Hlavní navigace

Test chladičů (finále): Noctua, Thermalright, Zalman…

6. 4. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

 

Zalman CNSP10X Quiet

 

Další šestice chladičů završuje celý test tower chladičů, který kromě zajímavých výsledků přinesl i dobrá data pro případné testy dalších novinek. Dnes se proti sobě postaví tři giganti a favorité celého testu, Noctua NH-D14, Thermalright IFX-14 a Coolink Corator DS. Sekundovat jim bude Evercool Transformer 4, Zalman CNPS10X Quiet a Thermlaright TRUE 120 Black.

Naměřené výsledky jsou samozřejmě porovnatelné s předchozími testy:

Nyní již k vlastnímu testu.

Zalman CNPS10X Quiet

Známý korejský výrobce luxusních chladičů je autorem modelu CNPS10X ve verzi Quiet.

Zalman

 Dle informací z webu společnosti jsou hlavními „fíčurami“:

  • Design umožňující tichý chod
  • Účinné chlazení zvládající odebrání až 340 W tepla
  • Regulátor otáček FAN MATE 2
  • Nesouměrný návrh
  • Výkonná pasta ZM-STG2

Balení

Kartonová krabice s kruhovým průzorem na dodaný ventilátor je potištěna všemi potřebnými informacemi o chladiči a působila na mě uhlazeným dojmem. Po otevření nejprve objevíte oddíl s příslušenstvím, následovaný chladičem uzavřeným v plastovém výlisku. Ochrana je to průměrná, ale evidentně dostačující.

Příslušenství

Jak je u tohoto výrobce zvykem, příslušenství je bohaté a kvalitní. Kromě spon na všechny současné patice je přítomen jednoduchý regulátor otáček, štědré balení teplovodivé pasty a nálepka s logem výrobce.

Nesmím zapomenout ani na dodaný ventilátor, uchycený ocelovými sponami.

Popis

První věc, která vás zaujme, jsou modře eloxovaná žebra uprostřed chladiče. Efekt je to pěkný, na výkon však vliv mít nebude. Celkem se napočítáte čtyřiceti pěti žeber o tloušťce 0,2 mm a s rozestupy činícími dva mm. Půdorys žeber je výrazně asymetrický, horní žebro se honosí vyraženým logem výrobce a chladiče.  Žebry prochází pětice 6mm heatpipe, ty jsou na nich rozloženy vcelku rovnoměrně. Kontakt heatpipe s žebry není ideální, žebra by mohla nasedat větší plochou.

Základna je měděná s úžasnou povrchovou úpravou, která je bez nadsázky lesklá jako zrcadlo. Kontakt s heatpipe je zde v pořádku. Na opačně straně základny je situován výstupek na uchycení montážní spony. 

Instalace

Montáž je snadná, stačí přišroubovat backplate k základní desce, nanést teplovodivou pastu a pomocí ocelové spony se šrouby s pružinami chladič přišroubovat.

Parametry

podporované patice

Intel LGA 775/1156/1366, AMD K8/AM2/AM2+/AM3

rozměry [mm]

135 × 100 × 160

hmotnost pasivu [g]

750

počet heatpipe

5

počet lamel

45

materiál základny

Měď

materiál lamel pasivu

Hliník

rozměry větráku [mm]

120 × 120 × 25

otáčky větráku [rpm]

700–1400 ± 10%

PWM

Ne

udávaná max. hlučnost [dBA]

26 ± 10%

průtok vzduchu [cfm]

Ložiska

2 Ball Bearing

stránka na webu výrobce

Zalman

cena [Kč]

1100

 

Testování

Celkem jsem provedl tři měření. Ventilátor se choval kultivovaně a do zhruba 1000 rpm byl velice tichý.

Dodaný regulátor funguje bez výhrad, pouze se sníží maximální otáčky zhruba na 1400 rpm.

 

Thermalright TRUE Black 120

 

Thermalright TRUE Black 120

Společnost Thermalright, známá svojí kvalitní produkcí, stojí za černou verzí legendárního chladiče Thermalright Ultra Extreme 120.

Web výrobce uvádí u chladiče tyto přednosti:

  • Tiché a účinné chlazení díky vysokému počtu heatpipe a velké ploše žeber
  • Ohnuté konce žeber pro minimální odpor vzduchu
  • Černě poniklované 6mm heatpipe kvůli zamezení oxidace povrchu
  • Heatpipes přiletovány k základně a k žebrům pro optimální přenos tepla
  • V balení obsaženy spony pro Intel i AMD
  • Čtyřicet osm žeber, nejvíce na trhu, s možností úplného využití 120mm ventilátorem
  • Nová pasta Chill Factor 2
  • Spony na instalaci dvou ventilátorů

Balení

Chladič se nachází v jednoduché kartonové krabici černé barvy s několika málo nápisy. Po otevření víka zjistíte, že samotný chladič je chráněn velice dobře, ze všech stran je obklopen štědrou vrstvou pěnového materiálu a navíc je ještě zabalen v igelitovém pytlíku.

Příslušenství

Krabička s příslušenstvím je situována vedle pěnové výstelky krabice.  V zataveném pytli objevíte kvalitní montážní sadu pro sockety LGA775 a AMD AM2. Nejnovější revize chladiče přidává podporu i pro LGA1366. Kromě výše zmíněného je obsahem balení ještě čtveřice ocelových spon, sloužících k uchycení ventilátorů, teplovodivá pasta, nálepka s logem výrobce a čtyři vibrace pohlcující silikonové proužky pod ventilátory.

Skromný manuál je vyveden pouze v angličtině. 

Popis

Kompletně černý chladič je složen ze čtyřiceti osmi žeber o tloušťce 0,3 mm s relativně malými 1,5mm rozestupy. Půdorys jednotlivých žeber je uzpůsoben přichycení dvou 120mm ventilátorů a jednotlivá žebra jsou na každé straně spojena zámečky. Vrchní žebro nese vyražené logo výrobce. Nejzajímavější na celém chladiči je podle mě uspořádání a zprohýbání žeber, každé má dva rohy, ležící diagonálně proti sobě, ohnuté směrem dolů a dva směrem nahoru. Při pohledu z boku tím pádem uvidíte pěknou křivku na každém žebru. Pohled zpředu pak nabízí pěkný optický klam, žebra vám přijdou nasazená na heatpipe šikmo, po proměření jsem ale zjistil, že tomu tak není.

Celkem šest heatpipe s průměrem 6 mm je k žebrům připájeno a se žebry sdílí maximální možnou plochu. Rozmístění v žebroví je po stranách chladiče husté, uvidíme, jaký to bude mít vliv na odpor vzduchu a tím pádem na výsledky při nízkých otáčkách.

Základna je mírně konvexní, snad za tím stojí snaha výrobce utvořit větší tlak na místa, kde se nacházejí jádra procesoru a ne o výrobní vadu. Stopy po opracování jsou zřetelné, díky pokovení je však přítomen i mírný zrcadlový efekt.

Instalace

Jednoduchá montáž spočívá ve vsunutí a rozevření spony nad základnu, nanesení teplovodivé pasty a spojení montážního kříže, umístěného zespod desky, šrouby s pružinami. Snadné a spolehlivé.

Parametry

podporované patice

Intel LGA 775/1366,1156 po dokoupení příslušenství, AMD AM2/AM2+

rozměry [mm]

64,33 × 132 × 160,5

hmotnost pasivu [g]

790

počet heatpipe

6

počet lamel

48

materiál základny

Měď

materiál lamel pasivu

hliník

rozměry větráku [mm]

120 × 120 × 25

otáčky větráku [rpm]

N/A

PWM

N/A

udávaná max. hlučnost [dBA]

N/A

průtok vzduchu [cfm]

N/A

ložiska

N/A

stránka na webu výrobce

Thermalright

cena [Kč]

1550

 

Testování

Z důvodu absence ventilátoru v balení jsem použil standardní Nexus a provedl měření na 800, 1100, 1500 a 1900 rpm.

 

Noctua NH-D14

 

Noctua NH-D14

Gigantický chladič NH-D14 z dílen rakouského výrobce kvalitních chladičů Noctua bude určitě jedním z aspirantů na celkové vítězství.

Web výrobce nám o chladiči sdělí následující:

  • Šest heatpipe a zdvojená žebra
  • Přibaleny ventilátory NF-P14 a NF-P12
  • Asymetrický design pro lepší kompatibilitu
  • Chlazení okolních komponent
  • Montážní systém SecuFirm2™
  • Pasta NT-H1

Balení

Veliká kartonová krabice s povedeným potiskem nese všechna důležitá data o svém obsahu. Po otevření objevíte propracovaný systém ochrany chladiče. Pod menší krabičkou, ve které je příslušenství, narazíte na kartonovou výztuhu, pod níž je vlastní chladič v další menší kartonové krabičce. Stejná situace je i směrem ke dnu balení a neumím si představit síly potřebné k poničení chladiče.

Příslušenství

Bohaté a kvalitní, tak bych v krátkosti shrnul výbavu dodávanou k chladiči. Základem je montážní sada SecuFirm2™ pro všechny současné patice. Kromě toho za své peníze získáte velké balení teplovodivé pasty, křížový šroubovák, silikonové hroty k uchycení ventilátorů, redukci na zapojení dvou ventilátorů, dvě propojky snižující otáčky ventilátorů, kovové logo společnosti se samolepící vrstvou a samozřejmě dva velmi kvalitní ventilátory, NF-P14 a NF-P12.

Manuál je přehledný, ale pouze anglický.

Popis

Chladič vás po vybalení překvapí svou velikostí, jedná se určitě o největší dosud testovaný kousek. Čtyřicet dva žeber s rozestupy 2 mm je rozděleno do dvou samostatných věží, z nichž je jedna mírně posunutá směrem ke středu, možnost kolize s paměťmi je díky tomu menší. Tloušťka žeber je rovna 0,3 mm. Žebra mají po všech delších hranách zoubkované okraje, naopak na kratších hranách se nacházejí zámečky. Vrchní žebra nesou vyražené logo výrobce. Přední strana obou věží je vybavena silikonovými podložkami pod ventilátory, výrobce si od toho nejspíše slibuje eliminaci vibrací, na můj vkus jsou ale podložky moc tvrdé.

Šest 6mm heatpipe je v žebrech rozmístěno rovnoměrně a jsou vystaveny stejnému proudu vzduchu, jejich spojení s žebry je příkladné. Teplovodivé trubičky se dále sbíhají k základně, zde byl alespoň u testovaného kusu problém s nedokonalým dosedáním na spodní díl základny. Povrch základny nese stopy po opracování, ale je rovný s mírným zrcadlovým efektem. K základně jsou již z výroby uchyceny spony na instalaci.

Dodané ventilátory patří podle testů k tomu nejlepšímu, co můžete pořídit. Uchycení je řešeno pomocí ocelových spon. Větší ventilátor o průměru 14 cm je umístěn mezi oběma věžemi a díky přesahům by měl chladit i součástky na základní desce.

Instalace

Montáž začnete montážní backplate. Prostrčíte jím dlouhé šrouby, tento celek položíte zespod základní desky. Na opačné straně na šrouby nasadíte plastové distanční podložky, na ně ocelové spony a ty zajistíte maticemi. Na tento celek stačí již našroubovat chladič a samozřejmě nanést teplovodivou pastu.             

Parametry

podporované patice

Intel LGA 775/1156/1366, AMD AM2/AM2+/AM3

rozměry [mm]

160 × 140 × 158

hmotnost pasivu [g]

900

počet heatpipe

6

počet lamel

42

materiál základny

Měď

materiál lamel pasivu

Hliník

rozměry větráku [mm]

120 × 120 × 25/140 × 140 × 25

otáčky větráku [rpm]

750 – 1200/1300

PWM

Ne

udávaná max. hlučnost [dBA]

19,6/19,8

průtok vzduchu [cfm]

110,3/92,3

ložiska

SSO Bearing

stránka na webu výrobce

Noctua

cena [Kč]

1900

 

Testování

Dodané ventilátory mi bohužel dovolily pouze dvě měření, 1500 rpm už bylo za jejich limitem. Konfigurace ventilátorů byla jako z výroby, nebylo asi spravedlivé jeden odebrat, vzhledem k tomu, že jsou oba v ceně. Hlučnost ventilátorů byla perfektní, do cca. 1000 rpm byly prakticky neslyšné.

Problém nastal při instalaci, na testované desce by nebylo možné použít čtyři vysoké paměťové moduly.

 

Thermalright IFX-14

 

Thermalright IFX-14

V testu nesmí chybět jedno z největších monster a současně jeden z nejvýkonnějších chladičů na trhu, Thermalright IFX-14.

Na internetové prezentaci výrobce naleznete nejdůležitější údaje o chladiči. Mezi taháky má patřit:

  • Větší plocha žeber než u ostatních chladičů odpovídajících rozměrů s možností instalace až dvou 140mm ventilátorů
  • Designován pro lepší průtok vzduchu
  • Čtyři 8mm heatpipe zajišťující rychlý přenos tepla
  • Možnost otočit chladič o 90°
  • Snadná montáž na většinu současných desek
  • Teplovodivé trubičky připájeny k základně a žebrům

Balení

Proti zvyklostem se výrobce rozhodl chladič zabalit do lesklého, potištěného obalu s průhledem na samotný chladič. Pod tímto plastovým pozlátkem se již nachází černá kartonová krabice, se zdvojenými stěnami, poskytujícími slušnou úroveň ochrany. Vinou průhledu na chladič ale jedna strana zůstává prakticky nechráněna.

Příslušenství

Zatavený igelitový pytlík objevíte v samostatném oddíle v rámci krabice. Obsahem testované verze bez přídavného chladiče je montážní příslušenství pouze na LGA775, spony na uchycení dvojice ventilátorů, měkké podložky pro jejich odvibrování, teplovodivá pasta a nálepka s logem výrobce.

Stručný manuál je psán Shakespearovým jazykem.

Popis

Chladič větších rozměrů vás na první pohled zaujme rozdělením padesáti čtyř žeber do dvou samostatných celků. Jejich tloušťka je rovna 0,2 mm a rozestupy mezi jednotlivými žebry činí 2 mm. Neméně zajímavým vám dozajista přijde tvar žeber, jejich okraje připomínají plameny. Jednotlivá žebra jsou pro lepší soudržnost spojena zámečky. Čtveřice 8 mm tlustých, poniklovaných teplovodivých trubic je k žebrům poctivě připájena, totéž platí i pro spojení se základnou. Rozložení heatpipe v žebrech je rovnoměrné, mělo by to zajistit vyrovnanější přenos tepla.

Poniklovaná základna se zrcadlovým efektem nese stopy po opracování a je stejně jako u dalšího chladiče od stejného výrobce v testu viditelně konvexní. Na opačné straně základny na vás dále čeká prohlubeň, sloužící k uchycení spony. 

Instalace

Po přiložení montážního kříže na zadní stranu vás čeká uchycení kříže a dvou ocelových spon pomocí šroubů. Nanesete teplovodivou pastu a položíte chladič na procesor. Na základnu položíte sponu a tu dvěma šrouby s pružinami přichytíte ke sponám na desce. Zbývá pouze s pomocí ocelových klipsen namontovat ventilátory.   

Parametry

podporované patice

Intel LGA 775/1156/1366, AMD K8/AM2/AM2+/AM3 podle modelu

rozměry [mm]

146,2 × 124 × 161

hmotnost pasivu [g]

790

počet heatpipe

4

počet lamel

54

materiál základny

Měď

materiál lamel pasivu

hliník

rozměry větráku [mm]

120 × 120 × 25 / 140 × 140 ×25

otáčky větráku [rpm]

N/A

PWM

N/A

udávaná max. hlučnost [dBA]

N/A

průtok vzduchu [cfm]

N/A

ložiska

N/A

stránka na webu výrobce

Thermalright

cena [Kč]

1480

Testování

Vzhledem k tomu, že k chladiči není dodáván žádný ventilátor, není moc co hodnotit. Na testy byl použit tradiční ventilátor Nexus, posazený mezi žebry, tak proběhlo měření na 800, 1100 a 1500 rpm. Poslední test byl proveden s dvojicí těchto ventilátorů v pozici push-pull na 1100 rpm.

 

Evercool Transformer 4

 

Evercool Transformer 4

Jeden z menších chladičů v testu, Transformer 4, má své kořeny u firmy Evercool.

Výrobce uvádí tyto vlastnosti:

  • Čtyři 8mm heatpipe a velká hliníková žebra pro co nejúčinnější chlazení
  • Kompatibilita s Intel LGA 1366/LGA 775 a AMD K8/AM2
  • Možnost osadit dva 12cm ventilátory
  • Jasně stříbrný a kompaktní vzhled
  • Instalace bez nářadí

Balení

Chladič k vám dorazí zabalený v zataveném blistru, tím pádem přístup do něj je velice nesnadný. Uvnitř obalu je vloženo několik potištěných tvrdších papírů s údaji o chladiči. Nedělám si iluze o odolnosti tohoto řešení proti poškození, to se potvrdilo několika ohnutými žebry na chladiči.

Příslušenství

Příslušenství je uloženo v menší kartonové krabičce a krom montážních sad na sockety AMD AM2 a Intel LGA 775/1366 v něm naleznete pouze teplovodivou pastu. Přímo na chladiči jsou dále pomocí ocelových spon uchyceny dva ventilátory barvené na stříbrno, nutno podotknout, že vinou této nedokonale provedené povrchové úpravy, vypadají velice lacině.

Manuál je stručný, ale přehledný, vyveden je pouze anglicky.

Popis

Padesát jedna žeber o tloušťce 0,15 mm a s rozestupy mezi jednotlivými žebry činícími 2 mm, působí velmi kompaktním dojmem. Půdorys žeber je osmiúhelníkový s vykrojeními na každé straně, přítomny jsou i otvory sloužící k instalaci spon na uchycení ventilátorů. Vrchní žebro nese název chladiče a motto výrobce. Chladič disponuje čtyřmi 8 mm tlustými teplovodními trubičkami, které jsou zakončeny slušivými okrasnými maticemi. Heatpipe jsou v žebroví uspořádány v řadě, díky tomu by měly klást minimální odpor proudícímu vzduchu.

Základna je tvořena zbroušenými teplovodivými trubičkami, přesně jak velí dnešní móda. Oproti jiným chladičům s touto technologií je zde dle mého úsudku lepší kvalita povrchu.

Bohužel se mi nepodařilo zjistit, zda se jedná o Autobota, nebo Decepticona.

Instalace

Při montáži na základní desku se obejdete bez šroubováku. Po zvolení správného backplate ho pomocí šroubů a matic, připomínajících gigantické distanční sloupky na instalaci základní desky do skříně, upevníte na desku. Dalšími kroky je nasazení univerzální spony na chladič, nanesení teplovodivé pasty a sešroubování chladiče k backplate. Ač to na papíře vypadá snadno, pořádné utažení matic bylo trochu oříšek a nakonec jsem pro klid duše raději nasadil kombinačky a notnou dávku trpělivosti.

Ventilátory uchytíte díky čtveřici ocelových spon.    

Parametry

podporované patice

Intel LGA 775/1366, AMD K8/AM2

rozměry [mm]

130 × 122 × 160

hmotnost pasivu [g]

843,5

počet heatpipe

4

počet lamel

52

materiál základny

Měď (heatpipe)

materiál lamel pasivu

Hliník

rozměry větráku [mm]

120 × 120 × 25

otáčky větráku [rpm]

400–1000 ± 10 %

PWM

Ne

udávaná max. hlučnost [dBA]

průtok vzduchu [cfm]

ložiska

Ever Lubricated Bearing

stránka na webu výrobce

Evercool

cena [Kč]

840

 

Testování

Testy tohoto chladiče byly trochu oříšek, protože dodané ventilátory mi neumožnily vyšší otáčky, než cca. 900 rpm. Výhoda je v tom, že na této rychlosti jsou uchem nepostřehnutelné, ale průtok vzduchu není jistě ideální. Aby nebylo v testech jenom jedno měření, nasadil jsem ještě dvojici Nexusů a provedl měření na 1100, 1500 a 1900 rpm, výsledky ale berte s rezervou, oproti dodaným kusům jsou Nexusy relativně výkonné.

 

Coolink Corator DS

 

Coolink Corator DS

Sympatická firma, spřízněná s věhlasnou Noctuou stojí za chladičem Corator DS. I Corator DS vypadá jako taková odlehčená a levnější verze Noctua NH-D14.

Mezi jeho přednosti by mělo podle výrobce patřit:

  • Čtyři 8mm teplovodivé trubičky
  • Nesymetrické uspořádání žeber ve dvou věžích
  • Přímý styk heatpipe s procesorem bez nežádoucích mezer mezi trubicemi
  • Kvalitní ventilátor SWiF2-120P s PWM regulací
  • Uchycení  SecuFirm™2
  • Teplovodivá pasta Chillaramic

Balení

Kartonová krabice s příjemným jarním designem a natištěnými všemi důležitými daty uvnitř skrývá stejný systém balení, jako je tomu u výrobků Noctua, dostatečná ochrana je tudíž zajištěna.

Příslušenství

Menší kartonová krabička pro vás schraňuje veškeré příslušenství. Kromě montážních sad pro všechny současné patice naleznete navíc pouze velké balení teplovodivé pasty. Uvnitř chladiče je ještě předpřipraven zelený ventilátor se zajímavým tvarem lopatek, ti z vás, co čekali pouze rebrandovaný ventilátor z portfolia firmy Noctua, budou zklamáni.

Pěkný manuál je pouze anglický.

Popis

Chladič, skládající se ze dvou oddělených souborů žeber, oddělených ventilátorem vás možná překvapí několika vlastnostmi. Ale popořádku, třicet žeber o tloušťce 0,4 mm je na heatpipe posazeno po 2,5 mm. Žebra mají asymetrický půdorys, ze strany ventilátoru se nachází čtvercové zuby, ty nejspíše slouží k optimalizaci toku vzduchu. Všechna žebra nesou vyražené logo výrobce a několik hrbolků, sloužících ke zvětšení plochy a napomáhajících vzniku turbulentního proudění.

Čtyři 8mm teplovodivé trubičky z mědi nejsou spojeny se žebry celou plochou, spojení se základnou je ale velice povedené a v záplavě výrobců, nabízejících přímý styk heatpipe s procesorem jde o inovativní řešení. Mezery mezi jednotlivými trubičkami jsou zde vyplněny měděnými bločky, měla by tak být lépe využita celá plocha základny. Stopy po obrábění základny jsou znatelné, ale nikterak hrozné. Montážní spona je již osazena od výroby. Handicapem může být absence snadné možnosti instalace dvou ventilátorů.

Instalace

Montáž je díky použití systému SecuFirm™2 zcela totožná s Noctuou NH-D14, zde pouze není zapotřebí speciální šroubovák k dotažení šroubů.        

Parametry

podporované patice

Intel LGA 775/1156/1366, AMD AM2/AM2+/AM3

rozměry [mm]

155 × 140 × 121

hmotnost pasivu [g]

1040

počet heatpipe

4

počet lamel

30

materiál základny

Měď (heatpipe)

materiál lamel pasivu

Hliník

rozměry větráku [mm]

120 × 120 × 25

otáčky větráku [rpm]

800–1700

PWM

Ano

udávaná max. hlučnost [dBA]

8,5–27,1

průtok vzduchu

60.4 - 127.6 mł/h

ložiska

High performance hydro-dynamic bearing

stránka na webu výrobce

Coolink

cena [Kč]

1260

 

Testování

Celkem byla provedena tři měření, poslední se zastavilo na hodnotě 1500 rpm. Dodaný ventilátor je subjektivně do 1000 ot. /min. příjemně tichý, nad tuto mez již ale začíná být pomalu vcelku nepříjemný.

 

 

Testovací sestava a metodika

 

Testovací sestava

Na test procesorů byl oproti testům skříní vyměněn procesor, dvoujádrový Intel Core 2 Duo E6750 byl nahrazen čtyřjádrovým kusem ze stejné stáje, modelem Q6600 rev. G0. Protože jsem chtěl chladiče co nejvíce zatížit, byl z důvodu dosažení vyššího odpadního tepla navíc přetaktován na 3300 MHz při napětí 1,5 V v BIOSu, což znamenalo 1,36 V pod zátěží v programu CPU-Z.

Základní deska

Gigabyte GA-EP45-DS3R

Paměť

2× 1 GB OCZ Reaper DDR2-1066

Grafická karta

XFX GeForce 8800 Ultra Extreme

Procesor

Intel Core 2 Quad Q6600 @ 3,3 GHz (Kentsfield, G0)

Pevný disk

Western Digital Caviar SE16 WD3200AAKS

Přídavné ventilátory

Nanoxia FX-12 2000, Nexus D12SL-12 PWM

Zdroj

Enermax Modu82+ 525 W

 

Q6600

Testovací metodika

Všechny chladiče v tomto i v následujících testech budou testovány stejnou metodikou pro možnost jejich dalšího porovnávání. Při návrhu metodiky jsem měl na zřeteli především tři body. Omezení chyby měření na akceptovatelnou mez, relativní časovou nenáročnost měření kvůli možnosti zahrnutí většího množství produktů a nakonec snadnou montáž na základní desku při zachování modelu proudění vzduchu v počítačové skříni.

Z výše zmíněných bodů mi vyšla výroba kartonové náhražky skříně a kontrola teploty vstupního vzduchu. Krabice má objem přibližně podobný jako větší počítačová skříň a jsou v ní nainstalovány dva 12cm ventilátory na pozicích, kde by je každá slušná opravdová skříň měla. V krabici jsou během testů uloženy všechny komponenty včetně zdroje, ten má pro omezení jeho vlivu na tok vzduchu v krabici zajištěn vlastní ventilační otvory. Po instalaci a zajištění komponent na předem daná místa byla krabice zaizolována lepenkou. Teplota vstupního vzduchu se pohybovala vždy kolem 20° C, odchylky při jednotlivých měřeních nebyly větší jak 1° C.

Testbed

Teploty jsem odčítal z interního senzoru v procesoru, vzhledem k použití stejného kusu CPU na všechny testy, bych zde chybu neviděl nijak kritickou. Jako vstupní a výstupní ventilátor byly použity chladiče FX12-2000 od firmy Nanoxia, běžící na 1000 ot. /min.  V případě, že testovací chladič neměl v balení ventilátor, použil jsem na jeho náhradu Nexus D12SL-12 PWM. Chladiče jsem testoval postupně s ventilátorem běžícím na 800, 1100, 1500 a vždy s nastavením, které jsem považoval za maximální možnou efektivitu při rozumné hlučnosti, to je vždy popsáno u jednotlivých chladičů.

Procesor byl zatěžován v programu OCCT 3.1.0 a z grafů  toho samého programu byly i odčítány teploty. Testování probíhalo tak, že po zapnutí PC jsem nechal běžet systém 10 min. pod zátěží pro zahřátí a následně jsem 10 min. čekal do dalších testů. Program byl nastaven na 15min. test, během něhož nejdříve měří 1 min. bez zátěže, následuje 10 minut zátěže a poté 4 minuty opět bez zátěže, na úplném konci byly odečteny teploty v idle. Z výsledných grafů byla odečtena maximální teplota na všech jádrech a vypočítán jejich aritmetický průměr.

 

Výsledky testů v grafech

 

Výsledky testů

Poslední várka věžových chladičů skrývala největší kousky na trhu, je hmotnost a velikost navíc opravdu tolik poznat? Jak si bude mezi obry vést malý Evercool Transformer 4? Jak důležité je osadit chladiče dvěma ventilátory? Vše je zodpovězeno v grafech níže.

 

Hodnoty v idle sice nejsou hlavním ukazatelem výkonu, ale výsledky dají tušit, že se startovní pole rozdělí do dvou dvou skupin, výborné a dobré.

Noctua byla dnešním jasným vítězem, jedním z hlavních důvodů je osazení dvěma ventilátory již z výroby. Podobně vybavený dostanete i Evercool Transformer 4, ten se ale s rakouským gigantem nemůže rovnat. Pokud ovšem porovnáte výsledek NH-D14 a IFX-14 od Thermalrightu s dvěma ventilátory na 1100 ot. / min. (fialový sloupec), rozdíl je již minimální. Rozdíl 400 Kč ve prospěch IFX-14 je vykompenzován absencí ventilátorů a jelikož Noctua dodává k chladiči jedny z nejlepších ventilátorů na trhu, nakonec podle mě vyjde cenově lépe, to je ale už na uvážení každého z vás.

Výsledky Zalmanu jsou poměrně zajímavé a dá se říct, že žádný chladič nezklamal.

Konečné výsledky ukazují, že v každém testu byl zastoupen jeden z prvních třech chladičů. Neoddiskutovatelným výkonnostním vítězem je Noctua NH-D14, obhájila si tak svou poměrně vysokou cenu. O stupínek níž leží Prolimatech Megahalems, další chladiče zhruba až k vodnímu chlazení Corsair jsou víceméně rovnocenné. Vyloženým Propadákem je Nexus FLC-3000 a AC Freezer Pro rev. 2, tyto menší chladiče prostě konkurovat nemohly. U Nexusu je navíc odstrašující i cena kolem 1350 Kč, k dobru mu budiž jen ne úplně tower konstrukce a ofukování součástek u patice. Freezer Pro rev. 2 je alespoň levný, krev vám ale bude zase pít jeho instalace.

Jelikož by vám poslední graf mohl připadat trochu nepřehledný, máme pro vás chladiče seřazeny podle teploty CPU v samostatných grafech pro různé hladiny otáček. Nejlepší chladiče najdete vždy dole.

 

Verdikt a ocenění (pro celý třídílný test)

 

Verdikt

Než se pustíme do vypíchnutí těch nejlepších chladičů ze tří po sobě jdoucích testů, připomenu jediný přehledný graf výkonu chladičů s ventilátory na 1100 ot./min. Toto nastavení zvládly všechny použité větráky a dá se většinou považovat za ještě tiché.

Důležitým poznatkem je fakt, že kromě dvou nejslabších kusů stačí na uchlazení průměrně přetaktovaného čtyřjádrového procesoru cokoliv. Záleží už jen na vás, zda dáte přednost nižším teplotám, nízké ceně, vzhledu, hlučnosti, nebo jakémukoliv jinému kritériu.

Absolutním vítězem je Noctua NH-D14, které uděluji ocenění „We want it“ za nekompromisní výkon, kvalitu zpracování a dodané příslušenství. O něco méně výkonný Prolimatech Megahalems a Thermalright IFX-14 mají tu nevýhodu, že za o něco nižší cenu nenabízejí tak bohaté příslušenství, hlavně pak ventilátory. Hlavně u NH-D14 a IFX-14 musíte ale hodně přeměřovat, zda máte v prostoru nad paticí procesoru pro tyto mamuty dost místa.

Tím se otevírá cesta pro Tuniq Tower 120 Extreme a Zalman CNPS10X Quiet; svou cenou, rozumným výkonem a pěkným příslušenstvím to jsou jedny z nejvýhodnějších chladičů v testu. Jako komplet se nám o malinko více líbil Tuniq Tower 120 Extreme, který se stává dalším oceněným chladičem (bez ohledu na cenu).

Pokud nechcete obětovat tolik prostředků do chladiče procesoru, odkážu vás na jiné dva výrobky. Gelid Tranquillo a Evercool Transformer 4. Oba vykonají svoji práci velmi dobře a v balení naleznete vše potřebné. I přes o něco lepší výsledky Transformera 4 bych dal ocenění „Smart Buy“ výrobku Gelidu, celková kvalita a hlavně ventilátor, schopný většího rozsahu otáček, převáží pomyslný jazýček na vahách.

Někteří z vás se možná diví, proč nebyl v testu zastoupen žádný chladič Scythe. Důvod je prostý, silní zástupci tohoto výrobce, Mugen 2 i Ninja 2 již byly na našem webu testovány starší metodikou a dle mého mínění bylo lepší otestovat modernější chladiče. Nicméně si troufám tvrdit, že Ninja 2 by se na 800 ot./min zařadil mezi nejlepší kusy.

Scythe Ninja 2


To nejlepší pro pasivní chlazení: Ninja 2 a HR-01

Nebaví vás už hluk vycházející z počítače? Chcete finální řešení, tedy nejlepší chladič pro pasivní provoz? Detailní porovnání dvou goliášů pasivního chlazení pod jmény Scythe Ninja 2 a Thermalright HR-01 je tu pro vás. V článku najdete i výkon chladiče Asus
Triton 85.

OCZ  Gladiator Max


OCZ Gladiator Max: čtyři heatpipe přímo k procesoru

OCZ umí tak trochu všechno a její chladič Gladiator Max nevypadá na první pohled vůbec špatně: osvědčená věžová konstrukce se čtyřmi masivními heatpipe ve tvaru U, přímý kontakt těchto trubic s rozvaděčem tepla procesoru, 12cm ventilátor s PWM regulací, cena kolem 650 Kč…

Scythe Mugen 2


Scythe Mugen 2 vs. Thermalright Ultra-120 eXtreme

V duelu se setkají dva chladiče s mnoha společnými znaky: věžová konstrukce s mnoha heatpipe, poniklovaná měděná základna, 12 cm ventilátor a opravdu nemalé rozměry. Jsou tu ale i rozdíly, z nichž ten nejviditelnější je v ceně. Jak si povede druhý Mugen proti zdánlivě nedostižnému Ultra-120 eXtreme na žhavém Core i7?

I Mugen 2 patří v kombinaci cena a chladicí výkon při otáčkách kolem 1000 za minutu k tomu lepšímu. Dost pravděpodobně by Scythe s jedním ze svých želízek v ohni ukořistil druhé ocenění Smart Buy. Samozřejmě v budoucnu s touto značkou počítáme a slibné novinky otestujeme.

Ti z vás, co preferují chladiče typu box, nemusí smutnit, výhledově je naplánován podobný test této koncepce a tipy na zajímavé výrobky jsou v diskuzi vítány.

Za zapůjčení chladičů Evercool a Coolink děkujeme společnosti Bostar

Za zapůjčení chladičů Zalman a Thermalright děkujeme společnosti TN Trade

Za zapůjčení chladiče NH-D14 děkujeme společnosti RASCOM Computerdistribution

MMF24