Hlavní navigace

Tip: Přidejte si na plochu a hlavní panel zástupce aplikací z Metra

6. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je to trochu zvláštní, ale přestože si můžete k nabídce Start ve Windows 8 připnout desktopové aplikace, obráceně postup nefunguje. Programy z Metra si na plochu oficiální cestou nepřidáte, neboť Microsoft to nedovolil. Okliky nicméně existují, vyzkoušet můžete například řešení nazvané MetroApp Link. Bude se hodit těm, kteří v desktopu stráví většinu času, neštítí se ovšem ani dotekových aplikací s ostrými hranami. Připněte si je na hlavní panel, tak jako ostatní. Fragmentace přeci není zdravá.

 

Komu by se chtělo lítat mezi Metrem (vlastně už možná bývalým Metrem?) a desktopem, neustále sem a tam? Díky MetroApp Link si můžete přidat na plochu většinu aplikací, bohužel ne všechny.

 

MetroApp Link: aplikace z Metra na desktop

Pokud patříte k uživatelům Windows 8, můžete si nástroj stáhnout z webu Pasqui industry. Neinstaluje se, obsah archivu ZIP pouze někam rozbalte. Poté už spusťte soubor MetroAppLink 2.0.exe. Na uvítanou dostanete na výběr z originální sady ikonek, zvolit však můžete vlastní. Pokud máte pro zástupce pěkné ikony, klepněte na No. V opačném případě vyberte bez dlouhého rozmýšlení Yes.

 

 

MetroApp Link podporuje omezený výběr aplikací, najdete tu ty předinstalované. Pokud si skrze Windows Store doinstalujete nějakou další, od třetí strany, budete mít smůlu – na plochu zástupce nepřidáte. U podporovaných položek ale není co řešit, klepnutím na Create shortcut vytvoříte zástupce přímo na ploše.

 

Ikony můžete uchopit a přetáhnout na hlavní panel, kdyby se vám plocha nezamlouvala. Odkazy na aplikace neslouží jen k jejich spouštění. V případě již spuštěných programů se na ně přepnete. Nemusíte tak vůbec přemýšlet nad klávesovými zkratkami, natož pak aplikaci lovit někde v těžko přístupné nabídce. Ta se mimochodem schovává v levém horním rohu obrazovky. Ty výukové animace budou skutečně potřeba.

 

MMF24

Zkombinujte zástupce s klávesovými zkratkami

Váš život ale v souvislosti s Metrem může být ještě jednodušší. Příznivce klávesnic potěší každá možnost, jak kombinace různých kláves využít ve svůj prospěch. Spuštění aplikací, nyní i těch z Metra, si můžete usnadnit starým trikem. Vyvolejte vlastnosti zástupce a do políčka Shortcut key (Klávesová zkratka) ve pište požadovanou kombinaci. Jen dejte pozor, aby nekolidovala s jinou zkratkou, která již v systému působí.