Hlavní navigace

ThinkPad T420: pořádný nářez pro byznys (recenze)

2. 5. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, první dojmy, vnější vzhled

Vždy s příchodem nové procesorové platformy Intelu přijde Lenovo s novou generací byznysových topmodelů řady T. Před pár lety přestal výrobce s dvoumístným číslováním (například T41, T61‚Ķ) a místo toho jsou dnes jednotlivé modelové řady označovány třemi číslicemi. První číslo udává velikost úhlopříčky, následující dvojčíslo pak postupnou modernizaci modelové řady. Například T420 znamená, že notebook má 14" úhlopříčku a je třetím modelem od změny označování (T400, T410 a T420). Toto označování je shodné pro všechny modely ThinkPad.

Mezihra: co znamenají čísla?

Logika označování jednotlivých notebooků Lenova je na první pohled poněkud nepřehledná, všechno však má svůj řád. Základní řadou je IdeaPad, notebooky, které jsou určeny pro běžné domácí uživatele (consumer segment), jsou nejlevnější a mají nejméně funkcí. Na druhé straně stojí ThinkPad, notebooky primárně pro byznysové určení - drahé a velmi dobře vybavené modely. A konečně mezi nimi stojí ThinkPad Edge, řada, která stojí na pomezí. Najdou se v ní ti, co chtějí nejen pracovní nástroj, ale současně používají notebook i doma.

V rámci řady ThinkPad existuje i další dělení. Základem je model SL, který v nejlevnější verzi SL510 stojí jen devět tisíc korun. Přesto má zásadní vymoženost ThinkPadů - trackpoint, který doplňuje klasický touchpad. Výše stojí řada L, která je něco jako dřívější R. Model L512 dokonce nabízí i vyšší rozlišení displeje než HD Ready, 1 600 × 900 bodů. A konečně zcela nahoře stojí T a X - zatímco T reprezentuje modely s 14,1" a 15,6 úhlopříčkou, X jsou malí přenosní prckové s displejem 12,1 a 13,3". Nutno poznamenat, že ani řada SL ani L nemá lampičku pro osvětlení klávesnice, což dnes výsada dražších modelů.

Řada T přichází s inovacemi chvíli poté, co se vyřešily problémy s platformou Sandy Bridge. Zastoupeny jsou stejně jako obvykle dvě úhlopříčky, čtrnáct a patnáct palců, od nynějška bohužel už jen s formátem stran 16:9. Pokud tedy chcete ještě model s poměrem stran 16:10, pořiďte si ještě rychle některý z modelů T410, než budou zcela staženy z prodeje. Jinak je téměř vše na stejném místě tak, jak to mají fanoušci těchto modelů rádi.

Černá je černější

Popisovat vzhled notebooků ThinkPad je jako házet hrách na stěnu - naprosto zbytečné. Lenovo udržuje tuto řadu ve stále stejných intencích, v jakých se pohybovalo samo IBM. Najdete tu tedy stále stejné černé provedení, stejnou klávesnici, stejné kovové panty víka displeje, stejné zaoblení vrchní části víka a komplementárně i spodní strany těla tam, kde se opírají ruce, stejný je i žlutý konektor napájení. Zkrátka před vámi stojí tentýž technicistní design, jaký provází ThinkPady už odnepaměti, samozřejmě s lehkými vylepšeními, ať jsou k lepšímu či nikoliv.

Jediné, co se změnilo oproti řadě T410, je rozložení portů a konektorů a samozřejmě také proporce notebooku dány novým poměrem stran displeje 16:9. Jinak zde novinek a změn najdete skutečně jen poskrovnu a víceméně se týkají pouze vnitřku a komponent. Víko displeje by mělo být pro větší pevnost vyrobeno ze slitiny kovu, což poznáte, když se jej pokusíte zkroutit, nebo tím, že se po notebooku projdete, aniž byste mu způsobili újmu. Notebook váží sakumprásk 2,2 kg, což není na čtrnáctku s takovou výbavou mnoho. Model T420s, tedy ztenčený a odlehčený, bude vážit jen okolo 1,8 kg.

Lenovo T420
Cena 30 000 Kč vč. DPH (CZC.cz)
Zapůjčil Lenovo ČR
Hardwarová výbava
Procesor Intel Core i5-2520M
Frekvence 2,5 GHz
Max. frekvence (turbo) 3,2 GHz
Operační paměť 4 GB (DDR3)
Pevný disk (velikost) 500 GB
Pevný disk (rychlost) 7 200 ot./min.
Pevný disk (typ připojení) SATA
Velikost displeje 14,1 "
Rozlišení displeje 1600 × 900
Grafická karta Intel HD Graphics 3000, Nvidia NVS 4200M
Konektory, sloty
Výstupy na monitory VGA, DisplayPort
Porty (s výjimkou USB) sluchátka, mikrofon, ethernet
Počet portů USB 2.0 3 × USB 2.0, 1× USB 2.0/eSATA
Počet portů USB 3.0 -
Čtečka paměťových karet SD/MMC/SDHC/SDXC
Rozměry, baterie
Rozměry (š×d×h) mm 340,5 × 233 × 30,1 - 30,5 mm
Hmotnost 2,2 kg
Software
Operační systém Windows 7 Professional 64 bit

Displej a touchpad, porty

Vysoké rozlišení, lepší jas

Displej je matný, má zmíněný poměr stran 16:9 a rozlišení 1 600 × 900 bodů, což je na čtrnáctipalcový velmi slušné. Toto rozlišení nahrazuje starší provedení 1 440 × 900, které nabízel dřívější poměr stran 16:10, je tedy ještě detailnější než dříve. Někomu se to bude zdát až příliš, ale pokud se na displej nedíváte z příliš velké dálky kvůli používání externí klávesnice, myslím, že vám čitelnost nebude činit problémy. Základní model T420i s procesorem Core i3 2310M nabízí i klasické HD Ready, ale to je na čtrnáctce na limitu použitelnosti. Nejvyšší model T520 pak nabídne i full HD.

Zatímco u rozlišení displeje bude někdo jistě váhat, zda je 16:9 krok k lepšímu, i když došlo k nárůstu počtu bodů v horizontálním směru, u jasu žádné váhání nehrozí. Ač se to na první pohled nezdá, maximální jas je lepší než u starších modelů ThinkPad. Škála má celkem 16 úrovní, přičemž v průměrně osvětlené kanceláři (denní světlo linoucí se oknem) je zapotřebí alespoň stupeň 11 nebo 12, při osvětlení žárovkou nemůžete jít pod 8 a v úplně tmě při osvětlení vestavěnou lampičkou je optimem 4.

Nejnižší úroveň jasu není využitelná ani v naprosté tmě pro sledování filmů, na displeji zkrátka není nic vidět. Nejvyšší úroveň jasu je pak zhruba dvakrát vyšší než u starého modelu T61, díky čemuž můžete pracovat někde ve stínu i mimo kancelář. Na přímé slunce ale raději zapomeňte. Pokud ale budete sedět proti slunci, při maximálním jasu něco málo uvidíte. Počítejte ale s tím, že budete o to více "šťavit" baterku.

Velký touchpad i světýlko

Na ThinkPadech mi vždycky vyhovovala klávesnice, a to nejen svým provedením, ale i rozložením tlačítek. Lenovo po celou dobu, co má ThinkPad ve spárech, udržuje klasický tvar tlačítek a je skvělé, že výrobce nepodlehl módnímu trendu chiclet klávesnicí. Já jsem si sice na chiclet zvykl a nemám s ním problém, ovšem uživatelé, kteří nikdy nic jiného než ThinkPad nepoužívali, to mohou cítit jinak. Ti budou za osvědčená tlačítka určitě vděční. Klávesnice je tichá, tlačítka mají optimální zdvih i tuhost. Pravda je, že jsem si už odvykl na klávesy, které nemají rovný povrch, takže mi návrat zpět chvíli trval, ale jakmile se do toho opět dostanete, je to skvělý pocit - zkrátka jako "za stara".

 

Skvělé je rozložení tlačítek, totiž vydělení funkčních kláves mimo hlavní prostor klávesnice - částečně to připomíná rozložení běžné stolní klávesnice. Samostatná jsou odnepaměti také tlačítka pro ovládání zvuku, k nimž v průběhu vývoje přibylo tlačítko pro vypnutí mikrofonu; to se hodí, když telefonujete přes instant messenger. A co je naprosto geniální, je lampička osvětlující klávesnici nad displejem, která má v řadě T a X bílé světlo. Velmi snadno tak můžete pracovat v noci, aniž byste museli rozsvítit lampičku a rušit tak ostatní - například manželku vedle v posteli. Tato lampička je jedním z důvodů, proč je horní část víka zaoblená, světlo tak lépe osvětluje tlačítka.

Kurzor myši je standardně ovládán trackpointem i touchpadem, oba způsoby jsou si naprosto rovnocenné. Zatímco dříve byl touchpad přidělán jen jako nějaký nepotřebný doplněk, maličký a "uťápnutý", nyní je touchpad dostatečně velký na to, abyste neměli s ovládáním problém. Přiznám se, že dříve jsem preferoval trackpoint, ale nyní jsem si na touchpad tak zvykl, že je mi celkem jedno, které ovládání použiju. Zpravidla jde o touchpad, ale pokud mám notebook v klíně nebo nemám dostatek místa, trackpoint vítězí. Ať už zvolíte cokoliv, jak trackpoint, tak touchpad jsou u Téčka naprosto skvělé.

Poznámka: Mimochodem, na touchpadu nefunguje rolování stránkou na boku, ale jen dvouprstem, na což jsem si musel dlouho zvykat; není to tak spolehlivé jako postranní rolování jedním prstem.

USB po všech stranách

Notebook je vybaven všemi porty a konektory, které byste mohli potřebovat. Základem jsou čtyři porty USB (bohužel jen 2.0), jeden je vlevo, dva jsou vpravo (jeden kombinovaný s eSATA) a jeden dokonce vzadu. To se hodí, když chcete mít vzadu připojenou například myš, a nepotřebujete, aby vám konektor překáže na pravé straně. Hodí se to i tehdy, když máte například USB replikátor a nepotřebujete, aby se vám po stole válely zbytečné kabely. Vzadu je FireWire a konektor napájení.

Na levé straně najdete i dva konektory pro připojení monitoru, klasické VGA a DisplayPort, který se objevuje u byznysových modelů. Osobně v jeho použití nevidím moc výhod, protože jej většina monitorů nemá a je nutno koupit redukci na existují HDMI kabel nebo kabel HDMI-DP. Pravá strana pak nabídne ještě čtečku karet a slot na karty PC Express, kudy do notebooku můžete dostat například 3G modem nebo jiné příslušenství.

Poznámka: Na ThinkPadu zůstal i přepínač pro hardwarové zapnutí a vypnutí bezdrátových sítí. Jak vtipně naznačil kolega, je to poslední ochrana proti nechtěnému odeslání mailu - stačí vypnout Wi-Fi a mail smazat z položek k odeslání.

Hardwarové vybavení

Nová řada, nový procesor, nová grafika

To, co činí T420 odlišným od staršího T410, je především platforma Sandy Bridge. S ní přichází nové modely procesorů Core iX, přičemž T420 nabízí Core i3 a Core i5, v T520 bude osazeno i Core i7. Zatímco nejlevnější provedení nabízí jen Core i3-2310 s frekvencí 2,1 GHz bez turba, testované provedení je osazeno Core i5-2520M s frekvencí 2,5 GHz a s maximem turba 3,2 GHz. Podrobně jsem o procesoru psal v samostatném článku, takže jen stručně.

3D Mark

Procesor je zhruba o patnáct až dvacet procent výkonnější než starší model Core i5 se stejnou základní frekvencí a k tomu je úspornější. Při maximálním vytížení se turbo dostává až na 3 GHz, což je na mobilní procesor velmi slušné a dovoluje vám to jakoukoliv náročnou práci, aniž byste byli zdržování. I kódování videa je nadmíru svižné a v některých ohledech se toto dvoujádro může směle rovnat i starým mobilním čtyřjádrům Core i7-740QM, které při maximálním vytížení dosáhne s turbem "jen" na 2,3 GHz.

Tip: Podrobný test nového procesoru Intel Core i5-2520M

Cinebench

Všechny modely doplňuje integrovaná grafika Intel HD 3000, kterou jsem otestoval v samostatném článku. Protože je grafika umístěna přímo v jádře, je vyrobena stejným 32nm procesem a sdílí stejnou 3M terciární cache s procesorem. Nejen díky těmto změnám je grafika přibližně o třetinu rychlejší než starší Intel HD a dovoluje zahrát i nenáročné hry na nízké detaily. Pokud není potřeba výkon, běží grafika na 650 MHz, pokud zátěž stoupá, dostává se až na 1,3 GHz; jde o podobný princip jako u turba. Celkové TDP procesoru a grafiky činí 35 W, čehož se turbo drží a nedovolí, aby tepelné vyzařování obojího bylo vyšší.

 

V testovaném ThinkPadu je s integrovanou grafikou spojen i dedikovaný model Nvidia NVS 4200M, který je založen na stejném jádře jako GeForce 520M. Obě grafiky mají podobný výkon, 64b sběrnici (520M může mít i 128b) a 48 stream procesorů, které běží na podobných frekvencích. Není to žádný zázrak, ale přesto lze hrát hry na nízkých detailech i v nativním rozlišení notebooku, případně na středních detailech v HD ready. Přepínání grafik řídí Optimus, takže ani nepostřehnete, že se něco děje.

Jen rychlé disky

Protože je ThinkPad byznysový model, osazuje jej Lenovo pouze disky se 7 200 otáčkami, konkrétně jde o 500GB provedení. Ty najdete i v těch nejlevnějších Téčkách. Později přibydou také disky SSD, které samozřejmě nabídnou ještě vyšší výkon (ale zase nižší kapacitu a vyšší cenu). Kdo však jednou poznal, jak běží v počítači nebo notebooku systém na SSD, už nikdy nechce zpět. Rychlý pevný disk, byť se 7 200 otáčkami, je jen slabou náhražkou - i proto, že ve stolních počítačích mají 7 200otáčkové disky vyšší výkon a lepší přístupovou dobu.

CrystalDiskMark

Disk není rozdělen na oddíly, není tedy oddělena systémová a datová část. Ruční rozdělení v systému bohužel nepomůže, maximem je rozdělení zhruba půl na půl. Je tedy lepší nechat disk vcelku, což ovšem přináší problém ve vyšší fragmentaci disku - data se pletou do systémových souborů. Notebook je vybaven 4 GB DDR3 paměti (lze doplnit na osm), z nichž si 128 MB vezme integrovaná grafika. Jsem rád, že Lenovo osazuje své byznysové modely 64b verzí systému, protože někteří výrobci stále lpí v tomto segmentu na 32 bitech (kvůli kompatibilitě apod.). Jinak by využitelná paměť byla podstatě menší.

Optická mechanika je klasická, tedy DVD vypalovačka, žádné Blu-ray se nekoná - a přiznejme si, ani není potřeba, neboť veškeré zálohování dat stejně dnes probíhá na externí disky, NAS a podobně. Mechaniku lze snadno ale vyjmout a nahradit za jiný model. Druhou baterii je bohužel možné připojit už jen přes dokovací stanici.

Poznámka: S mechanikou přichází jeden drobný problém - zatímco u T410 byla blíže k displeji, nyní je posunuta směrem k uživateli. To znamená, že když chytnete notebook do pravé ruky, definitivně stisknete i tlačítko pro otevření mechaniky.

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • HP ProBook 6360b: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, Intel HD Graphics 3000, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • Asus N53SV: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i7-2630QM, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT550M, HDD 750 GB, 7200 ot. /min.
  • Asus U36JC: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-480M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce 310M, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • Acer Aspire 5253: 15,6", 1366 × 768, AMD E-350, 3 GB RAM, AMD Radeon HD 6310, HDD 500 GB, 5400 ot. /min.
  • Lenovo ThinkPad Edge:  11,6", 1366 × 768, Intel Core i3-380UM, 4 GB RAM, Intel HD graphics, HDD 320 GB, 5400 ot. /min.
  • Acer Iconia: 2 × 14", 1366 × 768, Intel Core i5-480M, 4 GB RAM, HDD 640 GB
  • Goldmax / Eurocom Racer: 15,6", 1920 × 1080, Intel Core i7-2720QM, 8 GB RAM, AMD Radeon HD 6970M, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.

Chlazení a spotřeba, výdrž

Pro chladné klíny

Díky tomu, že jsou všechny vnitřnosti umístěny ve 14" těle, našel se v notebooku dostatek prostoru pro účinné chlazení. Ani při maximální zátěži se teplo nepřenáší na povrch displeje a nemůže se stát, že by vás notebook hřál do dlaní. Ani na spodku není notebook nijak zvlášť teplý, přežil jsem bez problému dvě hodiny v klíně, aniž bych se uvařil. Také větráček je velmi tichý, při běžné práci jen tiše ševelí, a pokud je třeba maximum výkonu, nestoupá jeho zvuková intenzita nad nepříjemnou úroveň.

Výdrž - web

Rovněž spotřeba je více než dobrá, pokud skutečně nic neděláte a máte třeba jen puštěný Word, aniž byste u toho surfovali na internetu, spotřebuje notebook do osmi wattů. To při celkové kapacitě 59 Wh znamená výdrž okolo sedmi hodin. Při náročné práci, kdy máte puštěných několik náročných webů s flashovými animacemi, klesá výdrž na necelé tři hodiny - spotřeba se pohybuje okolo 20 W. A konečně pokud pracujete jen zlehka a tu a tam se mrknete na internet, můžete počítat se spotřebou do 12 W a tudíž s výdrží okolo čtyř až pěti hodin.

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • HP ProBook 6360b: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, Intel HD Graphics 3000, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • Asus N53SV: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i7-2630QM, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT550M, HDD 750 GB, 7200 ot. /min.
  • Asus U36JC: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-480M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce 310M, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • Acer Aspire 5253: 15,6", 1366 × 768, AMD E-350, 3 GB RAM, AMD Radeon HD 6310, HDD 500 GB, 5400 ot. /min.
  • Lenovo ThinkPad Edge:  11,6", 1366 × 768, Intel Core i3-380UM, 4 GB RAM, Intel HD graphics, HDD 320 GB, 5400 ot. /min.
  • Acer Iconia: 2 × 14", 1366 × 768, Intel Core i5-480M, 4 GB RAM, HDD 640 GB
  • Goldmax / Eurocom Racer: 15,6", 1920 × 1080, Intel Core i7-2720QM, 8 GB RAM, AMD Radeon HD 6970M, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.

Zhodnocení, závěr

Chtěl bych ho mít v práci

Modely Lenovo ThinkPad T patří jednoznačně k tomu nejlepšímu, co by si člověk pro práci mohl přát. Příkladná ergonomie, skvělá klávesnice včetně osvětlení, nízké zahřívání, relativně dobrá výdrž, kvalitní zpracování, displej s vysokým rozlišením, konektor pro dokovací stanici, možnost přidat druhou baterii, zkrátka je toho hodně, co vás na notebooku potěší. Mnohé vychytávky jsou dědictvím po IBM a je dobré, že je Lenovo ponechává a nepropadá nejrůznějším módním trendům. Jak se říká "stará láska nerezaví" a v případě ThinkPadu T (a X) to platí dvojnásob.

Jediným ústupkem současným trendům, který Lenovo udělalo, je použití displeje s poměrem stran 16:9, což znamená, že displej je užší a při stejném počtu bodů na výšku (1 600 × 900 vs. 1 440 × 900) tak má displej detailnější rozlišení. To znamená, že vše je o něco menší a někteří uživatelé s tím už mohou mít problémy. Zkrátka poměr 16:10 byl výhodnější ve všech ohledech - na šířku sice máte nyní o 160 bodů více, ale při běžné práci je to zcela zbytečné a já bych je klidně oželel za cenu toho, že bude displej zabírat větší plochu na výšku.

Právě nový poměr stran může být pro uživatele starších ThinkPadů důvod, proč přece jen ještě chvíli nekupovat nový model a těžit z kvalitního zpracování toho starého - nějaký ten rok navíc by starší notebook ještě měl snadno vydržet. Upgrade se vyplatí jen tehdy, pokud máte skutečně starý stroj, například T61. Pokud ale používáte T400 nebo T410, pak asi není koupě novinky nutná, protože si moc nepolepšíte - T420 je pouze evolucí a kromě výkonnějších vnitřností asi nemá nic, co by vás k brzkému upgradu nutilo.

 

Pokud jste ale dosud ThinkPad nevlastnili, mohu nákup T420 jen doporučit. Je to jednoduše skvělá mašina, která nemůže zklamat v žádném ohledu. Už za 25 tisíc si pořídíte model se základním procesorem, rychlým diskem a detailním displejem - to je cena, za kterou byste dříve řadu T nepořídili ani omylem. Jen se budete muset spokojit s 2 GB RAM; ale není nic jednoduššího, než si paměť za pár stovek rozšířit, ceny jsou na historickém minimu.

Plus a mínus  
+ kvalitní provedení
+ výkonný procesor
+ vynikající klávesnice
+ solidní výdrž v terénu
+ je to ThinkPad
‚àí poměr stran displeje 16:9
‚àí při přenášení se otvírá mechanika

Výsledky benchmarků

Výsledky benchmarků

Výsledky testů  
3DMark2001SE (body) 11 398
3DMark06 (body) 5044 (4958); CPU 3539 (2975) - (1280 × 1024)
3DMark Vantage (body) P2449; GPU 1963; CPU 9480 (8003)
3DMark 11 P607; graphics - 537; Physics - 3317; Combined 488
PC Mark Vantage 6908 (6372); Memories 3871 (3479);  TV and Movies 4116 (3821); Gaming 4147 (4079); Music 6179 (5722); Communications 9137 (8156); Productivity 6034 (5708); HDD 4085
HD Tune 2.55 (MB/s; ms] 79,2 MB/s; 17,9 ms
SiSoft Sandra 2010 CPU 41 (34,1) GOPS; 47,41 (39,47) GIPS; 35,4 (29,46) GFLOPS; Memory 9 GB/s; Cryptography 1,15 (1) GB/s; AES256 2,99 (2,99) GB/s; SHA256 455 (379) MB/s
Crystal Disk Mark 3 Seq: 81,77 / 80,85 MB/s; 521K: 36,45 / 44,93 MB/s; 4K: 0,54 / 1,05 MB/s; 4K QD32: 1,01/1,01 MB/s
Devil May Cry low details: 24,5 fps; high details: 73,78 fps
Cinebench R11.5 Open GL: 16,61; CPU: 2,60 (2,36); CPU 1×: 1,11 (0,73)
x264 BenchMark HD v3.0 15,32 / 53,64 (12,19 / 44,40) fps
Virtual Dub Mod (DivX) (čas) 64 (79) s
Virtual Dub Mod (Xvid) (čas) 112 (135) s
WM9 Encoder (čas) 146 (168) s
Windows 7 Experience Index CPU: 7,1 (6,9); Memory: 5,9;  Aero: 4,7 ; Grafika: 6,4; HDD 5,9
Výdrž (idle) 7:49 h (7-8 W)
Výdrž web (čas) 2:55 h
Herní testy  
TM Nations Forever 27,1 fps
FarCry 2 14,46 / 23,19 / 9,25 fps
World in conflict demo 9 / 6 / 16 fps
Crysis demo 7,88 fps

CPU - Z idle

CPU - Z load

CPU - Z load turbo

CPU - Z memory

GPU - Z Intel

GPU - Z Nvidia

HW monitor

CS24

HW monitor

HW monitor - idle