Hlavní navigace

Tichý MSI Radeon HD 4870

3. 2. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Grafické jádro ATI RV770 není zrovna nováčkem na trhu, ale evidentně se stále vyplatí vydávat další karty na něm založené. Tentokrát je to Radeon HD 4870 od MSI osazený nereferenčním chladičem. Výrobce také tvrdí, že použil velmi kvalitní součástky pro napájení.

Chladič používá dvě heatpipes a větrák o průměru 90 mm, který se točí rychlostí 2800 ot./min a údajně udrží teploty karty o 20 °C níže, než referenční řešení. O chlazení napájecích obvodů se stará samostatný heatsink. Karta je vybavena třemi nejpoužívanějšími výstupy: VGA, DVI a HDMI. Na zadní záslepce karty jsou v mřížce vyražena písmenka MSI. Tímto estetickým detailem se ale bohužel potěšíte pouze jednou, než kartu osadíte do svého počítače, a pokud máte klasickou ATX skříň, písmenka zůstanou vzhůru nohama…

Možná to znáte z vlastní zkušenosti: koupili jste si výkonnou grafickou kartu s velmi tichým nebo dokonce pasivním chladičem, ale zhrozili jste se, když jste spustili náročnou hru a z vašeho počítače se začalo ozývat nelibé pískání, zlostné chrčení, nebo jiné zvukové projevy, kterých jsou schopny cívky na grafické kartě. A zde přichází MSI s odvážným tvrzením: její nový Radeon prý nepíská, neboť používá „solid state chokes“ – kvalitní cívky, které vydrží vysoké hodnoty protékajícího proudu a nevydávají přitom žádné zvuky.

Karta je dle tiskové zprávy také osazena špičkovými kondenzátory, které mají životnost 5000 hodin při teplotě 105 °C a s každými deseti stupni dolů se prodlužuje na dvojnásobek. Škoda jen, že pravdivost těchto čísel nikdo neověří, než budou Radeony HD 4870 patřit do starého železa.

CS24

Výrobce neoznámil, kdy budou karty dostupné a kolik budou stát. Máte-li o ně zájem, hledejte v obchodech názvy R4870-MD512 (varianta s 512 MB GDDR5) a R4870-MD1G (s 1 GB pamětí). MSI se také nezmiňuje o frekvencích, předpokládáme tedy referenční 750/3600 MHz.

Zdroj: MSI

Autor článku