Hlavní navigace

Test 40 procesorů v interaktivních grafech

20. 11. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nové interaktivní grafy, doporučení redakce (verdikt), testovací sestavy

Než se pustíme do samotného testu, provedu to nejdůležitější: seznamím vás s novými grafy, jejich použitím a prozradím jméno našeho čtenáře a programátorského mága, který za nimi stojí. Tím je Lukáš Prvý, který opravdu umí v makrech pro Office (VB script), JavaScriptu, XHTML a asi i v lecčems dalším neuvěřitelné věci v krátkém čase. Budete-li na váš web potřebovat nějakou skutečnou vyšší dívčí, můžete jej už teď kontaktovat na e-mailu LukasPrvy(zavináč)email.cz. Jeho umění najde využití samozřejmě i v offline aplikacích a až bude mít sebeprezentaci na webu, určitě se o ní skrze ExtraHardware dozvíte.

Jak číst a používat nové interaktivní grafy

  1. v základním nastavení jsou grafy automaticky seřazeny dle naměřené hodnoty (vzestupně, či sestupně pak podle toho, je-li zrovna vyšší = lepší či naopak)
  2. budete-li chtít řazení změni, využijte přepínačů pod grafem; můžete pruhy řadit
    • sestupně
    • vzestupně
    • dle ceny
    • dle naměřené hodnoty (fps, body, sekundy, ...)
  3. po najetí myší na některou z položek (třeba procesor AMD Phenom II X4 955) se z této stane 100 % (základ) a ostatní procesory se spočítají podle něj. Všechny absolutní hodnoty se změní na relativní. Zpět se změní, až kurzor myši opustí oblast s názvy položek (v tomto případě procesorů), inspirováno webem ComputerBase
  4. budete-li chtít nějakou položku (procesor) v grafech sledovat, můžete si její pruh libovolně obarvit. Stačí klepnout levým tlačítkem myši na barevném pruhu a vybrat si z palety. Máte-li povoleny cookies, mělo by vám nastavení vydržet i pro další grafy v dalších kapitolách.
    Ukázka obarvení
  5. cenu můžete zobrazit kdykoliv v každém grafu: stačí u vybraného procesoru najet kurzorem myši nad pruh s hodnotou (měření) a chvíli počkat. Objeví se jako plovoucí nápověda.
  6. zámek základu (procesor, který se stane těmi 100 % a od něhož se odvíjí další relativní hodnoty) aktivujete pomocí současného stisku klávesy CTRL a levého tlačítka myši nad procesorem (či jeho pruhem v grafu), který chcete uzamknout.


  7. neklikejte do grafů jen tak bezmyšlenkovitě (nebo klikejte, pak použijte F5 pro refresh a přidávejte nám ve statistice zobrazených stránek)
  8. před prvním použitím grafů si pro jistotu vyprázdněte cache prohlížeče (zřejmě bude stačit silnější refresh). Prohlížeč Internet Explorer 8 zatím není plně podporován, grafy by měly fungovat bezproblémově ve Firefoxu, Opeře i Chrome (dohromady asi 81 % čtenářů). V IE 8 je třeba zapnout režim kompatibility s IE 7.



Ještě jedno upozornění pro čtenáře, kteří už honem honem budou klikat na kapitoly s grafy a pak hůrá do komentážů: verdikt je již shrnutí a ocenění procesorů v této kapitole, nehledejte jej v poslední kapitole.

Současná nabídka procesorů je řekl bych až zbytečně našlapaná: vždyť do 4500 Kč koupíte nejen takřka všechny modely jednoho ze dvou větších výrobců x86 procesorů (AMD), ale máte na výběr jedno-, dvou-, tří- i čtyřjádrové procesory a ještě většinou v rozmezí od 2,3 do 3+ GHz po 200MHz krocích. Na druhou stranu, nakonec si vybere každý.

Jde-li o co nejlevnější vybavení kanceláře, jsou tu Semprony 140 od AMD. Jestliže víte, že budou i při kancelářské práci využita dvě jádra procesoru, nejlevnější nabídku má naopak Intel s Celerony Dual-Core. Sempron 140 může společně s mnoha dalšími procesory od AMD (Phenomy II X2 a X3) udělat velkou radost těm, kdo chtějí za minimum peněz dostat maximum výkonu. Sloveso může má v tomto případě ale velký význam: aktivace druhého jádra (resp. třetího a čtvrtého u Phenomů) pomocí Advanced Clock Calibration se nemusí povést (jádro může být opravdu defektní) a navíc k ní potřebujete základní desku alespoň s jižním můstkem AMD SB710 či novějším.

Jste-li jen trochu náročnější uživatel, vybírejte ze trojice Pentium Dual-Core E5200, AMD Ahlon II X2 250 (o 100 či 200 MHz pomalejší model může být ještě výhodnější) a Pentium Dual-Core E6300. Jelikož právě posledně jmenovaný procesor má i na základní frekvenci velmi dobrý výkon, nabízí velkou rezervu pro přetaktování a výborné provozní vlastnosti, vypíchneme jej pomocí ocenění Smart Buy.

Pentium Dual-Core E6300

Jeho nevýhodou je investice do patice T (pro LGA 775), kterou již Intel pomalu nahrazuje modernější paticí H (pro LGA 1156), a tak se v případě zájmu o následný upgrade musíte v této cenové hladině obrátit k AMD. Athlon II X2 250 sice nejde už tak báječně přetaktovat, provozní vlastnosti jsou ale také dobré a výkon na základní frekvenci uspokojí rovněž kdekoho. Procesor můžete osadit už teď třeba do AM2+ desky a později postupně upgradovat. Smart Buy je tedy i Athlon II X2 250.

Athlon II X2 250

Z dalších dvoujádrových procesorů je pak zajímavý už jen Phenom II X2 550 Black Edition. Ten má otevřený násobič směrem nahoru pro snadné přetaktování a ještě je tu ta teoretická šance na aktivaci všech čtyř jader. Koneckonců ani výkon/cena procesoru bez modifikace a přetaktování není vyloženě špatný.

To se bohužel nedá už říci o kompletní řadě Core 2 Duo, jejíž poslední zástupci mají nezřídka vyšší cenu než před rokem. Intel už zřejmě nechce výkonná dvoujádra prodávat, možná už celkově dělá raději prostor pro LGA 1156. A aby asi nezařízl LGA 775 příliš rychle, jsou tu pořád ještě zmíněná výhodná Pentia Dual-Core.

Když už jsme nakousli problematiku platformy Intelu, u nového výkonnějšího počítače je volba jednoznačná: základní deska s Intel P55 a procesor Core i5-750. Máte-li už solidní základní desku s paticí T a jen se díváte po upgradu procesoru, může to být buď Core 2 Quad Q8200 (a přetaktování), nebo procesor těsně pod vrcholem celé řady Yorkfieldů: Q9550. Core 2 Quad Q9550 sice nemá význam do kompletně nového počítače (Core i5-750 je ve všem lepší a ještě je levnější), ale sehrává důležitou úlohu posledního vylepšení velmi rozšířené platformy LGA 775.

Core i5-750

U AMD je to se starší platformou trochu veselejší. Zpětná kompatibilita Phenomů II je zkrátka krok, který se společnosti sídlící v Sunnyvale povedl. Máte-li nějakou jen trochu lepší AM2+ desku, nemusíte se bát osadit do ní ani Phenom II X4 955 Black Edition (3,2 GHz, čtyři jádra).

Phenom II X4 955 Black Edition

Chcete-li u AMD jakousi střední třídu, nedoporučím vám kupodivu nejlevnější čtyřjádrové procesory všech dob, Athlony II X4 série 600, nýbrž osvědčeného harcovníka v podobě tříjádrového Phenomu II X3 720. Výkon je díky velké L3 cache i v mnohavláknových aplikacích Athlonům II X4 podobný, v těch typicky dvou- či jednovláknových (stále ještě mnoho her apod.) potom lepší a tento Phenom má také lepší provozní vlastnosti. Když nebude stačit, můžete zkusit aktivovat čtvrté jádro a když to nepůjde, do stejné patice snadno seženete výkonnější procesor. Phenom II X3 720 Black Edition je tedy naším dalším doporučením.

Phenom II X3 720 Black Edition

Pro platformy AMD existují ale také nevýhodné procesory: jsou to především tzv. úsporné (písmeno e za číselným označením) Phenomy. Jedno doporučení: raději si sami pohrajte se snižováním napětí, tyto procesory totiž kýžený výsledek nepřináší (alespoň ne markantně) a příplatková cena z nich dělá outsidery v poměru cena/výkon.

Žádáte-li si vždy a pořád jen ten nejvyšší výkon, jsou tu pro vás procesory Core i7-9xx. Kromě modelu 920 jsou však ceny opravdu vysoké a investice do patice B (LGA 1366) se vyplatí snad jen těm, kdo už netrpělivě čekají na šestijádrové procesory Intel (kódové označení Gulftown, zřejmě Core i9). Umírněnější milovníci vysokého výkonu nechť střelí těsně pod vrchol, kde se nachází Core i7-860. Tento procesor se liší jen o 133 MHz nižším taktem než námi otestovaný Core i7-870 a stejně jako tento model nabídne Hyper-Threading, čili osm logických (virtuálních) jader. Na čtyřech fyzických jádrech spustíte tedy až osm procesových vláken a z toho profituje nemálo moderních aplikací.

Poznámka k testům a výsledkům

Velmi velké a v delším časovém úseku kumulované testy mají samozřejmě nejen výhody v podobě možnosti srovnávat desítky produktů, případně dokonce srovnávat produkty současné s produkty z nedávné minulosti a zjišťovat tak výhodnost případného upgrade. Daní za množství je především udržování stejné metodiky, která nemusí ve všech ohledech reflektovat nejmodernější software.

Ještě větší alchymií jsou pak pokusy o shrnující grafy. Co do nich započítat a s jakou vahou? Odpovídá výběr testů typickým činnostem většiny uživatelů? Není zastoupeno už příliš mnoho nemoderně napsaných jednovláknových aplikací? Anebo naopak: není test zaměřen příliš na vícejádra a realita je k moderně daleko krutější? Odpovědi na tyto otázky nejsou jednoznačné a i proto před vámi dílčí výsledky nijak neskrýváme. Shrnující grafy či dokonce grafy s poměrem výkon/cena jsou jen takovou berličkou pro spěchající uživatele anebo uživatele, kteří ani nemají představu, co budou na nově sestavovaném počítači vlastně ještě dělat.

Testovací sestavy a nastavení

Pro všechny sestavy byly společné tyto komponenty a software:

  • grafická karta: Nvidia GeForce GTX 280, 1024 MB    
  • pevný disk: Western Digital Caviar SE16, WD5000KS    
  • zdroj: Corsair TX650w    
  • mechanika: Toshiba SD-H802A, HD DVD, DVD-ROM  
  • chladič procesoru: Evercool Buffalo, pro LGA 1156 a 1366 pak Noctua NH-C12P
  • operační systém: Windows Vista Ultimate, 64-bit, SP1    
  • ovladače GPU: Nvidia ForceWare 180.43, GeForce PhysX: off   

Platforma LGA 775 sestávala z:

  • základní deska: Asus Rampage Extreme (Intel X48)
  • paměti: 2× 1 GB Kingston DDR3-1800

Platforma LGA 1156:

  • základní deska: Gigabyte P55-UD4P (Intel P55)
  • paměti: 2× 1 GB Kingston DDR3-1866

Platforma LGA 1366:

  • základní deska: Gigabyte EX58-UD5 (Intel P55)
  • paměti: 3× 1 GB Qimonda DDR3-1066

Platforma AM2+ sestávala z:

  • základní deska: Gigabyte GA-MA790GP-DS4H (AMD 790GX)
  • paměti: 2× 1 GB Kingston DDR3-1800

Platforma AM3 sestávala z:

  • základní deska: Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P (AMD 790FX)
  • paměti: 2× 1 GB Kingston DDR3-1800

Poznámka: U procesorů AMD Athlon 64 a čipových sad AMD je frekvence pamětí odvozena od celkové frekvence procesoru. Athlon X2 4850e proto například pracoval s pamětmi na 714 MHz efektivně, všechny Phenomy a Athlon X2 7750 pak na deklarovaných 1066 MHz efektivně. Časování bylo ve všech případech 5-5-5-15, 2T. Procesory otestované na platformě AM3 (140, X2 250 a 550, X3 720, X4 810, X4 945 a 955) měly paměti nastaveny na 1600 MHz efektivně s časováním 8-8-8-24, 2T.

U procesorů Intel Core 2 byly paměti DDR3 nastaveny dle implicitní frekvence FSB, v případě Core 2 Duo a Quad tedy typicky na 1333 MHz efektivně (časování stále 8-8-8-24, 2T), u Core 2 Extreme QX9770 pak na 1600 MHz s identickým časováním. To samé platilo pro procesory Core 2 s 1066MHz sběrnicí (1066 Mz, 6-6-6-16) či Pentia Dual-Core a Celerony (800 MHz, 5-5-5-15). Pro zatím jen dva otestované procesory v patici LGA 1156 byly paměti Kingston DDR3 nastavené na 1066 MHz efektivně s časováním 7-7-7-20, 1T.

Za zapůjčení základních desek EX58-UD5, P55-UD6, 790GP-DS4H a 790FXT-UD5P děkujeme společnosti Gigabyte.

Za zapůjčení základní desky Rampage Extreme děkujeme společnosti Asus

Za poskytnutí testovacích pamětí DDR2 a DDR3 děkuji společnosti Kingston

Kingston

Za poskytnutí chladiče Noctua NH-C12P a teplovodivé pasty Noctua NT-H1 děkujeme
společnosti RASCOM Computerdistribution

Parametry testovaných procesorů

Výrobce Intel AMD AMD AMD Intel
Řada Celeron Sempron Athlon Sempron Celeron Dual-Core
Model 430 140 LE-1640 LE-1250 E1400
Frekvence 1,8 GHz 2,7 GHz 2,6 GHz 2,2 GHz 2,0 GHz
Počet jader 1 1 1 1 2
Jádro Conroe-L Sargas Orleans Sparta Allendale
L1 cache 64 kB 1× 128 kB 1× 128 kB 1× 128 kB 2× 64 kB
L2 cache 512 kB 1× 1024 kB 1× 1024 kB 1× 512 kB 512 kB
L3 cache
FSB/HT/QPI 800 MHz (QDR) 3,6 GHz (DDR, HT) 2 GHz (DDR, HT) 1,6 GHz (DDR, HT) 800 MHz (QDR)
Násobič 9 13,5 13 11 10
Výrobní proces 65 nm low-k SS 45 nm SOI 90 nm SOI 65 nm SOI 65 nm low-k SS
Velikost jádra ? mm² 117 mm² 144 mm² 78 mm² 111 mm²
Počet tranzistorů ? milionů 234 milionů 164 milionů 122 milionů 167 milionů
TDP 35 W 45 W 45 W 45 W 65 W
Patice 775 AM3 AM2 AM2 775
Cena 805 Kč 825 Kč 844 Kč 890 Kč 957 Kč
           
Výrobce AMD Intel Intel AMD AMD
Řada Athlon X2 Pentium Dual-Core Pentium Dual-Core Athlon X2 Athlon X2
Model 4850e E2200 E5200 5400+ 7750 BE
Frekvence 2,5 GHz 2,2 GHz 2,5 GHz 2,8 GHz 2,7 GHz
Počet jader 2 2 2 2 2
Jádro Brisbane Allendale Wolfdale Brisbane Kuma
L1 cache 2× 128 kB 2× 64 kB 2× 64 kB 2× 128 kB 2× 128 kB
L2 cache 2× 512 kB 1024 kB 2048 kB 2× 512 kB 2× 512 kB
L3 cache 2048 kB
FSB/HT/QPI 2 GHz (DDR, HT) 800 MHz (QDR) 800 MHz (QDR) 2 GHz (DDR, HT) 4 GHz (DDR, HT)
Násobič 12,5 11 12,5 14 13,5
Výrobní proces 65 nm SOI 65 nm low-k SS 45 nm high-k 65 nm SOI 65 nm SOI
Velikost jádra 118 mm² 111 mm² 104 mm² 118 mm² 285 mm²
Počet tranzistorů 221 milionů 167 milionů 410 milionů 221 milionů 450 milionů
TDP 45 W 65 W 65 W 65 W 95 W
Patice AM2 775 775 AM2 AM2+
Cena 1 333 Kč 1 357 Kč 1 357 Kč 1 405 Kč 1 405 Kč
           
Výrobce AMD AMD Intel AMD AMD
Řada Athlon II X2 Athlon X2 Pentium Dual-Core Phenom X3 Phenom II X2
Model 250 6000+ E6300 8450 550 BE
Frekvence 3,0 GHz 3,0 GHz 2,8 GHz 2,1 GHz 3,1 GHz
Počet jader 2 2 2 3 2
Jádro Regor Windsor Wolfdale Toliman Callisto
L1 cache 2× 128 kB 2× 128 kB 2× 64 kB 3× 128 kB 2× 128 kB
L2 cache 2× 1024 kB 2× 1024 kB 2048 kB 3× 512 kB 2× 512 kB
L3 cache 2048 kB 6144 kB
FSB/HT/QPI 4 GHz (DDR, HT) 2 GHz (DDR, HT) 1066 MHz (QDR) 3,6 GHz (DDR, HT) 4 GHz (DDR, HT)
Násobič 15 15 10,5 10,5 15,5
Výrobní proces 45 nm SOI 90 nm SOI 45 nm high-k 65 nm SOI 45 nm SOI
Velikost jádra 117 mm² 219 mm² 104 mm² 285 mm² 258 mm²
Počet tranzistorů 234 milionů 243 milionů 410 milionů 450 milionů 758 milionů
TDP 65 W 125 W 65 W 95 W 80 W
Patice AM3 AM2 775 AM2+ AM3
Cena 1 525 Kč 1 590 Kč 1 650 Kč 1 736 Kč 2 230 Kč
           
Výrobce AMD Intel AMD AMD AMD
Řada Phenom X4 Core 2 Duo Phenom II X3 Athlon II X4 Phenom II X3
Model 9150e E7300 705e 630 720 BE
Frekvence 1,8 GHz 2,66 GHz 2,5 GHz 2,8 GHz 2,8 GHz
Počet jader 4 2 3 4 3
Jádro Agena Wolfdale Heka Propus Heka
L1 cache 4× 128 kB 2× 64 kB 3× 128 kB 4× 128 kB 3× 128 kB
L2 cache 4× 512 kB 3072 kB 3× 512 kB 4× 512 kB 3× 512 kB
L3 cache 2048 kB 6144 kB 6144 kB
FSB/HT/QPI 3,2 GHz (DDR, HT) 1066 MHz (QDR) 4 GHz (DDR, HT) 4 GHz (DDR, HT) 4 GHz (DDR, HT)
Násobič 9 10 12,5 14 14
Výrobní proces 65 nm SOI 45 nm high-k 45 nm SOI 45 nm SOI 45 nm SOI
Velikost jádra 285 mm² 104 mm² 258 mm² 169 mm² 258 mm²
Počet tranzistorů 450 milionů 410 milionů 758 milionů ~300 milionů 758 milionů
TDP 65 W 65 W 65 W 95 W 95 W
Patice AM2+ 775 AM3 AM3 AM3
Cena 2 280 Kč 2 490 Kč 2 545 Kč 2 625 Kč 2 675 Kč
           
Výrobce AMD Intel AMD AMD AMD
Řada Phenom X4 Core 2 Quad Phenom II X4 Phenom II X4 Phenom X4
Model 9550 Q8200 920 810 9950 BE
Frekvence 2,2 GHz 2,33 GHz 2,8 GHz 2,6 GHz 2,6 GHz
Počet jader 4 4 4 4 4
Jádro Agena Yorkfield Deneb Deneb Agena
L1 cache 4× 128 kB 4× 64 kB 4× 128 kB 4× 128 kB 4× 128 kB
L2 cache 4× 512 kB 2× 2048 kB 4× 512 kB 4× 512 kB 4× 512 kB
L3 cache 2048 kB 6144 kB 4096 kB 2048 kB
FSB/HT/QPI 4 GHz (DDR, HT) 1333 MHz (QDR) 3,6 GHz (DDR, HT) 4 GHz (DDR, HT) 4 GHz (DDR, HT)
Násobič 11 7 14 13 13
Výrobní proces 65 nm SOI 45 nm high-k 45 nm SOI 45 nm SOI 65 nm SOI
Velikost jádra 285 mm² 164 mm² 258 mm² 258 mm² 285 mm²
Počet tranzistorů 450 milionů 456 milionů 758 milionů 758 milionů 450 milionů
TDP 95 W 95 W 125 W 95 W 125 W
Patice AM2+ 775 AM2+ AM3 AM2+
Cena 2 885 Kč 3 061 Kč 3 065 Kč 3 190 Kč 3 196 Kč
           
Výrobce AMD AMD Intel AMD AMD
Řada Phenom II X4 Phenom II X4 Core 2 Duo Phenom II X4 Phenom II X4
Model 940 BE 955 BE E8400 905e 965 BE
Frekvence 3,0 GHz 3,2 GHz 3,0 GHz 2,5 GHz 3,4 GHz
Počet jader 4 4 2 4 4
Jádro Deneb Deneb Wolfdale Deneb Deneb
L1 cache 4× 128 kB 4× 128 kB 2× 64 kB 4× 128 kB 4× 128 kB
L2 cache 4× 512 kB 4× 512 kB 6144 kB 4× 512 kB 4× 512 kB
L3 cache 6144 kB 6144 kB 6144 kB 6144 kB
FSB/HT/QPI 3,6 GHz (DDR, HT) 4 GHz (DDR, HT) 1333 MHz (QDR) 4 GHz (DDR, HT) 4 GHz (DDR, HT)
Násobič 15 16 9 12,5 17
Výrobní proces 45 nm SOI 45 nm SOI 45 nm high-k 45 nm SOI 45 nm SOI
Velikost jádra 258 mm² 258 mm² 104 mm² 258 mm² 258 mm²
Počet tranzistorů 758 milionů 758 milionů 410 milionů 758 milionů 758 milionů
TDP 125 W 125 W 65 W 65 W 125 W
Patice AM2+ AM3 775 AM3 AM3
Cena 3 495 Kč 3 720 Kč 3 720 Kč 3 751 Kč 4 125 Kč
           
Výrobce Intel Intel Intel Intel Intel
Řada Core 2 Quad Core i5 Core 2 Quad Core 2 Quad Core 2 Duo
Model Q6600 750 Q9300 Q9550 E8600
Frekvence 2,4 GHz 2,66 GHz 2,5 GHz 2,83 GHz 3,33 GHz
Počet jader 4 4 4 4 2
Jádro Kentsfield Lynnfield Yorkfield Yorkfield Wolfdale
L1 cache 4× 64 kB 4× 64 kB 4× 64 kB 4× 64 kB 2× 64 kB
L2 cache 2× 4096 kB 4× 256 kB 2× 3072 kB 2× 6144 kB 6144 kB
L3 cache 8192 kB
FSB/HT/QPI 1066 MHz (QDR) 2,5 GT/s 1333 MHz (QDR) 1333 MHz (QDR) 1333 MHz (QDR)
Násobič 9 20 7,5 8,5 10
Výrobní proces 65 nm low-k SS 45 nm high-k 45 nm high-k 45 nm high-k 45 nm high-k
Velikost jádra 286 mm² 296 mm² 164 mm² 214 mm² 104 mm²
Počet tranzistorů 582 milionů 774 milionů 456 milionů 820 milionů 410 milionů
TDP 95 W 95 W 95 W 95 W 65 W
Patice 775 1156 775 775 775
Cena 4 250 Kč 4 470 Kč 5 117 Kč 5 390 Kč 5 895 Kč
           
Výrobce Intel Intel Intel Intel Intel
Řada Core i7 Core 2 Quad Core i7 Core i7 Core 2 Extreme
Model 920 Q9650 870 965 XE QX9770
Frekvence 2,66 GHz 3,0 GHz 2,93 GHz 3,2 GHz 3,2 GHz
Počet jader 4 (8) 4 4 (8) 4 (8) 4
Jádro Bloomfield Yorkfield Lynnfield Bloomfield Yorkfield
L1 cache 4× 64 kB 4× 64 kB 4× 64 kB 4× 64 kB 4× 64 kB
L2 cache 4× 256 kB 2× 6144 kB 4× 256 kB 4× 256 kB 2× 6 144 kB
L3 cache 8192 kB 8192 kB 8192 kB
FSB/HT/QPI 4,8 GT/s 1333 MHz (QDR) 2,5 GT/s 6,4 GT/s 1600 MHz (QDR)
Násobič 20 8,5 22 24 8
Výrobní proces 45 nm high-k 45 nm high-k 45 nm high-k 45 nm high-k 45 nm high-k
Velikost jádra 263 mm² 214 mm² 296 mm² 263 mm² 214 mm²
Počet tranzistorů 731 milionů 820 milionů 774 milionů 731 milionů 820 milionů
TDP 130 W 95 W 95 W 130 W 136 W
Patice 1366 775 1156 1366 775
Cena 6 350 Kč 6 995 Kč 12 290 Kč 20 700 Kč 26 400 Kč

Ceny jsou vč. DPH a byly zjištěny 5. listopadu 2009 u ALFA Computer. V případě tam již neprodávaných modelů pak pomocí vyhledávače cen Zboží.cz, popřípadě byla použita poslední cena, za kterou byl procesor prodáván.

Komu se zdála textová podoba tabulky nepřehledná, může si projít tabulku-obrázek. Ta je přehlednější, ale neuspokojí ty, co jsou zvyklí při čtení označovat části textu myší.

Multimédia: video, fotky, hudba

x264 benchmark

x264 benchmark testuje výkon procesoru při převodu videa v rozlišení 720p s použitím kodeku H.264. Benchmark je ke stažení na TechARP.com, používáme výsledky z náročnějšího druhého průchodu.



VirtualDubMod + DivX 6.8.4

VirtualDubMod slouží pouze jako rozhraní pro převod souboru 400MB souboru MPEG-2 (.VOB) ve standardním DVD rozlišení do .AVI s kodekem DivX. Experimentální podporu SSE4 necháváme vypnutou, volba Enhanced multi-threading je naopak zapnuta. Předvolej je profil Home Theater a kvalita Balanced.



Paint.NET

Pro testování výkonu ve volně šiřitelném bitmapovém editoru používáme rozhraní TPUbench.



Zoner Photo Studio 11

Poslední verze Photo Studia společnosti Zoner má za úkol hromadnou úpravu třiceti 6Mpx fotografií ve formátu JPEG: automatický kontrast, vyvážení bílé, zmenšení, doostření, saturace, uložení jako JPEG pro web, vložení obrázku do obrázku a pár dalších.



WAV do MP3: LameEnc 3.97

Jeden rozměrný soubor ve formátu WAV je pomocí kodeku LameEnc převáděn do souboru formátu MP3.



Rendering a raytracing

Cinebench R10

Cinebench je benchmark snažící se nastínit výkon procesorů při renderingu v CAx programu Cinema 4D společnosti Maxon. Používáme x CPU benchmark (vícevláknový).






POV-Ray v3.7

Beta verze freeware raytraceru POV-Ray umožňuje využít vícejádrové procesory. Pro testy používáme jednu ze scén mezi příklady dodanými s programem: chess2.pov a rozlišení 800 × 600 px bez anti-aliasingu.



Blender 2.47

Pro testování v 3D modeláři Blender používáme standardní nastavení a model flyingsquirrel.blend.



Aplikační výkon v testech PCMark Vantage

PCMark Vantage

PCMark Vantage prověří celý počítač a je to tzv. polosyntetický benchmark. Obsahuje fragmenty skutečných aplikací, renderuje například webové stránky v prohlížeči s více záložkami, pracuje hromadně s fotkami a občas některé činnosti dělá současně.






Další dílčí výsledek jsou už jen z 64bitové verze benchmarku:



Komprese souborů a syntetické testy

WinRAR 3.71

Pro příklad výkonu při kompresi souborů jsme vybrali rozšířený formát RAR, zkušenosti s programem 7-zip (a dalšími ZIP archivátory) zatím ukazují na využití maximálně jednoho jádra.



wPrime 2.0

Vícevláknová obdoba jednoduchého benchmarku SuperPI (samozřejmě se nepočítá Ludolfovo číslo, ale prvočísla).






Fritz Chess

Benchmark simulující počítání šachových kombinací skutečného šachového programu Fritz.



Everest 4, CPU Queen

Především diagnostický nástroj Everest obsahuje i několik syntetických benchmarků, čistě procesorový CPU Queen či svými výsledky trochu zvláštní PhotoWorxx.



Propustnost a latence paměťového subsystému

Everest 4 – propustnost a latence paměťového subsystému

Jen připomenu konfiguraci jednotlivých testovaných systémů:
- Core i7, i5: DDR3-1066, 7-7-7-20, 1T (LGA 1366: triple, LGA 1156: dual channel)
- Core 2 Extreme: DDR3-1600, 8-8-8-24, 2T (dual channel)
- Core 2 Duo E8000, Core 2 Quad Q9000: DDR3-1333, 8-8-8-24, 2T (dual channel)
- Core 2 Duo E7000, Pentium DC E6000, Core 2 Quad Q6000: DDR3-1066, 6-6-6-18, 2T (dual channel)
- Pentium Dual-Core, Celeron (Dual-Core): DDR3-800, 5-5-5-15, 2T (dual channel)
- Phenom X4, X3, Phenom II: DDR2-1066, 5-5-5-18, 2T (dual channel, unganged)
- Phenom II X2 550, X3 720, X4 810, 9x5, Athlon II X2/X4, Sempron 140 (AM3): DDR3-1600, 8-8-8-24, 2T (dual channel, unganged)
- Athlon X2 4850e: DDR2-714, 5-5-5-18, 2T (dual channel)









Herní výkon a skóre v 3DMarku

Call of Duty 4

1680 × 1050 px, maximální detaily, bez anti-aliasingu, režim timedemo.



Crysis

1680 × 1050 px, DirectX 10, island demo, celkové detaily: high, bez anti-aliasingu



Unreal Tournament 3

1680 × 1050 px, VCTF-Suspense, maximální detaily, bez anti-aliasingu



World in Conflict

1680 × 1050 px, střední detaily, DirectX 10, fyzika zapnuta, bez anti-aliasingu



3DMark Vantage

Základní nastavení (performance), pouze CPU score.



3DMark06

Implicitní nastavení, opět pouze CPU score.



Spotřeba a teploty

Spotřeba celé sestavy s daným procesorem je měřena pomocí zásuvkového měřiče spotřeby elektrické energie FK Technics.

Poznámka: spotřeba celé sestavy s procesory AMD může být zejména v idle při použití jiné základní desky podstatně nižší (a v zátěži zase vyšší), viz článek:

 






Teplotní testy berte spíš jako velmi hrubou informaci. Použitým chladičem je sice většinou Evercool Buffalo, ale u procesorů LGA 1156 a 1366 jej nebylo možno použít. Zde chladila buď Noctua NH-C12P, nebo u Core i7 965 XE dokonce Thermalright Ultra-120 eXtreme.



Pozor: Minimálně u procesorů Phenom X4 a procesoru Core 2 Extreme QX9770 (ES) nefunguje čidlo či jeho čtení pomocí CoreTemp/RealTemp správně a na hodnoty se nedá spolehnout (přestože třeba u QX9770 je podle této hodnoty řízen thermal throttling).






 









Shrnující grafy, cena/výkon



Průměrný výkon v Call of Duty 4, Crysis, Unreal Tournament 3 a World in Conflict

 



Průměrný výkon v konverzi videa do H.264, DivX, audio do MP3 (LameEnc) a při práci s fotografiemi (Zoner Photo Studio 11 a Paint.NET)
 

 



Průměrný výkon v Cinebench R10 (32 i 64-bit), Blender a POV-Ray 3.7



Graf aplikačního výkonu byl získán jako průměr ze 32 a 64bitové verze PCMark Vantage.

 



Průměrný výkon ve WinRAR 3.71, wPrime 2.0 32M, Fritz Chess a Everest 4 (Mem. copy, latency, CPU Queen a Photoworxx)



Průměr z výkonu při práci s multimédii a při renderingu dělený aktuální cenou



Průměr z výkonu ve hrách dělený aktuální cenou

V grafu celkového výkonu nejsou započítány syntetické testy (Everest apod.), PCMark Vantage nebo komprese pomocí WinRAR (graf, který tyto testy bere v potaz, najdete na tomto odkazu).



CS24

Pokud tento výkon podělíme aktuální cenou procesorů vč. DPH, dostaneme následující index výhodnosti jednotlivých CPU. Platí, že vyšší číslo znamená výhodnější procesor. Opět si můžete prohlédnout i graf počítající se syntetickými testy a kompresí.