Hlavní navigace

T-Mobile otestoval technologie pro 5G. Rychlost zvýší až šestkrát

Sdílet

Zdroj: geralt / Pixabay

Aktuálně budované sítě LTE Advanced Pro (4,5G) i chystané 5G přinesou nejen vyšší přenosové rychlosti a kratší dobu odezvy, ale také budou lépe zvládat rostoucí datovou spotřebu díky technologii Massive MIMO. O2 ji testuje již od podzimu, T-Mobile se přidal nyní.

MIMO z bezdrátových sítí (Wi-Fi, LTE…) už možná znáte. Mobil/počítač s vysílačem nebo routerem můžou komunikovat vícecestně. Obě zařízení mají více antén a na jednom frekvenčním pásmu a při jedné šířce kanálu se spojí více datovými streamy, které násobí rychlosti. U 2×2 MIMO se využijí dvě antény na obou stranách, u 4×4 MIMO jsou antény čtyři. Síťové standardy počítají i s osmianténními systémy, ale ty se v praxi snad nikde nepoužívají.

Massive MIMO Massive MIMO (zdroj: T-Mobile)

U Massive MIMO se na straně vysílačů se můžete i s více než 100 anténami. Typicky se jich bude využívat 64 pro příjem a 64 pro odesílání. V mobilech pochopitelně tolik antén není, takže přímý vliv na maximální rychlost tato technologie nemá. Zvyšuje však kapacitu sítí. Stávající MIMO totiž plošně pokrývá určité území, zatímco Massive MIMO šíří signál v desítkách užších svazků a pomocí beamformingu se zaměřuje přímo na připojená zařízení. Obrázek to hezky ilustruje.

Až šestinásobné rychlosti

T-Mobile spolu s Huawei technologii otestoval na čtyřech vysílačích v pražských Petrovicích. Detaily neznáme, ale obvykle se tato funkce využívá v pásmu 2600 MHz a v konfiguraci 64 × 64 antén.

Testovací provoz v síti T-Mobile pomůže nejen nám, ale celé skupině Deutsche Telekom. Sítě páté generace budou muset garantovat dostatečnou kapacitu pro každého koncového zákazníka a my na to díky zkušenostem z tohoto pilotu a nedávno oznámeným rozsáhlým investicím do optických sítí budeme připraveni,“ říká výkonný ředitel technologií a IT T-Mobile Branimir Marić.

Obdobný test provedl s Huawei také nizozemský T-Mobile. Na podzim v Amsterdamu firmy dokázaly s 20MHz šířkou pásma zvýšit kapacitu sítě šestinásobně. U stávajícího řešení by se 16 připojených uživatelů dělilo o propustnost 100 Mb/s, u Massive MIMO to bylo až šestkrát tolik (600 Mb/s). V reálném testu naměřili u 16 uživatelů současně stahujících data průměrné rychlosti 35 Mb/s.

MMF24

TIP: Schválen první standard 5G sítí. Přijdou už v roce 2019

Český T-Mobile dodává, že v reálném provozu mohou uživatelé čekat dvoj- až trojnásobný nárůst rychlosti. Massive MIMO budeme i vzhledem k vysokým frekvencím potkávat především ve městech nebo na stadionech, kde se koncentruje hodně lidí.