Hlavní navigace

Thermalright HR-03: Tichý Radeon HD 2900!

15. 2. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Cesty ke ztišení Radeonu HD 2900 XT, levnější konkurence chladiče

Radeon HD 2900 XT s čipem R600, jehož 700 milionů tranzistorů si řekne o většinu z maximální a dost pekelné spotřeby celé karty (215 W), není snadné v zátěži uchladit potichu. To už poznala nejen ATI/AMD a přesto, že referenční chladič s turbínou, těžkou měděnou základnou, dvěma (původní verze) až třemi (novější revize) heatpipe rozhodně není žádné ořezávatko, prostě to v zátěži potichu nejde.

Můžete si dokonce všelijak konfigurovat profily větráku v RivaTuneru nebo ATIToolu, ale ani to vám nepomůže: karta v podstatě používá dva režimy – „31 %“ otáček ve 2D (idle), jež jsou docela tiché a „38 %“, které jsou klidně slyšet i ve vedlejší místnosti a odpovídají hlasitějšímu hovoru.

Uvozovky kolem procent nejsou mým ledabylým trapným pokusem o vtípek, nýbrž vyjadřují fakt, že procenta určitě neodpovídají realitě, rychlost otáček a výsledný hluk těchto dvou režimů se určitě neliší o sedm procent.

Pokud si myslíte, že nastavíte 31 % fixně a budete v pohodě, jste na omylu. Alespoň v mém případě původního referenčního chladiče (dvě heatpipe) se teplota GPU v zátěži (Crysis, DirectX 10, very high) velmi rychle přiblížila 100 stupňům Celsia a pak zasáhne nějaká vyšší síla (BIOS karty?), která přebije vaše nastavení a pustí větrák zase na vysoké a zvukově velmi intenzivní otáčky (viz tento screenshot).

Jak z toho ven a přitom nemuset mít doma dílnu a zručnost řemeslného mistra? První možnost, která vás napadne, je zakoupení vcelku levného Arctic Cooling Accelero S1 a nějakého 12cm větráku. Dobře, přestože Arctic Cooling Accelero S1 nemá v seznamu podporovaných karet Radeon HD 2900 XT, na kartu jej vcelku snadno dostanete.

Pasiv Accelera však nepokrývá celou plochu o 45 stupňů pootočeného jádra R600, jak se můžete přesvědčit v článku Arctic Cooling Accelero S1 na Radeonu HD 2900 XT na HWTech.ru (anglicky zde). U Accelera také nenajdete dost pasivů na všechny potřebné části: chladit potřebují nejen paměti, ale také regulátor napětí.

Dalším řešením od Arctic Coolingu by mohlo být Accelero Xtreme 2900. To se však ještě neprodává, namlsat se zatím můžete v recenzi na LegionHardware. Naměřené teploty vypadjí až nadpozemsky, ale tři větráky by vysokou účinnost měly zaručit. Očekává se cena kolem 30 EUR, tedy rozhodně do 1 000 Kč.

Další cesty ke ztišení jsou již spíše pomocí různého bastlení a hledání chladičů s podobnou roztečí uchycovacích šroubků jakou mají i díry kolem R600 a ty už nemají s pohodlným ztišením Radeonu HD 2900 XT a tedy s tímto článkem a recenzí Thermalright HR03/R600 co dělat.

HR-03 v detailech, parametry a balení

Thermalright patří mezi výrobce se svým osobitým stylem a do něj patří i strohá krabice bez lesklého barevného potisku. Rozhodně to neznamená, že dostáváte do rukou levný výrobek, s tímto přístupem s v zeleném roce 2008 budete setkávat stále častěji:

V balení najdete pořádnou porci silikonové teplovodivé pasty, se kterou se dobře pracuje, malé pasivy, křížovou sponu, šroubky, vcelku přehledný manuál a samozřejmě samotný chladič.

Chladič má velmi husté žebrování a výrobce tedy počítá s osazením větráčku. Můžete osadit 92mm nebo menší větrák, ale není problém přichytit ani 12cm větrák. Nejlépe zapadne samozřejmě právě 92mm, pro nějž jsou horní strany lamel přímo tvarovány.

Pasivní část chladiče je spájena ze dvou kusů, teplo k lamelám vede rovnou šest heatpipe. Základna je zřejmě z galvanizované mědi, vybroušení najdete z obou stran: orientaci chladiče si tedy můžete zvolit dle prostoru ve vaší skříni a především dle umístění dalších karet a chladiče čipové sady základní desky.

Stručné parametry chladiče

Hmotnost pasivní části: 415 g
Rozměry (bez větráku, v × š × h): 133 × 156 × 38 mm
Cena v ČR: 1 306 Kč včetně DPH
Stránka na webu výrobce: Thermalright HR-03 R600

Demontáž původního chladiče a instalace Thermalright HR-03/R600

Demontáž referenčního chladiče Radeonu 2900 XT musíte začít uvolněním několika šroubků z opačné strany karty a odejmutím černého pasivního chladiče pamětí. Nezapomeňte odšroubovat i dva šroubky na čelním panelu karty. Poté uvolněte i čtyři šrouby, jež drží křížovou sponu jistící základnu chladiče z opačné strany PCB.

Očistěte z čipu původní pastu, chcete-li být důslední, můžete si pomoci organickým rozpouštědlem.

Montáž samotného HR-03/R600 je neuvěřitelně snadná, až se skoro chce říct komfortní. Na GPU naneste vrstvičku pastu z přiložené tuby, zvolte si orientaci chladiče, ještě předtím nalepte samolepící pasivy podle našich fotek anebo podle návodu, pasiv s heatipe trubicemi uchyťte pomocí křížové spony, resp. šroubů, které podložíte dodávanými gumovými podložkami.

Jako větrák nám společnost TN Trade dodala zajímavý kousek od japonské společnosti Minebea. Větráky této značky dále distribuuje Scythe a zvolený model měl motorek od společnosti Matsushita, kterou máme všichni spojeni hlavně s názvem Panasonic. Minebea 92×25 middle (max: 2 100 rpm) stojí nemalých 430 Kč, ale pro tento účel bych se nebál zvolit levnější 92mm větráky.

K uchycovací sponě pro větrák se váže má jediná výtka v části montáže: v manuálu je umístění nakresleno nepřehledně a zastrčení do nepřizpůsobených dírek i následná přesnost uchycení 92mm větráku nejsou určitě chválihodné.

Na poslední sérii fotek vidíte, s jakou šířkou skříně musíte před montáží počítat (původní šířka karty, měřeno bez konektoru, byla necelých 10 cm). I na výšku si nyní vyhraďte alespoň 8 cm.

Měření (teploty), verdikt

Větrák Minebea bez regulace běžel něco nad 2 000 ot./min, po regulaci na 7 V pomocí panelu Scythe Kama Meter na 1 200 ot./min. Jak uvidíte dále z výsledků, stačil by vám i pomalejší větráček s menším průtokem, ale také ještě nižší hlučností. Anebo musíte mít k dipozici regulátor, kterým tichými ložisky oplývající Minebeu zkrotíte na 1 000 a méně otáček. Pak už utichne i aerodynamický hluk, který u hustého žebroví HR-03 vzniká.

Testoval jsem ve skříni Cooler Master Centurion 534, procesor chladil a o základní průvan se staral Arctic Cooling Freezer 7 Pro, zadním vyfukovacím větrákem byla Noctua NF-S12 na 800 ot./min a o další proudění a odvod tepla se staral 12cm větrák ve zdroji SilverStone Decathlon DA-750. Zatěžoval jsem pomocí hry Crysis v rozlišení 1 680 × 1 050 px s nejvyššími detaily, odečítal jsem hodnoty až ze třetího opakování průletu kolem ostrova.

Pro kontrolu jsem měřil také externím čidlem Scythe Kama Meteru. To se mi u HR-03 podařilo dostat blíže k jádru, u ref. chladiče tak dobře už ne. Každopádně se čidlo dotýkalo pasivu základny obou chladičů blízko GPU a trochu napovídá o efektivitě přenosu tepla na pasiv.

Referenční chladič se postará také o chlazení všech dalších součástek, nejen jádra R600, jak si v tomto vede HR-03? Změřil jsem povrchovou teplotu bezdotykovým infračerveným teploměrem:

Jak vidíte, jen teplota pole malých cívek značky Pulse je vyšší, ale pasivy pro paměti jsou dostatečné a napěťové regulátory si vystačí s proudem vzduchu z větráku. I na 1 200 ot./min budete mít v průměrné skříni takto příjemný průběh teplot, a proto se nemusíte bát jít s otáčkami ještě níže, vstříc skutečnému tichu:

Hlučnost (subjektivně, vyšší je horší)

Teploty s HR-03 by nevypadaly tak impozantně, kdybychom nemysleli na fakt, že jich dosáhl s mnohem tišším chlazením, pro rychlou orientaci v hlučnosti jsem připravil následující subjektivní hodnocení:

  • Thermalright HR03/R600 + Minebea 92×25 mm @ 1 200 rpm: 4/10
  • Thermalright HR03/R600 + Minebea 92×25 mm @ 1 600 rpm: 6/10
  • Thermalright HR03/R600 + Minebea 92×25 mm @ 2 000 rpm: 8/10
  • Referenční chladič ATI Radeon HD 2900 XT, idle (31 %): 4/10
  • Referenční chladič ATI Radeon HD 2900 XT, zátěž (38 %): 10/10

 

Plusy a minusy

+ účinné chlazení R600
+ možnost osadit různé větráky
+ komfortní montáž
+ kvalita provedení, přesnost dílů
+ volba orientace chladiče
- vyšší cena
- použijete jen na HD 2900 XT/Pro
- uchycení spony větráky
- rozměry

HR-03/R600 je pro všechny majitele Radeonů HD 2900 XT a Pro, kteří nechtějí nijak kutit ani čekat na Accelero Xtreme 2900 a jen trochu nemilují vysoký hluk, zatím jasná volba. Kvalita provedení, účinnost chlazení, snadná montáž, rozumná hmotnost to vše mluví pro nekompromisní výrobek Thermalright. Proti mluví hlavně rozměry, vyšší cena a také to, že takto drahý chladič nepoužijete pro další grafiku, která R600 ve vašem PC časem nahradí.

CS24

Za zapůčení VGA chladiče Thermalright HR-03/R600 a větráku Minebea děkujeme společnosti TN Trade