Hlavní navigace

Tor byl pět měsíců pod útokem. Výzkumníci se snažili odmaskovat uživatele

31. 7. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kolem Toru je v poslední době živo. Třeba ruská vláda ho chce oficiálně prolomit. Ve středu na blogu projektu vyšlo upozornění na to, že se anonymní síť ocitla pod útokem. Výsledkem je, že někteří uživatelé mohli být identifikováni útočníky, což mohli být pouze výzkumníci, nebo například vláda.

Vedle té ruské by se Toru ráda dostala na kobylku minimálně vláda americká. Také v Česku dochází ke sledování občanů, proto na naší půdě zaznamenáte snahy o podporu projektu. Zmíněnému útoku bylo zabráněno 4. července. Cizí počítače se snažily síť deanonymizovat. Jedním ze způsobů byla modifikace hlaviček vyprodukovaných protokoly sítě.

 

Cílem byli zřejmě uživatelé přistupující k tzv. skrytým službám. Nešlo o žádnou jednodenní akci. Sledování a snaha o dešifrování komunikace je obvykle běh na delší trať. Na Tor narušitelé útočili už od konce ledna. Má se za to, že počítače patřily dvěma výzkumníkům z institutu softwarového inženýrství na Carnegie Mellon University.

Výzkum je z velké části finančně podporován americkým ministerstvem obrany. Roger Dingledine, vedoucí projektu Tor, varuje, že všichni, kdo mezi únorem a 4. červencem používali skryté služby, by své identity měli považovat za kompromitované. Není známo, kolik dat výzkumníci posbírali.

MMF24

Bránit se můžete jedině upgradem na nejnovější verzi Toru. Podobné pokusy o odmaskování uživatelů nicméně pokračovat budou. Lze ještě Tor považovat za bezpečný?

Zdroj: The Tor Blog via Reuters