Hlavní navigace

Tajná zbraň Intelu proti Zenu 5: Arrow Lake bude umět rekordně rychlé paměti, až 10GHz DDR5

Sdílet

Zdroj: G.Skill
Nová desktopová CPU od Intelu dosáhnou pomocí technologie CUDIMM výrazně vyšších rychlostí paměti RAM, než co je maximálně možné s Ryzeny 9000 od AMD.

Na trhu procesorů se AMD podařilo získat značnou výhodu v technologii 3D V-Cache, která hrám hodně prospívá. Intel zatím obdobu nevyvinul, ale jeho nové procesory pro desktopová PC, které teď míří na trh, jí budou konkurovat pomocí vysokých pracovních frekvencí operační paměti. Podle uniklých informací by se na LGA 1851 deskách s procesory Arrow Lake mělo dát dosáhnout (efektivní) frekvencí DDR5 mezi 9000 a 10 000 MHz.

Podle leakera vystupujícího pod přezdívkou MebiuW Intel pro procesory Arrow Lake a jejich základní desky chystá podporu pro nový typ pamětí, který má na tyto rychlosti dosáhnout, a sice moduly CUDIMM. Tato zkratka znamená Clocked UDIMM (neregistrovaný DIMM), nejde tedy o zcela novou technologii RAM, ale o evoluci běžných dnešních modulů DDR5, vyráběných v provedení (U)DIMM. Také paměťové čipy budou klasické DDR5.

Client Clock Driver

V čem spočívá inovace, je umístění přídavného generátoru taktu (Client Clock Driver, CKD) na modul, místo aby se modul řídil hodinovým signálem ze základní desky nebo procesoru. Toto dovoluje dosáhnout při stabilním fungování o něco vyšší frekvence než s běžným modulem DDR5 a moduly CUDIMM díky tomu budou moci nabízet vyšší frekvence. Ne ovšem standardní dle specifikací JEDEC, půjde o přetaktované frekvence skrze profily XMP, jak je to na rychlých modulech pro nadšence obvyklé. Standardní „JEDEC“ rychlost podporovaná procesory Arrow Lake bude DDR5–6400 (což je zlepšení proti dnešním procesorům, které podporují maximálně DDR5–5600).

O modulech se zabudovaným generátorem taktu už přišly zprávy před časem, tyto moduly avizovaly firmy Patriot nebo Team Group. Zdá se, že Intel je teď pod jménem CUDIMM spojí právě s procesory Arrow Lake a desky Z890 je možná budou podporovat hned při vydání platformy LGA 1851. Zatím není jasné, zda se podpora objeví i na platformě AM5 od AMD – technologicky by to mělo být možné, otázka je, zda zde nebude udržována nějaká forma exkluzivity.

Moduly DDR5 by mohly mít vlastní zdroj hodinového signálu. Cesta k mnohem vyšším frekvencím? Přečtěte si také:

Moduly DDR5 by mohly mít vlastní zdroj hodinového signálu. Cesta k mnohem vyšším frekvencím?

V posledních dnech začaly moduly CUDIMM s integrovaným generátorem taktu (clock driverem) oznamovat různí výrobci. Čínský Biwin představil 24GB moduly CUDIMM s udávanou rychlostí DDR5–9200 (CL42). Stejně rychlý model představila i tchajwanská firma V-Color. Čínský Asgard pak oznámil paměti řady Thor s rychlostí DDR5–9600 s CL44. Dříve nebo později se asi nějaké podobné přetaktované moduly objeví i s rychlostí DDR5–10000 nebo vyšší.

Modul CUDIMM s Client Clock Driverem od firmy V-Color

Modul CUDIMM s Client Clock Driverem od firmy V-Color (foto bez chladiče)

Autor: V-Color, via: TechPowerUp

Právě takovéto rychlosti (9200 MHz, 9600 MHz) by podle MebiuW měly být Intelem inzerovány u procesorů Arrow Lake při jejich vydání. Bude to představovat jedno z lákadel platformy LGA 1851, protože na straně AMD nejsou tak vysoké rychlosti zatím podporovány. Přes profily EXPO je u Ryzenů 9000 možné provozovat paměti zhruba do frekvence 8000 MHz efektivně, pokud se aktivuje dělička 1:2 (dělička bude potřebná i pro takto rychlé CUDIMMy na platformě Intel).

Vysoké rychlosti pamětí budou pravděpodobně o něco zvyšovat herní výkon a pomohou tak Arrow Lake v konkurenceschopnosti proti procesorům AMD. Nicméně nevýhodou bude, že tyto moduly budou asi obvykle z těch dražších. Na druhou stranu „X3D“ procesory Ryzen s 3D V-Cache podávají vysoký herní výkon i s horšími moduly, jejich výhodou je právě i to, že s nimi nejsou drahé paměti tolik potřeba.

CUDIMM místo CAMM2?

Je zajímavé, že v první polovině letošního roku Intel se stejným záměrem prezentoval další novinku v provedení operačních pamětí, a sice použití notebookových modulů CAMM2 v desktopu. To ale zatím bylo jen na deskách staré platformy LGA 1700 pro procesory Raptor Lake. Je tedy trochu zvláštní, že s Arrow Lake se objeví zase jiné řešení. Provedení CAMM2 zlepšuje elektrické vlastnosti vodičů na cestě mezi procesorem a paměťovými čipy, což také zlepšuje potenciál pro vyšší takty, ale jiným způsobem.

CS24

Paměti CAMM2 opravdu jdou do herních PC, na Computexu to začalo. Ale jen pro Intel, ne AMD? Přečtěte si také:

Paměti CAMM2 opravdu jdou do herních PC, na Computexu to začalo. Ale jen pro Intel, ne AMD?

Ideálně by se daly oba zlepšováky zkombinovat do modulu CAMM2 (CCAMM2?) s integrovaným generátorem taktu. Je možné, že k tomuto Intel spolu s výrobci ještě přistoupí, bude to ale samozřejmě vyžadovat nové speciální základní desky. Prozatím zřejmě technologie CUDIMM bude používat klasický starý formát modulu DIMM (dual-inline memory module).

Zdroje: VideoCardz (1, 2), TechPowerUp (1, 2, 3)