Hlavní navigace

Toshiba Day 2014: o budoucnost notebooků je postaráno, je se nač těšit

18. 5. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost Toshiba představila novinky pro následující rok a zejména u notebooků nás některé modely velmi mile překvapily. Toshiba si pro prezentaci novinek vybrala farmu Čapí hnízdo a sezvala novináře z několika států.


 

Prezentovaná vylepšení notebooků zahrnují Chroma Tune, HDMI s podporou 4K a rychlejší Wi-Fi. Chroma Tune znamená, že každý notebook má mít už z výroby zkalibrovaný displej a předinstalovanou aplikaci stejného názvu, přes kterou půjde barvy dále upravovat.

Výstup HDMI bude podporovat rozlišení 4K a pravděpodobně již půjde o verzi 2.0, která zvládne 60 snímků za sekundu. Rozšíření se také dočká nový standard Wi-Fi 802.11ac, který podle našich měření dosahuje v průměru čtyřikrát vyšší rychlosti než 802.11n

4K notebook, lehká hořčíková patnáctka a Portégé Z30 s Full HD IPS

Model P50-B je nástupcem P50-A, který v našem testu 15" notebooků do 25 000 Kč skončil na druhém místě. Kromě dedikovaného Radeonu R9 M265X místo dřívější GeForce 740M a lehkého faceliftu šasi přináší změnu hlavně v displeji. Prohlédli jsme si na něm krásný 4K IPS panel a v prodeji bude i levnější  verze s Full HD. Původní P50-A měl také Full HD, ale pouze s nekvalitním TN panelem.

P50-B už z dálky upoutal velmi kvalitním podsvícením klávesnice, které je mnohem jemnější, než je standardem u ostatních notebooků. P50-B s dotykovým lesklým displejem je vrcholným multimediálním notebookem Toshiby.

Z celé akce Toshiby mě ovšem nejvíce zaujal ultrabook Tecra Z50-A. V hořčíkovém šasi najdete pohodlnou podsvícenou klávesnici, touchpad s tlačítky nahoře (a clickpadem dole), čtečku otisků prstů a Full HD IPS panel. Uvnitř je 256GB SSD. Nízká hmotnost jen 1,8 kg je však u patnáctky ohromující.

Tento 15" palcový ultrabook má v podstatě vše, cena nebyla zveřejněna a odhadujeme ji na 35 000 Kč. Výhodou je Windows Pro, kde dostanete předinstalované Windows 7 s možností kdykoliv přejít na Windows 8.

Tecra Z50-A neobsahuje optickou mechaniku, díky čemuž jde na jednu stranu lehký ultrabook, na druhou možná právě kvůli tomu nepůjde osadit druhým diskem pro data (záleží, zda disponuje rozhraním mSATA). Konektory má umístěné po stranách v zadní části, je tu gigabitová síť, ale postrádám DisplayPort. Celkově ale považuji Tecru Z50-A za nejzajímavější ultrabook, který budeme v brzké době testovat.

Druhým velkým překvapením bylo Portégé Z30, velmi povedený 13" ultrabook, vítěz našeho posledního testu pracovních notebooků do 26 000 Kč. Největším problémem u něj byl nekvalitní TN displej s rozlišením jen 1366 × 768 px. Zhruba od léta jej konečně půjde koupit s Full HD IPS panelem. Zřejmě o něco dráž, kvalitní displej prodraží notebook zhruba o 1000 až 2000 Kč, ale není to mnoho.


matný dotyk – varianta Full HD IPS v Portégé Z30

Pokud o Portégé Z30 (nebo Satellite Z30) uvažujete, určitě ještě chvíli vydržte. Bude v prodeji i s dotykovou vrstvou, ale i tato verze bude pořád matná. Toshibě se podařilo vyrobit skutečně pěkný matný dotykový displej – na snímku výše.

Mezistupněm je Tecra Z40-B, čtrnáctipalcový lehký ultrabook s displejem HD+ a hmotností 1,47 kg. U něj to ale vypadá na TN panel. Mnohem zajímavější se zdají nové Portégé Z30 a Tecra Z50-A.

Tecra W50-A je určená jako pracovní stanice například pro grafiky, vedle Core i7 je nabušená 16 GB RAM, velkým 512GB SSD a grafickou kartou Nvidia Quattro K2100M. Samozřejmostí je matný nedotykový Full HD IPS displej. K vidění byly i jiné levnější notebooky, ty ale budou zajímavé až když se objeví ve srovnávacím testu.

 

Je potěšující, že ani na levnějších nových noteboocích jsem neviděl rozlišení 1366 × 768 px, ale vždy alespoň HD+ (1600 × 900 px). Ač u sedmnáctek je to pořád málo. Toshiba chystá i konvertibilní ultrabooky, o kterých vám zatím nemůžeme nic prozradit. Z většiny notebookových novinek mám velmi dobrý pocit. Toshiba zatím nepodléhá tzv. konci PC a chystané ultrabooky se budou líbit i konzervativním uživatelům.

Tablety, televize…

Tablet Toshiba Excite s Androidem nás zaujal hlavně díky povedené přídavné klávesnici. Excite má 10,1" displej s rozlišením 2560 × 1600 px, případně i 1280 × 800 px. Uvnitř tepe Tegra a nechybí 3G modul.

O televizích promluvili přímo zástupci Toshiby z Japonska. Stručně: 4K není jen větší počet pixelů, ale celkově vyšší kvalita obrazu a stále jde o drahou záležitost. Bylo vidět, že 3D brýle k domácím televizím stále nezmizely, přestože je málokdo používá.

Toshiba přišla s označením Premium 2K, což znamená klasické Full HD vylepšené o pár technologií, které najdou využití v menších úhlopříčkách kolem 40 až 55". Těm je už Full HD málo, ale ještě se nehodí pro drahé 4K. Současným vrcholem je pak obří 84" televize Toshiba 84L93xx, na fotce výše.

CS24

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.