Hlavní navigace

Toshiba Portégé R600: Slim Jim

1. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

 Plusy a mínusy
 + velmi nízká hmotnost
 + tenké provedení
 + vysoká výdrž

 - hlučnější klávesnice
 - tělo se prohýbá
 - horší úhly pohledu displeje

Rychlé parametry (přejít na podrobné)
Procesor Intel Core 2 Duo U9300 (1,2 GHz, 3 MB L2)
Paměť/Rozšiřitelná do 2 GB / 5 GB
Pevný disk/rychlost 160 GB / 5 400 ot./min
Displej rozměry/rozlišení 12,1" / 1 280 x 800
Rozměry 283 x 216 x 26 mm
Hmotnost 1,1 kg
Cena 41 000 Kč

Úvod, vzhled

V první řadě mobilní

Do řady Portégé patřily odjakživa maximální mobilní notebooky Toshiby - zpravidla šlo o velmi lehké a tenké modely s úhlopříčkou displeje do 14 palců. Dnes tato řada obsahuje na českém trhu celkem čtyři modely, z nichž dva, R500 a R600, lze označit jako ultramobilní. Mají hmotnost jen kolem kilogramu, jsou velmi tenké a s 12" úhlopříčkou se vejdou takřka kamkoliv. Jejich provedení a celostříbrný design - s výjimkou černého rámečku okolo displeje - jasně říká, že míří někam výše, než do študákovy aktovky. Jsou to manažerské modely, které perfektně ozdobí sako a drahé pero ředitele nadnárodní firmy.

Do řady Portégé jakoby ale nezapadal model M800, který působí spíše levně, má bílé plasty, oblé, skoro nemoderní hrany a je oproti R600 téměř dvojnásobně těžký. Jeho cena je oproti R600 poloviční a je určen spíše pro běžné uživatele než jako ozdoba drahé kanceláře. Ale jak jsem už psal, Portégé nezahrnuje drahé notebooky, ale především mobilní - a vysokou mobilitu nelze M800 rozhodně upřít.

Tenký, velmi tenký

Oproti modelu R500 se na vzhledu příliš nezměnilo, notebooky jsou takřka k nerozeznání - liší se především uvnitř. Není bez zajímavosti, že tento design převzal také model R10 z řady Tecra. Nutno ale přiznat, že velkému notebooku, jakým R10 je (14" displej), nesluší nový design tolik, jako právě malému Portégé. Stříbrné provedení ale rozhodně neznamená, že by výrobce použil někde leštěný hliník - vše je pouze plast. Má však velmi povedenou povrchovou úpravu, není lesklý, ale matný a je velice příjemný na omak. Vůbec se nešpiní a nezůstávají na něm otisky prstů - hadřík na otírání klidně zanechte doma.

Už jsem zmínil, že notebook je velmi tenký - vděčí za to především extrémně tenkému displeji, který připomíná spíše tlustší papír než mohutné výlisky levných notebooků. I přesto, že se při namáhání trochu kroutí, je velmi pevný a při běžném používání nemáte šanci jej zničit. Na nedávné akci Toshiby jsme se o pevnosti mohli přesvědčit na vlastní oči: displej praskl až při použití extrémní síly.

Takové, jakou při normální práci nemáte šanci vyvinout. Dobré technické provedení kazí jen jedna drobnost: prohýbání a takřka neslyšitelné vrzání v místě optické mechaniky (stejně jako u R500). Je to zkrátka daň za co velmi lehké šasi.

Klávesnice, porty

Celý prostor pro tlačítka

Toshiba udělala pro pohodlné psaní maximum, klávesnice zabírá celé prostor těla notebooku od kraje do kraje; po straně najdete jen pár milimetrů. Vzhledem k tomu, že funkční klávesy jako Ins, Del nebo Home jsou nad hlavním blokem tlačítek a nezabírají místo po straně, jsou tlačítka dostatečně rozměrná pro bezproblémové psaní. Líbí se mi umístění kláves PgUp a PgDown pod Enterem a oddělení kurzorových kláves, takže je snadno najdete po hmatu. Stisk tlačítek je dostatečně jemný, takže není nutný vyvíjet zbytečně moc tlaku. Jediným problémem při psaní je vyšší hlučnost a snad i drobné prohýbání. Jinak ale považuji klávesnici za perfektní.

K ovládání ukazatele myši používá Portégé touchpad, i když mně by byl trackpoint milejší. Touchpad je doslova obrovský, zabírá celou plochu mezi klávesnicí a okrajem notebooku; je to paráda oproti mému Dellu XPS M1330, který, ač větší, má touchpad výrazně menší. Je dost citlivý na to, abyste se dostali jedním pohybem z jednoho rohu do druhého. Jen ta tlačítka nemusela být lesklá, protože je na nich vidět každý otisk, a mohla být o něco měkčí a tišší.

Port, který dobíjí i za mrtva

Tři porty USB jsou na malém notebooku potěšující, zvláště když výrobce, podobně jako u jiných svých nových modelů, má jeden port USB kombinován s e-SATA, tedy s konektorem pro rychlý přenos dat z pevného disku. Tento port navíc umožňuje při vypnutém notebooku dobíjet USB zařízení, což je vynikající nápad. Jediné, co nedobijete, je iPhone, který bohužel vyžaduje zapnutý počítač.

Nabídku portů doplňují dva audio konektory a Ethernet, analogový výstup na monitor a čtečku paměťových karet SD a MMC.

Trochu mi vadí, že výrobci u malých notebooků zapomínají na digitální výstupy na monitor, ať už by to byl HDMI nebo DisplayPort. Také R600 má pouze analogový D-sub, který u velkých monitorů může generovat ruchy v obraze, zejména stíny, rozostření a vlnění řádků. Přitom téměř každý moderní monitor už digitálním vstupem disponuje, tedy pokud nejde o úplný lowend. Důvodem, proč D-Sub stále v noteboocích zůstává, je pravděpodobně možnost snadného připojení k projektoru při prezentaci. Analogový vstup má každý projektor a vy tak nemusíte řešit, jestli bude digitál k dispozici.

To ale neznamená, že by na R600 digitální výstup nemohl být, stačilo by jen efektivněji rozmístit konektory po stranách. Takto se musíte spolehnout na replikátor portů, který konektor DVI má; musíte si za něj ale připlatit.

Displej, zvukové možnosti, datové úložiště

Příliš tenký displej?

Displej takřka dokonale vyplňuje prostor, jaký mu víko nabízí; trochu místa je pouze nad a pod ním. Místo nahoře je navíc využito pro webovou kameru s rozlišením 0,3 megapixelu. Víko je uchyceno ve dvou postranních kloubech, díky čemuž po otevření víko jako "zajede" za tělo. Není jej možné zcela otevřít, jen zhruba do úhlu 150 st., což při běžném používání nijak nevadí. Displej je matný a podsvícen technologií LED, která by měla zajistit lepší rovnoměrnost než TFT. Mám však pocit, že to pro R600 stejně jako pro R500 neplatí. Displej při jiném než kolmém pohledu černá a ztrácí kontrast. Rozsah jasu je dostatečný.

R600 rozhodně není určen k poslechu hudby při práci, tedy pokud si nedáte na uší sluchátka. Ten jediný repráček umístěný u levého kloubu displeje poslouží maximálně k přehrávání videí na Youtube nebo ke sledování internetové televize, kde není kvalita zvuku sama o sobě nijak valná. Je to spíše skřehotálek než skutečný reproduktor; ale od manažerského notebooku by snad nikdo ani nic lepšího neočekával. Stejně jako u ostatních modelů Toshiby je hlasitost regulována pomocí manuálního potenciometru na levé straně, což rozhodně není špatný nápad. Pokud se náhodou díváte potmě na film, nemusíte hledat poslepu žádnou kombinaci kláves.

S diskem ušetříte

Testovaný notebook je levnější z dvojice nabízených R600 - má klasický pevný disk o velikosti 2,5" s 5 400 otáčkami a dnes základní velikostí 160 GB. Dražší model má místo pevného disku 128GB SSD, tedy disk založených na paměti typu flash. Tyto disky jsou dnes už výrazně rychlejší než klasické disky do notebooku, nehlučí, spotřebují méně energie a nejsou náchylné na prudké pohyby notebooku. Příplatek za ně je ale tak vysoký, že drtivá většina uživatelů sáhne po levnějším modelu. Použitý disk značky Toshiba (jak jinak) je průměrně rychlý, seek je slyšet v podstatě jen při startu systému a ani nijak zvlášť netopí. Po několika hodinách používání se jeho teplota dostala jen na 35 stupňů.

Výkon, provozní hluk a chlazení

S ledovým procesorem

Aby byla co nejvíce prodloužena doba výdrže běhu na baterii, používá Portégé R600 procesor Intel Core2 Duo se sníženým napětím a nízkou frekvencí - pouze 1,2 GHz, která se v případě nečinnosti snižuje na 800 MHz. Důvodem pro volbu procesoru s touto frekvencí ale není podle mého názoru nízký kmitočet a napětí v režimu idle (podobných hodnot dosahují i běžní 45nm procesory Core2 Duo), ale nízký výkon a tedy i menší zahřívání v případě zátěže. Místo obvyklých 2,2-2,4 GHz má procesor výrazně nižší frekvenci a může být tedy použito i méně účinné chlazení; dostat do tak útlého šasi a málo prostorného šasi nějaký větší chladič by byl asi nadlidský úkol.

Přesto použití pomalejšího procesoru nijak neovlivňuje běžnou práci v systému. Pokud nebudete chtít stříhat video, pracovat s virtuálním počítačem nebo upravovat náročné fotografie v Adobe Photoshop CS3, bude vám výkon procesoru bez výhrad stačit. O něco více limitují notebook jen dva gigabajty paměti, přitom příplatek za jeden gigabajt navíc se dnes pohybuje jen okolo tří stovek. Levnější model, M800, přitom tři giga v základu má. Pokud jde o grafiku, tak plně postačuje pro grafické rozhraní Aero i na hraní méně náročných her. Ty novější budou limitovány také procesorem; se silnějším Core2 Duo by se dal při nejnižších detailech hrát i Unreal Tournament 3. Jenže tento notebook má zcela jiné zákazníky než hráče, takže to není potřeba řešit.

Velkou výhodou R600 je vestavěná vypalovačka, což u dvanáctek - a zvlášť takto tenkých - není pravidlem. Například Lenovu ThinkPad X200 chybí, má ji až třináctipalcový model X300. Mechanika je extrémně tenká, svou výškou odpovídá zhruba obalu na cédéčko. Otázkou je, zda by nebylo vhodnější použít štěrbinovou mechaniku, což by zlepšilo pevnost konstrukce v okolí vypalovačky.

Levá fučí

Díky použitým komponentům by měl být notebook velmi studený - úsporný je čipset i procesor. Jenže v malém těle nebylo možné použít dostatečně velký pasiv, takže jeho funkci nahrazuje částečně rychle se točící větráček. Ten se zapíná okamžitě po startu a nikdy se nevypne, ani při naprostém nicnedělání. Stále vyfukuje dost teplý vzduch, který vadí především, když máte notebook v klíně; levé stehno je tak pod přímým dosahem tohoto malého topení.

Větrák ale v případě, že není požadován výkon, není nijak hlučný a jeho foukání je poslechově snesitelné. Jakmile ale začnete na notebooku dělat něco náročnějšího, začne se hladina hluku dost zvyšovat. Regulátor otáček je navíc velmi citlivý, takže v zátěži rychlost velmi rychle pulzuje s tím, jak se mění teplota uvnitř notebooku. Zvukově to není právě příjemné, lepší by bylo, kdyby na určité úrovni vydržel větráček foukat delší dobu a intenzitu tak měnil méně často.

Notebook je na spodní straně teplejší jen vlevo, kde se nachází výdech teplého vzduchu a pevný disk; model s diskem SSD by měl být o něco studenější, protože SSD nemá žádné pohyblivé části. Pokud přežijete "fukéř" na levé stehno, není problém udržet notebook v klíně. Je vhodné mít spíše rifle než plátěné kalhoty, tlustší látka lépe izoluje.

Bezdrátová konektivita, Napájení a výdrž

Rozumí i mobilním sítím

Notebook je vybaven plnou konektivitou, najdete v něm tedy jako Wi-Fi (sice jen géčkovou, to ale stále neberu jako hendikep), Bluetooth ve verzi 2.0 s možností připojit bezdrátová stereo sluchátka a bezdrátové připojení k internetu pomocí mobilní sítě - 3G modem s podporou HSDPA a HSUPA, tedy teoretickou rychlostí downloadu až několik megabitů. Místo pro kartu SIM se nachází pod baterií, takže nemusíte mít strach, že ji někde ztratíte.

Šest článků k životu

Přestože je notebook velmi lehký a tenký, je dodáván s šestičlánkovou baterií a o kapacitě 63 Wh (5 800 mAh), která by ve spojení s úspornou platformou Centrino 2 měla vydržet podle Toshiby až osm hodin. To by se ale průměrná spotřeba musela pohybovat pod 8 W, což je nereálné; ve většině případů to bylo 12-13 W. I tak by se ale spotřeba měla dostat na velmi příjemných pět hodin práce, což je s kilovým notebookem špičková hodnota.

Akumulátor se ale chová poněkud podivně, resp. měřič jeho kapacity (zjišťováno pomocí programu RMClock). Ukazatel Designed capacity, tedy celkové kapacity, sice říká, že baterie má 63 Wh, Full charged capacity, tedy kapacita plně nabité baterie, je ale pouze 47 Wh. Jenomže když při vybíjení klesne kapacita na 1,4 Wh, pokles ukazatele kapacity se zastaví a notebook přesto funguje dál.

Takto vydrží i několik desítek minut. Kdyby se takto choval jen RMClock, asi bych to považoval za chybu programu. Jenomže stejné údaje ukazuje i samotný systém, takže chyba musí být někde ve snímači v baterii.

Kapacita baterie tedy (asi) dosahuje designované hodnoty, nicméně její používání je poněkud nepraktické. Nikdy dopředu nevíte, kdy se počítač vypne. Při běžném používání totiž vydrží ještě necelou hodinku poté, co ukazatel ohlásí snížení pod kritickou hladinu. Dobíjení je poměrně pomalé, trvá zhruba stejně dlouho, jako vybíjení.

Dodávaný software, Zhodnocení

Vypalovačka i přehrávač DVD

S malou Toshibou dostanete také řadu užitečného a zajímavého softwaru, od antiviru až po přehrávač DVD. Kromě Visty Business (s možností downgradu na Windows XP - je přiložen na recovery CD) je na disku předinstalován Toshiba Bluetooth Stack, Toshiba Bluetooth Monitor, InterVideo WinDVD, Toshiba Disc Creator, Ulead DVD MovieWriter, DVD-ROM Connectivity Doctor ConfigFree a Wireless Manager pro připojení k internetu pomocí mobilní sítě.

Špičková mobilita

Notebook je králem ultramobilních počítačů - je bezesporu nejlehčí v kategorii "plných" notebooků (nepočítaje minibooky kategorie Asus Eee). V ruce jej téměř necítíte, a kdyby byl osazen diskem SSD, už byste mohli pochybovat, jestli se uvnitř vůbec nacházejí nějaké komponenty.

Tělo notebooku je i přesto velmi pevné a ani u displeje nemusíte mít pochyb, že byste jej zlomili nebo nějak poškodili. Pokud pominu, že displej má horší pozorovací úhly a notebook nepatří k nejstudenějším, mohu Portégé vřele doporučit. Jen musíte překousnout pořizovací hodnotu okolo 40 tisíc. Je to však stále výrazně méně, než verze s diskem SSD - ta stojí přes 55 tisíc.

A pokud chcete ušetřit, můžete si pořídit starší model ve stejném šasi R500, který má sice méně moderní vnitřek - méně úsporný čipset, pomalejší paměti a slabší grafiku, za nějž zaplatíte jen okolo 32 tisíc korun. Požitek z něj ale budete mít stejný.

Kompletní fotogalerie

CS24

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Toshiba Portégé R600

Cena 41 000 Kč 
Zapůjčil Toshiba ČR (ce.computers.toshiba-europe.com/innovation/cs/home)
  
Redakce při testovaní notebooků používá paměťové produkty od společnosti Kingston.
 

Specifikace

 Procesor Intel Core2 Duo U9300 (1,2 GHz ULV, 3 MB L2 cache)
 Operační paměť (vestavěná) 2 GB (DDR2, 667)
 Operační paměť (rozšiřitelná do) 5 GB
 Pevný disk (velikost) 160 GB
 Pevný disk (rychlost) 5 400 ot./min
 Pevný disk (typ připojení) SATA
 Optická mechanika (typ) DVD-RW DL
 Optická mechanika (rychlost) nezjištěno
 Velikost displeje (palců) 12,1
 Rozlišení displeje (bodů) 1 280 x 800
 Grafická karta Intel X4500HD
 Grafická paměť integrovaná az 128 MB
 Wi-Fi b/g
 Bluetooth 2.0
 Mobilní komunikace 3G
 Operační systém Windows Vista Business
 Porty (s výjimkou USB) 1× D-Sub, 1× RJ-45, 2× audio
 Počet USB portů 3 (z toho 1x USB/eSATA)
 Slot pro karty 1× ExpressCard, 1×SD/MMC
Další funkce a vlastnosti 0,3 Mpx kamera, čtečka otisků prstů
Akumulátor Li-Ion, 5800 mAh (63 Wh)
 Rozměry 283 × 215,8 × 19,5/25,5 mm
 Hmotnost 1 100 g (včetně akumulátoru)

 

Výsledky testů

3DMark01 (body) 4 126
3DMark03 (body) 1 708
3DMark05 (body) 776
3DMark06 (body) 630
PCMark05 (body) 2 768
HDTune (MB/s; ms) 46,7; 19,6
CrystalDiskMark (MB/s) 57,72 (čtení); 55,61 (zápis)
SuperPI 1M (čas) 1:39
Cinebench R10 (body) 2 002 / 3 316
Sandra 2009 (procesor, body) 9 477
Sandra 2009 (multimédia, body) 16 849
Sandra 2009 (paměť, GB/s) 4,05 GB/s
Výdrž web* (čas) 4:07
Výdrž kancelář** (čas) 5:02
Výdrž multimédia*** (čas) 3:50

Poznámka: * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní