Hlavní navigace

Taktovat odemčená CPU Haswell s levným čipsetem už dovoluje i Gigabyte

10. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Koncem června (júna) se firma ASRock vzepřela vůli Intelu, která stanovuje, že jeho procesory se budou dát přetaktovávat jen na deskách s highendovou čipovou sadou (u Haswellu Z87). Úpravou BIOSu umožnil ASRock nastavovat násobič odemčených procesorů pro socket LGA 1150 – jako je třeba Core i5-4670K – i na deskách s levnějšími čipsety H87 nebo B85. Toto pondělí jsme vás pak informovali, že k iniciativě se přidává i Elitegroup, vyrábějící desky ECS, a přetaktování na levnějších deskách také umožní. Do třetice se nyní Intelu postavila i firma Gigabyte, druhý největší výrobce základních desek.

Web techPowerUp informuje, že společnost Gigabyte začala zveřejňovat aktualizované BIOSy pro své základní desky se socketem LGA 1150; aktualizace zprovozňují právě přetaktování bez Z87. Poznámky k vydání hovoří o tom, že přibyla možnost změnit násobič u odemčených čipů (značených K). Ani u Gigabyte tedy zatím situace nepokročila tak daleko, že by se dala taktovat i běžná CPU. V tomto okamžiku jsou BIOSy ve stádiu beta, takže vám rozhodně nemůžeme doporučit je zkoušet. Pokud nicméně seberete odvahu a rozhodnete se zariskovat, neváhejte se pochlubit s výsledky a postřehy zde v diskusi.

Aktualizaci lze v tuto chvíli stáhnout pro všech pět modelů s čipovou sadou H87 a dostupná je i u jednoho modelu s čipovou sadou B85 (deska GA-B85-HD3; nelze však vyloučit, že další ještě přijdou). Gigabyte zatím ve své nabídce neuvádí žádné modely založené na lowendovém čipsetu H81, takže v tomto ohledu ještě nemůžeme soudit. Nicméně deska GA-Q87M-D2H s čipovou sadou Q87 se zatím nedočkala, prozatím se tedy tání ledů týká jen platforem H87 a B85.

Poté, co se k „liberalizaci přetaktování“ přidala firma Gigabyte, která spolu s Asusem tvoří jakousi velkou dvojku, je zřejmě jen otázkou času, kdy se přetaktování na levnějších čipsetech stane normou. Přitakání od zmíněného Asusu a MSI (máme-li mluvit o u nás dostupných značkách) tedy asi můžeme čekat již brzy. Intel v současnosti vlastní výrobu základních desek ukončuje (Haswell bude jejich labutí písní), ale co myslíte – je možné, aby se přidal také?

 

A ještě jedna otázka, která teď asi mnohým vrtá hlavou:, zda by se podobně nedala obejít i omezení u desek se socketem LGA 1155 pro procesory generací Sandy Bridge a Ivy Bridge. Těžko říct, zda není zpřístupnění volby násobiče v BIOSu umožněno nějakou specifickou vlastností procesorů Haswell. Výrobci desek však asi nebudou příliš ochotni podobně aktualizovat i desky pro starší procesory. Taktování s levnějšími čipovými sadami lze totiž nyní chápat jako exkluzivní vlastnost nové platformy LGA 1150 a výrobci jednoduše chtějí prodávat nové desky…

CS24

Haswell pro desktop: rub a líc
Haswell pro desktop: rub a líc

Zdroj: techPowerUp