Hlavní navigace

Tesla přechází na AMD Ryzen. Vyšší výkon infotainmentu je vykoupen kratším dojezdem

19. 1. 2022

Sdílet

Zdroj: Tesla
Tesla u letošních modelů aut změnila procesor pro infotainment. Automobilka přechází z Intelu na AMD, respektive místo procesoru Intel Atom osadí výkonnější Ryzeny. Výrazný nárůst výkonu má ale dopad na dojezd elektromobilu, byť relativně malý.

Tesla používala pro první generace svých vozidel procesory (SoC) od Nvidie, později ale přešla na Intel Atom A3950. Nyní opět mění značku a infotainmenty nových modelů (MCU3) bude pohánět Ryzen od AMD. Tesla se tím ovšem stává závislá na továrnách TSMC, které Ryzeny pro AMD vyrábějí. Intel měl výrobu vlastní.

Ryzen poskytne systému v automobilu výrazně vyšší výkon. Elon Musk již dříve řekl, že v těchto autech půjde hrát i Cyberpunk 2077, jen jsme ještě nevěděli, že to bude díky Ryzenu. Grafický výkon by měl dosahovat 10 TFLOPs, podobně jako u současné generace konzolí.

AMD Ryzen v Tesle pro infotainment AMD Ryzen v Tesle pro infotainment

Tesla neuvádí konkrétní model Ryzenu a samozřejmě to nejsou stejné procesory, které se používají v noteboocích. Podle fotek jde pravděpodobně o embedded čip generace Zen1 na 14 nm výrobní technologii pod označením AMD Ryzen YE180FC3T4MFG. Jeho výkon by zhruba odpovídal modelu Ryzen 7 2800H (s TDP 45 W). Grafiku má na starosti samostatný čip RDNA2 založený na Navi 23. Součástí je modem pro sítě 4G (Quectel AG525R-GL).

Zpráva Tesly ohledně nižšího dojezdu Zpráva Tesly ohledně nižšího dojezdu

Podle některých zdrojů bude možné upgradovat starší vozidla na nový infotainment pomocí retrofitu, podle jiných to možné nebude a Ryzen do starších Tesel nedostanete. Nové modely budou mít také místo klasického 12V olověného akumulátoru již novější založený na Li-ion.

AMD Ryzen (45 W) vs. Intel Atom (15 W) = Kratší dojezd o 3,5 %

Tesla nyní v Austrálii zaslala svým budoucím zákazníkům informaci, že jejich objednaný vůz Model 3 bude mít kvůli výkonnějšímu infotainmentu mírně nižší dojezd. Místo původních 624 km (podle metodiky WLTP) bude mít 602 km. Pokud by s tím zákazníci nesouhlasili, mají možnost od smlouvy odstoupit.

KL24

Chtěli byste raději

zdroj: insideevs

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.