Hlavní navigace

Tip na web: Sledujte na mapce pohyb všech vlaků v ČR

4. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na jednom místě můžete kontrolovat, kde se nacházejí vlaky Českých drah, RegioJetu, Leo Expressu, ale také vozů nákladní dopravy. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), což je státní organizace, která vlastní a řídí železnice v Česku, totiž provozuje chytrou mapku spojení.

Správa železniční dopravní cesty

Na adrese provoz.szdc.cz/grapp najdete interaktivní model českých železnic, kde formou bodů vidíte jednotlivé vlaky v pohybu. Barva signalizuje zpoždění, po kliknutí na bod získáte další detaily o čísle vozu, trase atd. Mapka se automaticky obnovuje každý deset sekund.

Správa železniční dopravní cesty

Výhodou portálu je, že si snadno můžete filtrovat jednotlivé dopravce, případně i spojení podle aktuálního zpoždění. Vlaky lze vyhledávat podle jména i druhu dopravy. Život však znepříjemňuje pomalejší chod (aplikace filtrů) a především nutnost instalace doplňku Silverlight. Podobná webová aplikace lze napsat pomocí HTML a JavaScriptu, a tudíž by byla dostupná všude, i v mobilních zařízeních. A když už nějký doplněk, vždy je vhodnější multiplatformní Flash Player.

SŽDC ale píše, že se jedná o testovací provoz portálu, snad už finální verze bude bez problémů.

 

via +Petr Přibyl