náskok v 2G i 3G datech a také v hlasovém volání přes GSM. A navíc je tuzemská síť lepší než v Německu, Rakousku či Nizozemí.

Testy provedla německá společnost P3 Communications a také Ústav radioelektroniky FEKT na VUT Brno. Němci testovali v 10 největších městech Česka od října do prosince 2010 a zaměřili se na skutečnou kvalitu hovoru a praktické testy při využívání webu a e-mailu. VUT kontrolovala rychlost a dobu odezvy jednotlivých operátorů v 21 největších městech na pěti různých místech po dobu 40 minut.

Abychom vás netrápili reklamštinou, podrobnější popis výsledků najdete na stránkách T-Mobilu. Zde jen grafy průměrných rychlostí v 2G a 3G sítích.

Test 2G Test 3G

VUT zpracovala výsledky měření propustnosti 3G takto.

  download (FTP) download (HTTP) upload (FTP) latence
T-Mobile 3242 kb/s 1775 kb/s 2319 kb/s 54 ms
Telefónica O2 2454 kb/s 1453 kb/s 1700 kb/s 70 ms
Vodafone 1194 kb/s 964 kb/s 1169 kb/s 77 ms

Výsledky berte s rezervou, i když se jedná o nezávislá měření. Nechci je nijak zpochybňovat, protože málokdo objede všechna velká města ČR, aby si udělal vlastní obrázek. Ale úsměvné je na celé zprávě to, že T-Mobile má objektivě nejmenší pokrytí 3G, tak se alespoň pochlubí jeho vysokou kvalitou. Čemuž lze určitě věřit, protože jako jediný operátor pracuje také na nové nadstavbě 3G sítí HSPA+, což si žádá modernizaci vysílacích stanic a tudíž jsou možná krok před konkurencí. Ale jako by si výsledky loňských měření T-Mobile šetřil až bude nejhůře a ostatní se začnou chlubit pokrytím.

CS24

Co mě ještě zaujalo. T-Mobile tvrdí, že do konce roku pokryje 3G sítí 60 % populace. Vodafone to stihne do konce srpna.

Zdroj: T-Mobile