Hlavní navigace

Televizor HZ2000: nová vlajková loď Panasonicu kombinuje OLED, hollywoodský mód a Dolby Vision IQ

13. 1. 2020

Sdílet

Panasonic představil svůj nový špičkový televizor HZ2000, který kombinuje panel OLED a hollywoodské nastavení barev. Prodávat se bude v úhlopříčkách 55 a 65" a Panasonic slibuje proti standardním OLEDům i vyšší jas. Displej pochází samozřejmě od LG, Panasonic je upravil a nazývá jej Master HDR. Obrazovým procesorem je zde HCX Pro.

Hlavní novinkou je režim Filmmaker, který má zajistit zobrazení obsahu tak, jak to režiséři zamýšleli. Tedy bez dodatečných vylepšení na straně televizoru, které ale obraz často spíše kazí. Proto je obecně dobré používat filmový mód, přičemž mód Filmmaker má být ještě něco víc.

ICTS24

Panasonic jej kalibroval ve spolupráci s hollywoodskými studii, a to včetně HDR. Tento mód bude dostupný přes samostatné tlačítko na ovladači a zajistí nezvyšování obnovovací frekvence či redukci šumu. Pokud máte kvalitní zdroj, může být tohle vylepšování spíše na škodu. Viz známý tzv. telenovelový efekt. Poprvé je také použit Dolby Vision IQ, který řídí intenzitu jasu na základě okolního osvětlení. Tahle funkce běží v případě filmu ve formátu Dolby Vision, pro ostatní druhy signálu má Panasonic jinou standardní funkci (Panasonic Intelligent Sensing).

Panasonic HZ2000 umí i standard Dolby Atmos a jeho reproduktory tím pádem míří do stropu, od kterého se zvukové vlny odráží, čímž vytvářejí prostorový vjem i bez použití zadních reproduktorů. Smart TV se u Panasonicu jmenuje My Home Screen, nově ve verzi 5.0. V redakci máme zkušenost jen s jeho starou verzí, která toho příliš neuměla. Dostupnost ani cena v Česku zatím nejsou známé. Dosavadní topmodel GZ1500 v 65" stojí 63 000 Kč.

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.