Hlavní navigace

Tigris: nová mobilní platforma AMD

5. 9. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Fudzilla přináší informace o dvou nových platformách pro notebooky, které prý AMD uvede v průběhu následujících několika týdnů. Zde se opět odvolám na roadmapu zveřejněnou na AMD Financial Analyst Day v listopadu/novembri 2008. Základem dvou nových platforem se totiž stanou zde zmíněné procesory Caspian a Conesus.

Platforma nesoucí název Tigris nahrazuje starší Pumu a přináší změny spíše drobnějšího evolučního rázu. Procesor (kódové označení Caspian) bude nadále dvoujádrový s podporou pamětí DDR2, novinkou je ale využití 45nm výrobní technologie. Nový bude také čipset, RS880M. Ten ale oproti sérii AMD 780 nabízí pouze mírná zlepšení integrovaného grafického jádra – podporu Direct3D 10.1 a UVD druhé generace. Volitelně bude možno osadit samostatný grafický akcelerátor Mobility Radeon řady HD 4000.

Druhá nová platforma, jejíž název ale není znám, je pokračovatelem platformy Yukon určené pro ultratenké notebooky. Zde se budou konat daleko větší pokroky: zastaralý severní můstek řady AMD 690 nahradí model z novější generace označený RS780MN a standardní výbavou bude dvoujádrový procesor Conesus (byť vyráběný starším 65nm postupem). Zájemci o samostatnou grafickou kartu budou mít na výběr mezi Mobility Radeony HD 3400 a HD 4300.

MMF24

A co mobilní Radeony nové generace s podporou Direct3D 11? Na ty si počkáme až do příštího roku. Podle Fudzilly se chystají tři čipy, které jsou interně pojmenovány podle známých newyorských ulic: Broadway (nejvýkonnější, TDP 30-60 W), Madison (střední třída, TDP 15-30 W) a Park (low-end, TDP 8-15 W).

Zdroj: Fudzilla 1 | 2

Autor článku