Hlavní navigace

The Interview na internetu utržilo 15 mil., kvůli hlouposti Sony se ale i pirátí

30. 12. 2014

Sdílet

 Autor: Redakce

Sony se nakonec výhrůžkám nepodvolilo a opravdu zvolilo spekulované nasazení filmu The Interview online. Internet tak dostal šanci ukázat, že lze zvolit jiný distribuční model než pouze kina, aniž by na tom filmaři prodělali kalhoty. Neplatí to však bezezbytku, protože k našemu zklamání si film oficiálně nepustí jinde než v USA nebo Kanadě.

Cítíme tak promarněnou šanci. Kdo si chce film pustit v Česku, musí buď např. pomocí VPN obejít umělé regionální omezení, nebo se musí ponořit do vod warezu. Xbox Video sice v Česku dostupné není, zato Google Play nebo YouTube tu fungují. Nehledě na web www.seetheinterview.com, kde si za šest dolarů můžete film půjčit na 48 hodin.

 

To zhruba odpovídá ceně za lístek do kina. Kdo byl připravený částku dát, aby komedii shlédl, musel být zklamán. Přestože existují řešení jako VPN, člověk si opět začne klást otázku, jestli bude cpát peníze někomu, kdo o ně nestojí. Těžko se pak i vzhledem k všeobecnému mediálnímu humbuku budete divit tomu, že se film podle TorrentFreaku vyšvihl do čela žebříčku nejpirátštějších filmů.

Vedle zmíněných kanálů se komedie 28. prosince začala prodávat a půjčovat také přes iTunes. Sony se už pochlubilo, jak mu online kanály sypou peníze do kapes. Od středy film na internetu inkasoval 15 milionů dolarů, stáhly či půjčily si ho dva miliony lidí. (Z stažení se platí 15 dolarů.) Nejvíce se na tom podílelo YouTube a Google Play.

KL24

Naproti tomu během středy film v kinech v rámci omezené distribuce utržil pouze milion dolarů. Zájem naznačuje, že o online distribuci by zájem byl, jen by bylo potřeba film nasadit také v dalších regionech. Momentálně má The Interview pořád ještě daleko k tomu, aby se zaplatilo. Stál kolem 44 milionů dolarů, jenže nejméně dalších 30 milionů studio nalilo do propagace.

Zdroj: TorrentFreak | Re/code