Hlavní navigace

T-Mobile u nás jako první spustil test VoLTE. Volání se už nepřesměruje na 2G/3G

22. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Růžový operátor spustil interní test nové technologie přenosu hlasu, která bude fungovat i v sítích LTE. Ty byly z počátku stavěné hlavně pro data. Pokud už máte telefon s LTE, jste připojeni k síti a chcete někomu zavolat, pomocí funkce CS FallBack vás operátor automaticky přesměruje na 2G nebo 3G.

S VoLTE ale bude možné volat přímo na LTE. Technologie připomíná běžnou VoIP telefonii, díky které můžete volat přes libovolnou internetovou přípojku. Až na to, že VoLTE se obejde bez složitého nastavování. Uživatel se nemusí starat o nic víc než telefonní číslo kontaktu, kterému chce volat.

 

A proč se vůbec o VoLTE zajímat? Díky této technologii skončí éra 2G a 3G sítí. V budoucnu je už nebudeme potřebovat. Zatím tady s námi ještě dlouho budou, protože přechod si žádá výměnu infrastruktury i koncových přístrojů (telefonů) na celém světě. Pak by ale se rádiové frekvence používané pro 2G a 3G mohly používat i pro LTE, LTE-A nebo sítě páté generace.

Ale nepředbíhejme. I dnes má VoLTE smysl. Zkrátí dobu spojení hovoru na pouhé dvě sekundy a zlepší kvalitu zvuku díky novým kodekům a vyššímu datovému toku. Interní testy T-Mobilu potrvají několik měsíců, operátor bude mezitím novou technologii ověřovat a ladit. Komerční start plánuje až na rok 2015.

Zdroj: T-Mobile