Hlavní navigace

Telefónica O2 dostala kvůli zneužití dominantního postavení pokutu 93 milionů

17. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

V letech 2001 a 2002, ještě za dob Českého Telecomu, uzavřel operátor s přibližně 3000 podnikateli smlouvy na poskytnutí cenových plánů. Zákazníci se v nich zavázali, že budou muset provolat každý měsíc minimální stanovený objem hovorů, který museli uhradit, i když objem hovorů plně nevyčerpali. Zároveň nesměli využívat hlasových služeb jiných operátorů. Navíc smlouvy nebylo možné zákazníkem předčasně vypovědět. Český Telecom ještě také individuálně zvýhodňoval některé zákazníky a retenčními nabídkami je lákal pryč od konkurence.

Kvůli tomuto chování už v roce 2004 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil Telecomu pokutu ve výši 81,7 milionu korun. Po osm let si případ přehazovaly správní soudy, které vydaly celkem pět rozsudků. Poslední z loňského roku potvrdil, že operátor zneužil dominantní postavení, ale snížil pokutu, protože prý není dostatečně odůvodněna.

Český Telecom

ÚOHS tedy další rok věnoval výpočtu sankce. Při důkladném vyšetřování zjistil, že operátor v letech 2003 a 2012 uvedl nesprávnou výši obratu. Ten byl za rok 2002 o 5 miliard korun vyšší. Kvůli delšímu období, kdy Telecom zneužíval svého dominantního postavení na trhu, úřad vyměřenou pokutu ještě navýšil. Přitěžující okolností byl také nesprávně uvedený obrat.

K jednání Českého Telecomu došlo v období, kdy existoval veřejný zájem na liberalizaci telekomunikačního sektoru, k narušení hospodářské soutěže. A to nejen vytvořením bariéry pro rozvoj konkurence, ale i cenovou diskriminací podnikatelských subjektů, které s účastníkem řízení uvedené smlouvy neuzavřely. V daném případě získali jednotliví zákazníci od soutěžitele v dominantním postavení různé slevy či výhody za závazek odebírat služby či předem stanovené množství služeb, de facto tedy šlo o zakázané věrnostní rabaty. Obchodní politika Českého Telekomu vedla k narušení hospodářské soutěže, což znesnadnilo vstup alternativních operátorů na trh,“ tvrdí ÚOHS.

CS24

 

Zdroj: ÚOHS