Hlavní navigace

Tick-tock u konce s dechem? Aneb kam se poděl Broadwell, 14nm nástupce Haswellu

7. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přestože už v září minulého roku se šuškalo, že Intel už testuje výrobu 14nm postupem, nejnovější uniklá roadmapa naznačuje, že procesorů generace Broadwell se příští rok nedočkáme. Namísto toho se na rok 2014 chystá pouze „Haswell Refresh“, tedy pravděpodobně nový stepping čipu Haswell, možná s lepšími provozními vlastnostmi, téměř určitě s alespoň jedním výše taktovaným modelem (Core i7-4790K na 3,6 GHz?).

Nemohu dát ruku do ohně za to, že velký žlutý obdélník není dílem Photoshopu. Hypotetické odložení Broadwellu mne ale nijak zvlášť nepřekvapuje. Intel si s modelem tick-tock nastavil docela vražedné tempo, co se přechodů na nové výrobní technologie týče. Každý krok je potenciálně problémovější a dražší. Tím spíš pro Intel, který je o generaci napřed před zbytkem světa a je tudíž jediný, kdo poptává nejpokročilejší výrobní vybavení.

Osvěžený Haswell by měl být vydán přibližně kolem CeBITu, tedy v březnu 2014, což by značilo odsunutí Broadwellu nejdříve na konec roku. Bez ohledu na to ale zůstává plán na novou, devadesátkovou generaci čipsetů. Jednou z novinek, kterou nabídnou základní desky s platform controller hubem Z97, budou konektory SATA Express pro výkonná SSD.

VR-Zone spekuluje, že Intel pak může Broadwell do socketu LGA 1150 vydat prakticky kdykoliv. Já si dovolím zaspekulovat, že díky odkladu by Broadwell mohl používat rychlejší paměti DDR4 – souběžně se zvyšováním výkonu integrovaného grafického jádra by to bylo vcelku rozumné rozhodnutí. „Obojetné“ paměťové řadiče ale v minulosti nebyly žádnou výjimkou, takže zpětná kompatibilita není vyloučena.

S Broadwellem to ale také může být úplně jinak. Jak přemítal kolega Honza Olšan ve své dubnové novince, Broadwell jakožto 14nm die-shrink Haswellu možná bude existovat a bude dostupný v roce 2014, jen ne v desktopu (mobilní segment na roadmapě zachycen není). I to dává svým způsobem smysl, výrobní kapacity na 14 nanometrech budou zpočátku omezené a nižší spotřebu ocení především notebooky a tablety. V desktopu by tak Haswell nesl prapor až do roku 2015, kdy by jej nahradila nová architektura Skylake.

 

CS24

Kdo potřebuje v desktopu maximální výkon, ten se příští rok dočká platformy Haswell-E (ta schytá vysoké ceny DDR4 v začátcích výroby a vyšlape tak cestičku pro levnější platformu) včetně nového čipsetu. Letošní novinka Ivy Bridge-E totiž podle roadmapy zůstane odkázána na čip X79, která nativně nabízí pouze dva porty SATA 6 Gb/s a žádné USB 3.0 (na deskách tak musí být řadiče třetích stran).

Zdroj: VR-Zone