Hlavní navigace

Tip na web: mBenzin.cz sleduje a přehledně třídí ceny paliv v ČR

1. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Určitě jste už několikrát v televizních zprávách slyšeli, kterak v Horní Dolní mají levnější benzín než v Dolní Horní. Pokud si ceny pohonných paliv chcete kontrolovat sami, aniž byste vytáhli paty z domu, můžete. Vybudovat největší cenovou síť a katalog čerpacích stanic se snaží web mBenzin.cz.

Za jeho vznikem stojí studio Mobildrive, které už vytvořilo mobilní aplikace pro Českou televizi nebo Óčko a specializuje se především na Windows Phone a Symbian. mBenzin je v aktuální betaverzi dostupný na webu a pro Windows Phone, chystají se ovšem aplikace i pro další platformy (Symbian, iOS, Android).

Nenechte se zmást názvem, služba mBenzin sleduje ceny Naturalu 95/98, dieselu, LPG, CNG, E85 i dalších paliv. Užitečnou funkcí je podpora geolokace (i na webu), takže vám najde nejbližší pumpy a jejich ceny (ne vždy dostupné). Součástí webu jsou přehledy nejlevnějších/nejdražších paliv v zemi a graf s vývojem cen.

 

Po technické stránce není službě příliš co vytknout. Ve fázi betaverze je web ještě nedokončený, chybí několik podsekcí webu, ale to nejdůležitější – sledování cen – už funguje. Databáze čerpacích stanic je velká, ale nikoliv úplná. Zvlášť menší pumpy na vesnicích chybí.

MMF24

Otázkou je také, jak se tvůrcům podaří udržet stále živé ceny. Ty mohou aktualizovat uživatelé, jenže zvlášť u těch menších stanic to bude problém. V databázi jsem našel i dva tři týdny staré údaje. A vzhledem k tomu, že se ceny mění skoro každý den, je podobná služba bezcenná. Ideální by bylo, kdyby se ceny aktualizovaly automaticky na základě dat, které dodají sami provozovatelé čerpacích stanic. Na crowdsourcing se u začínající služby nelze spolehnout.

Jednou se ale mBenzin může stát jakou Heurékou mezi palivy včetně hodnocení obsluhy, kvality pump apod. Mezera na trhu je velká.