Hlavní navigace

Jak obnovit telefon do továrního nastavení

4. 9. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tovární nastavení uvede smartphone do stejného stavu, v jakém byl jako nový po vytažení z krabice. Samozřejmě pokud pomineme aktualizace, downgrade na starší verzi OS tímto nezískáte. Obnovení do továrního nastavení z telefonu vymaže veškerá vaše data, obsah paměti a účty ke službám. Tento postup se hodí při prodeji zařízení, ale může pomoci i pokud je zařízení velmi pomalé. V podstatě stejný postup se doporučuje i u počítačů. Samostatnou kapitolou je pak obnovení do továrního nastavení jako záchranu, když telefon nejde ani zapnout, nebo když neznáte pin.

Obnovení do továrního nastavení u Androidu

Postup se může pro různé značky trošku lišit, ale většinou najdete možnost obnovení do továrního nastavení umístěnou v Nastavení pod poslední položkou Systém. Často také můžete tuto položku vyhledat přímo napsáním slova „obnovit“. Například Samsung vám ukáže i nápovědu na základě toho, co jste asi mohli hledat.

Screenshot_20180805-191922_SettingsScreenshot_20180805-194348Screenshot_20180805-191905_Settings

Před obnovením systému se u telefonů s microSD kartou většinou lze vyhnout smazání uživatelských dat (fotografií), případně zařídit smazání i jich. Určitě nezapomeňte nejdříve ručně smazat biometrické údaje (otisky prstů, naskenované sítnice…), neboť u některých telefonů by mohly být vyžadovány i po provedení továrního nastavení.

photo_2018-08-11_20-21-46 photo_2018-08-11_20-21-59

Po finálním potvrzení uvidíte na obrazovce rotujícího robůtka (podle značky telefonu) a po pár minutách máte před sebou telefon ve stavu, v jakém jej vybalíte z krabice. Samozřejmě co se softwaru týče, škrábance musíte řešit jinak.

Obnovení do továrního nastavení u iPhonu

Majitelé iPhonu mají postup obdobný. V nastavení pod záložkou Obecné najdete položku Obnovit, kde zvolíte Obnovit všechna nastavení. IPhone je často spárován s účtem Apple ID a pokud jej předem neodeberete, nový majitel s tím může mít problémy. Z pohledu Applu bude iPhone zabezpečen jako by šlo o kradený telefon.

photo_2018-08-05_19-47-10 (2) photo_2018-08-05_19-47-10 (3) photo_2018-08-05_19-47-10

Obnovení do továrního nastavení, když telefon nejde zapnout

I zablokované telefony někdy jde umravnit. U vypnutého telefonu s Androidem můžete zkusit podržet současně tlačítka pro zapnutí a zvýšení hlasitosti. Tím se dostanete do systémového menu, což vypadá trochu jako BIOS u počítačů, ovšem jen s pár položkami.

MMF24

wipe (zdroj: dr.fone)

Pokud telefon nechcete obnovovat, ale jen vyřešit problémy, zkuste nejprve spustit položku wipe cache, což smaže veškerá dočasná data. Tento postup k opravení telefonu často stačí. Pokud se nezadaří, nebo chcete telefon uvést do originálního stavu, zvolte položku factory reset.

Hlavně zálohujte

Pokud je to možné, před jakýmkoliv opravováním nebo obnovováním telefonu nezapomeňte zálohovat. U smartphonu máte většinou celou zálohu v cloudu a nebývá to třeba. Můžete přijít jen o hesla k sítím Wi-Fi, ale pokud nepoužíváte Gmail a máte kontakty lokálně, nebo si nenahráváte fotografie na Dropbox či Google Photos, je potřeba zálohovat stejně jako u počítače.

Autor článku