Hlavní navigace

Také Windows 98 se dnes dají používat. Běží v nich Firefox i VLC media player

19. 3. 2013

Sdílet

 Autor: Redakce

Především nadšenci se ženou za nejnovějšími inovacemi, ať už na poli hardwaru, nebo softwaru. Zatímco nová Windows útočí na trh každých několik let (naposledy byl cyklus vyměřen na tři roky, ale pomalu se nám zkracuje), zdaleka ne každý ihned přechází. Samotné upgrady cenově nevychází příznivě. Výjimkou byla nedávná akce, kdy jste si nová Windows pro starší počítač s platnou licencí mohli pořídit za necelých osm stovek. Proto se obvykle operační systém kupuje až s novým počítačem.

Pokud ale vždy používáte nejnovější vychytávky, o to větší by byl šok z toho, že vlastně stále není problém používat takové vykopávky, k nimž bezesporu patří Windows 98. Jeden odvážný uživatel si v emulaci vyzkoušel, jak by se mu v prostředí skoro patnáct let starého systému líbilo. Nejzásadnějším faktorem jsou vždycky aplikace. Jejich nízký počet bývá vytýkán platformám Windows 8 a Windows Phone. Osmadevadesátky si na nedostatek naproti tomu stěžovat nemohou.

Sice v nich ne všechno běží ideálně, ale spustíte zde modernější prohlížeč, než je Internet Explorer 6. Experimentátor zkoušel mj. Firefox. Novější verze spustíte jen neoficiálně, za podpory komunity – Mozilla již Windows 98 dlouho nepodporuje. Přesto, prohlížeč běží a funguje v něm dokonce i Flash Player. Na přehrávání videí pak poslouží rovněž funkční VLC media player.

Pokus dopadl tak, že ve skutečnosti by se Windows 98 používat dala, aspoň z hlediska dostupných programů by to nebyl tak velký problém. Při náročnější práci by vám samozřejmě chyběly funkce a především stabilita novějších Windows. Celé video, zachycující moderní aplikace ve starém operačním systému, se natáhlo na více než dvacet minut. Do konce vydrží jen ti nejotrlejší a nostalgikové.

Vůbec nejvíce by uživatele bolela useknutá podpora. Osmadevadesátky již nejsou nikterak udržovány, nevychází pro ně ani záplaty. Můžete v nich bez problému používat Internet Explorer 6, Windows Media Player 9, Malování a jiné základní softwarové vybavení.

WT100

Zdroj: Softpedia