Hlavní navigace

Tipy pro Windows (Phone): Stream.cz, AppoinTile, Media Player Skyfall a Tasks

11. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Internetová televize v mobilu

Stream.cz
Cena: zdarma
Jazyk: česky
Platforma: Windows Phone 8.x

Televize je prostě „out,“ přiznejme si to. Dnešním dnům vládne obsah, který je dostupný z více různých zařízení a který si pustíte v momentě, kdy máte čas. Naše životy se nepodřizují televiznímu vysílacímu rozvrhu, právě to naopak. I na českém internetu narazíte na ambiciózní projekty a Stream.cz nezaštiťuje nikdy jiný než Seznam.cz. Místní velikán vás nechá přehrávat své pořady i na dlaždicové mobilní platformě.

Nutnost přihlášení

Jedná se o přehrávač a tvůrci si to dobře uvědomují. Do cesty proto nekladou žádné překážky a soustředí se na to, aby se obsah neztratil pod nánosem reklam, funkcí a tlačítek. Prostředí Stream.cz je díky tomu čisté a přehledné. V základním přehledu se objevují nejnovější videa ze všech kategorií. Ne všechno se vám strefí do vkusu a své oblíbené pořady si najdete časem. K oblíbeným lze položky ovšem přidávat až po přihlášení k online účtu, jež se schovává v hlavní nabídce.

Volba kvality

Po přihlášení už oddíl Oblíbené nebude prázdný, přesunete se do něj tažením do strany. Tažením do strany se podíváte i mezi pořady. Stream.cz v tuto chvíli nabízí solidní původní programovou strukturu, kde si vyberete skoro každý. Pořad si připnete na hlavní obrazovku. Zvyknout si musíte na to, že do celoobrazovkového režimu nepřejdete automaticky s přehráváním, nýbrž až po klepnutí na příslušné tlačítko. Během přehrávání se zpřístupní i volby kvality, kde dále můžete zapnout titulky.

Výpis nejnovějších pořadů můžete filtrovat klepnutím na VšeŠpendlík pořad připne na hlavní obrazovku, hvězda vás přihlásí k odběru

Schůzky v jedné dlaždici

AppoinTile
Cena: 60 Kč
Jazyk: česky
Platforma: Windows Phone 8.x

Aktivní dlaždice jsou mnohem zábavnější a užitečnější než statické ikony, nicméně občas ani sám Microsoft nevyužil jejich potenciál. Od toho jako obvykle svět obývají tzv. třetí strany. Vývojáři z celého světa už dokázali rozhýbat jakoukoli platformu a jeden z nich vyřešil problém s integrovaným kalendářem ve Windows Phone. Jeho dlaždice zobrazuje pouze jednu nejbližší událost, přestože je očividně k dispozici prostor nejméně pro jednu další.

Dlaždice dle vašeho gusta

Dalším možným řešením by bylo otáčení dlaždice, jako známe z jiných aplikací, včetně těch od Microsoftu. Ani to kalendář nenabízí. Zklamání by mohla napravit AppoinTile. Pointa celé aplikace spočívá právě v dlaždici, jež zobrazuje co nejvíce schůzek, nečekejte plnohodnotný kalendář. Bohužel tomu úplně neodpovídá Cena a nejlépe uděláte, když využijete možnost si aplikaci nejdříve vyzkoušet. Sami si určíte, kolik událostí se má v dlaždici zobrazit a na kolik dní dopředu.

Zbývající čas

A půjdete do podrobností, např. rozhodnete, jestli má událost zůstat v popředí, přestože skončila. Celodenní události se nemusí ukazovat buď vůbec, nebo po celý den, případně pouze do pravého poledne. Mají se jako první vypisovat časy, nebo předměty? Mimochodem, AppoinTile odpočítává do času konání události, takže vám místo přesného času napoví, kolik hodin zbývá. Vedle barevného sladění rozhodnete i o tom, jestli bude existovat zadní strana. Informace o schůzkách přilepíte i na zamykací obrazovku.

Parametrů dlaždice je zdánlivě nekonečně mnohoJako správná aplikace AppoinTile zobrazí schůzky i na zamykací obrazovce

Skvělý multimediální přehrávač za babku

Media Player Skyfall
Cena: 20 Kč
Jazyk: anglicky
Platforma: Windows 8.x

Přehrávačů pro Windows vzniklo za ta léta víc než dost, naproti tomu moderní dotyková platforma oproti klasickému prostředí z kvantitativního hlediska strádá. My ovšem hledíme na kvalitu a upozorňujeme, že výborné kousky se někdy mohou schovávat za maskou průměrnosti. Nedá se říct, že by Media Player SkyFall vyloženě zaujal na první pohled. Na ten druhý však objevíte funkční multimediální přehrávač, jenž si poradí nejen s lokální hudební knihovnou, nýbrž také s videy uloženými do kontejneru MKV.

Je škoda, že přehrávač nenabízí vlastní motivy vzhledu
Je škoda, že přehrávač nenabízí vlastní motivy vzhledu

Tvorba seznamu stop

Hudební fanoušci mohou vedle již vytvořených kolekcí tvořit další. Přehrávač poskytuje nástroj, který vám umožní sestavit nový seznam stop a k tomu ho vylepšit. Přestože je řeč o hudbě, navigace mezi písněmi probíhá na základě vizuálních podnětů. Vždycky pomůže, když např. k hudebnímu albu přiřadíte správný obal. Podobně lze v Media Playeru SkyFall přidávat obrázky k seznamům stop. Hotový seznam si přirozeně připnete na Úvodní obrazovku.

 

Titulky bez možností

Na poměry jiných dotykových přehrávačů pro Osmičky přehrajete v Media Playeru SkyFall všechny rozšířené multimediální soubory, včetně videa v MKV. Na podporu titulků autoři nezapomněli, nicméně titulky postrádají jakékoli nastavení. Nezměníte písmo, nevypnete tmavé pozadí a už vůbec neovlivníte umístění. To je bohužel vybrané nezvykle vysoko od spodní části obrazovky. Za 20 Kč SkyFall každopádně představuje solidní volbu. Mimochodem, podporuje i službu Last.fm.

Nepříliš vhodné umístění titulků změnit nelze
Nepříliš vhodné umístění titulků změnit nelze

Úlohy a projekty v luxusním balení

Tasks
Cena: zdarma/60 Kč
Jazyk: anglicky
Platforma: Windows 8.x

Nepamatujete si každou drobnost? V dnešní době není nutné, abyste si pamatovali celý nákupní lístek, jednoduše si všechno poznamenáte. Existují sice techniky, které rozvíjí paměť a usnadní vám zapamatovat si tucty položek, ale těm se věnovat nebudeme. Jako ajťáci hledáme nástroj, jenž by nám pomohl zvládnout nápor úkolů a úloh. O odškrtávacích seznamech byste minimálně měli vědět to, že působí příjemně na psychiku.

Úlohy, celé projekty a kategorie máte na dosah prstu
Úlohy, celé projekty a kategorie máte na dosah prstu

Projekty

Jakmile úkol označíte fajfkou jako hotový, cítíte se lépe, máte dobrý pocit z odvedené práce. Nebojte se toho, že by se vám někdo posmíval; když si nainstalujete např. Tasks, nebudete za slabochy. Naopak zefektivníte svůj život. Nástroj nazvaný Tasks patří k tomu nejlepšímu zboží pro tablety s Windows. Jednak budete přidávat úlohy samostatně stojící, jednak přidáte celé projekty. Kategorizace vládne, díky projektům, kategoriím a prioritám se v záplavě úkolů zorientujete a začnete je plnit podle potřeby.

CS24

Synchronizace za pár zlatých

Kategorie označujete barevně, což opět pomáhá vizuálnímu odlišení. S úlohami se tradičně pojí připomínky, samostatně však nastavíte i deadline. Kdyby bylo potřeba úlohu opakovat, určíte periodicitu. Mezi další výmluvné důkazy propracovanosti Tasks bychom zařadili možnost přidávat obrázky, místa nebo dokonce namluvené poznámky. Ty už vám však bezplatná edice používat neumožní. Když si připlatíte, můžete své úlohy zálohovat v cloudu a synchronizovat napříč zařízeními. V bezplatné verzi to zvládnete omezeně s Google Tasks a ve firmách se serverem Exchange.

I s přidáním jediné úlohy si vyhrajete, pokud máte tu potřebu
I s přidáním jediné úlohy si vyhrajete, pokud máte tu potřebu