Hlavní navigace

Tip: zapněte 64bitovou verzi Internet Exploreru v desktopu ve Windows 8

24. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na Microsoft se stále přehnaně a neoprávněně nadává, pokud jde o Internet Explorer. Tento prohlížeč dávno není zpátečnickým a zastaralým produktem, který na soudobou konkurenci nemá ani papírově. Devátá řada je jasným důkazem toho, že i v Redmondu stále umí vyrobit dobrý prohlížeč, pokud chtějí. Navzdory tomuto pozitivnímu faktu ale Microsoft těžko označíme za inovátora, přeci jen, většinu triků odkoukal od konkurence. Odvážný je ale v nasazování 64bitové verze prohlížeče. Přestože dnes běžně používáme 64bitové operační systémy, výrobci prohlížečů se jich bojí.

Především slýcháme výmluvy o tom, že za všechno může kompatibilita zásuvných modulů. Ale přinejmenším rok máme k dispozici všechny hlavní pluginy také v 64bitových edicích. Microsoft na rozdíl od většiny ostatních nabízí nativní 64bitový Internet Explorer již poměrně dlouho. Situaci kupodivu trochu zamotávají Windows 8. Zde totiž v nabídce Start nenajdete odkazy jak na 32bitovou, tak na 64bitovou edici prohlížeče. Naleznete tu pouze jeden. Ve výchozím stavu v Osmičkách v desktopovém režimu používáte 32bitovou variantu, zatímco v Metru 64bitovou.

 

Proč? Na vině jsou opět zásuvné moduly, v Metru hodně ustupují na pozadí, pouze některým stránkám Internet Explorer dovolí použít Flash Player k zobrazení příslušných prvků. Jinak se případně kvůli zásuvným modulům máte přepínat do desktopového režimu. Kvůli zachování kompatibility se Microsoft rozhodl nabídnout zde raději 32bitový prohlížeč. Kdybyste s výběrem spokojeni nebyli, můžete však 64bitový Internet Explorer aktivovat.

Vyvolejte dialog Možnosti Internetu, v něm otevřete kartu Upřesnit a v sekci Zabezpečení povolte předvolbu Povolit rozšířený chráněný režim. Nové nastavení by se sice mělo projevit až po restartu, nám se ale zdá, že se prohlížeč přizpůsobil ihned. Buď jak buď, takto Internet Explorer v 64bitové verzi povýšíte na výchozí desktopovou variantu. Těšit se budete z lepšího výkonu a zabezpečení, avšak mohli byste narazit na problém se zásuvnými moduly.

MMF24

Zdroj: Neowin