Hlavní navigace

Windows 11 24H2: TOP 10 nových funkcí, které si zamiluje i běžný „Franta uživatel“

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Velké aktualizace Windows vždy zahrnou uživatele záplavou funkcí, těch skutečně užitečných pro každodenní použití však bývá poskromnu. Vybrali jsme TOP 10 těch skutečně použitelných funkcí, které můžete najít v nejnovějších Windows 11 24H2.

Co se dozvíte v článku
  1. Rozšířené kontextové menu s popisky
  2. Podpora komprese TAR a 7z a úprava metadat PNG souborů
  3. Sudo příkazy v rámci běžné konzolové relace
  4. Rychlejší sdílení Wi-Fi hesel
  5. Podpora Wi-Fi 7 a Bluetooth LE pro naslouchátka
  6. Vylepšené připojení ke vzdálené ploše
  7. Systémem chráněný režim tisku
  8. Posouvací lišta v rychlém nastavení
  9. Režim úspory energie pro desktopy
  10. Funkce Propojení s telefonem v nabídce Start
  11. Bonus TOP tip: podpora HDR tapet

Microsoft vypustil velkou říjnovou aktualizaci Windows 11 s označením 24H2, která je už nyní v oběhu a postupně se dostává skrze Windows Update na všechna podporovaná zařízení. Přestože jsme na našem webu o této velké aktualizaci mluvili, dovolte mi představit TOP 10 skutečně použitelných funkcí, které ve větší či menší míře využije každodenní obyčejný uživatel „jedenáctek“, v našem modelovém příkladu běžný „Franta uživatel“.

Windows 12 byly vydány. Sice jenom jako Windows 11 2024 Update, ale novinky v nich jsou Přečtěte si také:

Windows 12 byly vydány. Sice jenom jako Windows 11 2024 Update, ale novinky v nich jsou

Značná část novinek se týká umělé inteligence Copilot+. Ta je u nás stále oficiální cestou nedostupná, a tudíž ji můžeme s klidným svědomím přeskočit. Rychle ze začátku odbydu i nepříjemnou novinku v podobě odstranění WordPadu, který si i po letech zachovává místo v srdci mnoha uživatelů. Pokud se i vy řadíte mezi ně a chcete mít WordPad i nadále, zkuste jej vzkřísit z mrtvých s naším návodem.

Jak získat zpět WordPad? Microsoft jej uživatelům postupně maže z počítačů Přečtěte si také:

Jak získat zpět WordPad? Microsoft jej uživatelům postupně maže z počítačů

Rozšířené kontextové menu s popisky

Pravděpodobně nejvíce v rámci Windows 11 24H2 bude k užitku běžnému smrtelníkovi změna v kontextovém menu u souborů. Nově se totiž pod ikonami zobrazují i vysvětlující popisky (vložit, kopírovat, přejmenovat, sdílet a smazat) což do značné míry ulehčí práci s dokumenty.

Kontextové menu před aktualizací

Kontextové menu před aktualizací

Autor: Cnews
Kontextové menu po aktualizaci

Kontextové menu po aktualizaci

Autor: Cnews

Podpora komprese TAR a 7z a úprava metadat PNG souborů

Dalším vítaným vylepšením v průzkumníku je nově podpora vytváření komprimovaných souborů ve formátu TAR a 7z (tyto formáty zatím nelze chránit heslem). U souborů s formátem PNG je možné editovat metadata otevřením (otevření kontextové nabídky → Vlastnosti → Podrobnosti)

Nové možnosti komprese

Nové možnosti komprese

Autor: Cnews

Sudo příkazy v rámci běžné konzolové relace

Pokročilým uživatelům přijde vhod podpora Sudo, tedy podpora příkazů se zvýšeným oprávněním (jako správce) v běžném konzolovém poli bez správcovských oprávnění. Samotný Microsoft před aktivací Sudo doporučuje obeznámit se s konfigurací Sudo a jeho využitím na oficiálních stránkách.

Rychlejší sdílení Wi-Fi hesel

Namísto zdlouhavého hledání hesla od Wi-Fi sítě a následného diktování kamarádovi je nyní možné rychle sdílet QR kód pro rychlé připojení během pár sekund. Stačí na hlavním panelu otevřít seznam Wi-Fi sítí a kliknout na informační ikonu u požadované sítě. V otevřeném okně se nově objevuje tlačítko pro rychlé sdílení v pravé horní části.

Nová aktualizace přesouvá zobrazení hesla navrch a přidává zobrazení QR kódu

Nová aktualizace přesouvá zobrazení hesla navrch a přidává zobrazení QR kódu

Autor: Cnews

Podpora Wi-Fi 7 a Bluetooth LE pro naslouchátka

Windows 11 24H2 získávají oficiálně podporu standardu Wi-Fi 7, který se pomalu, ale jistě začíná dostávat do pozornosti běžných uživatelů a komerční sféry. Společně s tím Microsoft vylepšil jejich funkci naslouchátka pro zvukově postižené. Uživatelé se sluchovým postižením budou moci přímo spárovat, přehrávat zvuk, hovory a ovládat zvukové předvolby skrze kompatibilní Bluetooth LE Audio naslouchátka.

Vylepšené připojení ke vzdálené ploše

Vzdálená plocha dostala větší možnosti přiblížení (350, 400, 450 a 500 %) a vylepšila se její stabilita.

Systémem chráněný režim tisku

Věčným „nevěřícím Tomášům“ může přijít vhod režim tisku chráněný systémem Windows. Ten umožní zabezpečený tisk s tiskárnami disponujícími certifikací Mopria (web Mopria pro ověření, zda má vaše tiskárna potřebnou certifikaci).

Pro nastavení chráněného tisku stačí postupovat takto: Nastavení → Bluetooth a zařízení → Tiskárny a skenery → režim chráněného tisku → Nastavit

Chráněný režim tisku systémem Windows

Chráněný režim tisku systémem Windows

Autor: Cnews

Posouvací lišta v rychlém nastavení

Rychlé nastavení v hlavním panelu je nově rolovací a umožňuje přizpůsobení jednotlivých dlaždic. Ty je možné si uspořádat podle sebe tak, jak vám více vyhovují. Pro přesunutí stačí dlaždici dlouze podržet a přesunout na místo, kde ji chcete mít.

Režim úspory energie pro desktopy

Režim úspory energie je majitelům přenosných zařízení moc dobře znám. Úspora energie pro desktopová zařízení by měla snižovat spotřebu energie z úloh běžících na pozadí, nikoli „zabíjením“ náročných aplikací běžících na popředí. Jak dobře bude režim úspory energie fungovat, uvidíme.

Režim úspory energie na desktopech

Režim úspory energie na desktopech

Autor: Cnews

Funkce Propojení s telefonem v nabídce Start

Propojení s telefonem není nic nového. Nové je okno vedle nabídky Start ve Windows, které se automaticky zobrazí po propojení telefonu s vaším počítačem.

KL24

Nástroj Propojení s telefonem se automaticky připojí k nabídce Start

Nástroj Propojení s telefonem se automaticky připojí k nabídce Start

Autor: Cnews

Bonus TOP tip: podpora HDR tapet

Windows 11 24H2 vůbec poprvé přidávají podporu HDR pozadí. To znamená, že si historicky poprvé můžete užít nádherně živé barvy na tapetě vašeho počítače. Tedy za předpokladu, že displej vašeho zařízení nebo monitor podporuje zobrazování HDR obsahu.

Zdroj: Microsoft