Hlavní navigace

Tip na web: News in Levels nabízejí zprávy v angličtině pro každého

17. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Snad každý slušný angličtinář, kterého kdybyste se zeptali, jak si zlepšit slovní zásobu v jazyce, by vám odpověděl na chlup stejně: čtěte zprávy v angličtině. Anglických zpravodajských serverů je na internetu jako hub po dešti a vybírat lze z docela pestré nabídky obecně nebo odborně zaměřených, jenže: zejména začátečníci mohou být rozčarováni z jazyka, kterým jsou zprávy psány. Ten zpravidla nabízí věrné okénko do anglické jazykové kultury, překládání každého slovíčka a mnohdy i náročná gramatika ale zakrátko omrzí.

Na angličtináře-začátečníky myslí některé zpravodajské agentury, které pro ně připravují zjednodušené zprávy s omezenou slovní zásobou a základní gramatikou (například Simple English News). Web News in Levels českého lektora angličtiny Zdeňka Vaníčka jde ale ještě o úroveň dále: každou zprávu nabízí ve třech verzích podle rozsahu použité slovní zásoby.

 

Úplní začátečníci mohou začít na tisíci slovech, pokročilejší pak na třech nebo pěti tisících výrazech. Na konci každé zprávy najdete zvýrazněných několik zajímavých nebo užitečných slov či celých frázích spolu s překladem, které si můžete zapsat do svého slovníčku. Zprávy jsou zároveň dostupné v podobě nahrávky, takže si mimoděk můžete trénovat i výslovnost.