Hlavní navigace

TMPGEnc 4.0 Xpress s CUDA

2. 11. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před nedávnem jsme vás informovali o nové verzi audio/video enkodéru Badaboom, který využítí Nvidia CUDA rozhraní a ve středu 29.10. se objevil další nástroj s podobným zaměřením. Nový release TMPGEnc 4.0 Xpress 4.6.2.266 přináší kromě jiných oprav i podporu CUDA.

V aktuální verzi je tak možné pomocí grafických karet Nvidia hardwarově dekódovat formáty MPEG-1/2 a aplikovat filtry jako odstranění šumu, zaostřování, barevné korekce a další. Je škoda, že vstupních formátů není více, především MPEG-4 AVC (aka H.264) a rendering je taky vypočítáván pouze pomocí CPU. V případě softwarové cesty jsou však možnosti importu i exportu mnohem větší.

Program má jednoduché ovládání, vpravo vidíme jednotlivé filtry a úpravy, dole ovlivňujeme jejich vlastnosti.

Zde vidíme poměr mezi využití CPU a GPU (CUDA) zpracováním.

Testy betaverze programu:

Jak je vidět z tabulek, učinnost GPU výpočtu zavisí na množství použitých filtrů. V pátém testu už jsou výpočty zrychleny 4,5násobně a to se pořád jedná o poměrně nenáročných MPEG-2 formát.

Plná verze TMPGEnc 4.0 Xpress stojí 99,95 USD nebo můžete využít upgrade z verze 3.0 za cenu 79,95 USD. Vyzkoušet můžete také 14denní trial, kde ale zřejmě není CUDA zahrnuta. Zajímavostí může být, že výrobce karet MSI bude dodávat rozšířený trial na 30 dní i CUDA podporou. Program funguje na všech systémech MS Windows od verze 2000 a ke CUDA 2.0 budete potřebovat patřičnou kartu Nvidia (GeForce s jádry G80 zatím nejsou podporovány).

Jestli už máte s novým TMPGEnc 4.0 zkušenosti, podělte se s námi v diskuzi nebo ve fóru.

MMF24

Zdroj: TMPEnc

 

Autor článku