Hlavní navigace

TEST: extrapřehrávač Emgeton Tvix

30. 4. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

V minulém čísle jsme testovali povedený přehrávač Mvix MX-780HD od firmy Umax. Tentokrát se nám do rukou a do obýváku dostal přístroj značky Emgeton, který má velmi podobné ambice, zvláště formáty pak zvládá ještě na vyšší úrovni a kromě toho přidává ještě digitální tuner. Nevýhodou je pak tradičně vyšší cena.

Menu hezky česky?

Přístroj je poměrně dobře lokalizovaný, ačkoli na hlavní obrázkovou nabídky se již počeštění nedostalo. Zřejmě by bylo příliš složité nahradit celé obrázky, tam kde se jedná pouze o textové řetězce už je ale vše v pořádku a to i v případě háčkových a čárkových názvů přehrávaných souborů a titulků. I tak to ale bohužel trochu kalí zážitek z jinak velmi sympatického přístroje.

České menu pak nabízí opravdu dobré možnosti nastavení, kromě zvukových a obrazových výstupů pak můžete např. vyladit titulky, zapnout spořič nebo snížit rychlost otáček ventilátoru. Plastové černé tělo se ale docela zahřívá, takže zvláště pokud bude umístěno v uzavřeném prostoru, snížení rozhodně nemůžeme doporučit. Při normální rychlosti o sobě bohužel přístroj dává docela vědět, zvláště při sledování tichých scén pak můžete zaznamenat znatelné hučení.

Fotogalerie: prostředí přehrávače

(celá galerie)

Špičková je podpora formátů - přehrávač umí opravdu vše na co si vzpomenete, od běžných DivXů až po HD videa. Zvládne i formát MKV, taktéž čím dál populárnější kodeky H.264 a AVCHD mu nečiní problém. Dobře je na tom také s titulky, umí všechny běžné i mnoho méně rozšířených druhů, jen v nastavení by mohla být trochu větší svoboda. Samozřejmostí je také přehrávání DVD (IFO, VOB) - buď můžete použít soubory zkopírované na disk, nebo přehrávat přímo z média, které vložíte do externí mechaniky připojené přes jeden ze dvou USB portů. Do druhého můžete strčit např. flashdisk nebo externí disk.

Spojení na úrovni

Mezi konektory samozřejmě nechybí ani Ethernet - pomocí něj můžete přístroj integrovat do vaší sítě a napevno k němu připojit až čtyři sdílené složky v síti. Když k tomu přidáte ještě disk (až 1 TB), který můžete vložit přímo do útrob přehrávací krabičky, jedná se už o slušný prostor pro váš filmový archiv.

Nevýhodou je pouze to, že všechny síťové složky musíte připojovat ručně pomocí IP adres a umístění, také na přehrávání HD videa přes síť rovnou zapomeňte. Rychlost prostě není dostatečná a to ani na přesouvání velkých souborů. Tvix se dá naštěstí k počítači připojit také pomocí klasického USB - můžete tak na interní disk nakopírovat data i pokud síť nemáte. Přehrávač se pak tváří jako běžné externí úložiště a kopírování je výrazně rychlejší.

Fotogalerie: přehrávač Emgeton GURU 4 TVIX

 

(celá galerie)

V zadní části budete marně hledat evropský SCART, přístroj jasně míří do moderního obýváku, pro spojení s HD televizí je tedy připraven konektor HDMI, pro špičkovou reprosoustavu digitální optický i koaxiální zvukový výstup. Obraz navíc můžete posílat až v rozlišení 1080p, v kombinaci s režimem 24 snímků za sekundu se s vhodným zdrojem může jednat o opravdový zážitek. Přesto přístroj spojíte i se starším vybavením, červený a bílý cinch jsou klasicky vyhrazeny pro analogové stereo, obraz můžete připojit také přes komponentní výstup, kompozitní výstup nebo S-Video.

MMF24

Televize digitálně

Přístroj integruje také funkci DVB-T set-top-boxu, sledování televize i videa z disků tak obsloužíte jediným ovladačem. Tuner má několik velkých předností i nevýhod. Skvělé je, že podporuje jak MPEG-2, tak i MPEG-4, je tedy připraven i na případné zajímavé HD stanice. Velkým plusem je také možnost nahrávání - kromě multimediálního přehrávače tak vlastně v ceně dostanete ještě plnohodnotný diskový rekordér. Záporem pak je, že tuner je k přístroji viditelně přidán jaksi navíc - velmi pomalé je tak přepínání z režimu multimédií do režimu TV a naopak. Příliš nám nevyhovovaly ani možnosti ladění a EPG také nepatří ke špičce.


Tento test vznikl ve spolupráci s časopisem Extra PC.

Dá se říct, že produkt s nálepkou Emgetonu poskytuje za danou cenu opravdu skvělou funkčnost. Zásluhu na tom má také svižné ovládání, problémem není ani navigace v hlubokých složkách s mnoha objekty. Vše navíc usnadňuje rozumný ovladač, který má základní tlačítka z fosforeskujícího materiálu (v noci tak jemně svítí) a obsahuje všechna potřebná tlačítka včetně funkce zoomu, tlačítka pro úpravu titulků a nahrávání. Pro masochisty je navíc připraveno ovládání pomocí nepřehledného dvojitého kolečka a textového displeje. Když však tyto prvky berete jen jako designové zpestření elegantního černého těla, je vše v pořádku.

Emgeton GURU 4 Twix (8 990 korun bez pevného disku)

video formáty AVI, MPG, WMV, MP4, ASF, ISO, VOB, TP, TRP, TS, H.264, MKV, AVCHD; rozlišení 480i - 1 080p; audio formáty MP3, WMA, WAV, AAC, OGG, PCM, FLAC, AC3; obrazové formáty JPG; titulky SRT, SMI, SUB, SQT, AQT, UTF, LRC, SUB (IDX) ; konektory HDMI, komponentní video, S-Video, kompozitní video, analogový zvuk (2× cinch), digitální zvuk (optický i koaxiální), LAN, 2× USB 2.0, USB 2.0 (slave); DVB-T tuner MPEG-2/4, nahrávání; další funkce podpora Samba/NFS, podpora NTFS/FAT32, automatická i manuální regulace otáček ventilátoru; rozměry 183 x 139 x 75 mm; hmotnost 1,4 kg (včetně disku)


 +  podpora formátů
 +  DVB-T tuner
 +  výstupy a kvalita

 -  přehrávání a rozhraní TV části
 -  přehrávání HD ze sítě
 -  uhlučnost

 Odkazy k tématu: Emgeton