Hlavní navigace

Takhle bude vypadat Android Auto. Do palubních počítačů se dostane ještě letos

29. 9. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Letos v lednu Google (a pár dalších společností) založil novou pracovní skupinu Open Automotive Alliance, která si dala za cíl přinést Android do aut. Na červnové konferenci I/O pak Google odhalil název a smysl celého systému. Bude to jednoduše Android Auto a hlavní funkcí bude spojit automobil a váš telefon podobně, jako to umí konkurenční iOS in the car od Applu.

Google už vydal SDK, takže tvůrci softwaru mohou vymýšlet, k čemu všemu se může chytrý palubní počítač hodit. Podle původních slibů bychom se prvních aut s Androidem měli dočkat ještě před koncem roku. Podporu přislíbilo 40 automobilek včetně škodovky.

Na stránkách pro vývojáře přidal Google nové informace a také screenshoty. Na nich je vidět uživatelské prostředí Androidu Auto. Jasně vychází ze systému pro smartphony nebo chytré hodinky. Základem jsou velká tlačítka a jednoduchá grafika. Android Auto se sice bude spoléhat hlavně na hlasové příkazy, ale skrz dotykovou obrazovku bude možné funkce a režimy přepínat i ručně.

 

Samotný Google prezentuje UI na hudebním přehrávači. V něm vidíme několik motivů vzhledu, denní/noční režim, menu nebo rozšířené funkce (hodnocení skladby, náhodné přehrávání apod.). Na všech screenshotech vidíme rovněž navigační lištu, která postrádá tlačítko zpět i seznam otevřených aplikací. Místo toho umí přímo spustit navigaci, telefon, přehrávač nebo informace o autě. Prostřední tečky nejspíš slouží pro vstup do nabídky aplikací.

CS24

Android Auto bude podobně jako Android Wear plně spoléhat na mateřský telefon. Z něj si po připojení automaticky pokyny k navigaci nebo začne přehrávat hudbu rozjetou na mobilu. A pokud palubní systém zjistí, že máte v mobilu nainstalované aplikace, které jsou přizpůsobeny i pro auta, zobrazí je v hlavní nabídce.

via Android Police