Hlavní navigace

Toshiba Satellite L50-B-177: Kvalitní Full HD IPS v levném těle (recenze)

4. 2. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, konstrukce

Nízká cena, ale dostatečně dobrý displej – dříve měl podobný notebook v nabídce Acer, dokonce za 12 000 Kč, ale již jej neprodává, takže nejlepší volbou při preferenci co nejnižší ceny je dnes tato Toshiba. SSD totiž do levného notebooku většinou nějak dostanete, lepší displej jen těžko.


 

Bílé plastové šasi vypadá zajímavě, ale o nadčasovou barvu podle mně nejde. Víko otevřete jednou rukou do úhlu zhruba 140°, jen to jde ztuha. Klouby nejsou moc bytelné, stejně jako jiné exponované části těla notebooku a bude lepší se k notebooku chovat s citem. Víko displeje se při zatlačení celkem prohýbá.


 


 

 

Toshiba L50-B-177
displej 15,6", 1920 × 1080 px, IPS, lesklý, nedotykový (LG Philips LGD0448)
procesor Intel Core i3-4005U na 1,7 GHz (bez turba), 2/4 jader, Haswell, TDP 15 W
grafický čip Intel HD Graphics 4400
RAM 1× 4 GB DDR3 SO-DIMM (Samsung)
SSD
úložiště 500 GB, Toshiba MQ01ABF050, 2,5"
optická mechanika DVD vypalovačka
akumulátor 44 Wh
rozměry a hmotnost 380 × 260 × 23 mm / 2,2 kg
OS Windows 8.1
Rozhraní
sítě gigabit LAN (Realtek RTL8168)
Wi-Fi 802.11ac (Intel Wireless-AC 3160), Bluetooth
USB 2× USB 3.0, USB 2.0
čtečka karet SD
výstupy na monitory HDMI, VGA
další sluchátka, webkamera
Cena a záruka
zahájení prodeje srpen 2014

Graf ceny produktu Toshiba Satellite L50-B PSKT4E-01J00XCZ poskytuje server Heureka.cz
záruka 2 roky
zapůjčil
cena 12 869 Kč

 

Klávesnice, displej

Toshiba má celkově povedenější klávesnici, než měl tehdejší levný Acer Aspire E1-532. Má také oddělené šipky, numerický blok, ovšem F-klávesy bohužel nejsou oddělené po čtyřech. Jejich primární funkcí jsou F1–F12, a dají se přepnout na multimediální tlačítka jinak přístupná přes klávesu Fn. Podsvícení u levné kategorie notebooků čekat nemůžeme.


 

Na touchpadu se šetřilo. Má hrubý povrch a nepříjemný stisk (musíte více zatlačit), na který reaguje ve spodní třetině. Práce s externí myší bude mnohem pohodlnější. Vedle bíle podsvíceného zapínacího tlačítka nepůsobí moc hezky zelená dioda v klávese numlock a jak je u Windows 8 zvykem, nejde zapnout trvale. Celkově je klávesnice s přihlédnutím k nízké ceně docela dobrá, ale na touchpad jsem si nezvykl.

IPS displej „ujde“

Ne příliš nadšený mezinadpis znamená jen to, že na trhu jsou mnohem lepší displeje (u dražších notebooků). Ty horší s rozlišením 1366 × 768 px a/nebo s TN panelem jsou ovšem dost nepoužitelné. Displej je tedy podle naší metodiky průměrný, ve světle nepříznivé reality trhu notebooků je však skvělý.

Full HD s IPS je tedy největším trumfem Toshiby. Na patnáctku má ideální základní parametry, bohužel je však nesmyslně lesklý. Nemá ani dotykovou vrstvu, proto je lesklá úprava zcela nepochopitelná. V displeji se uvidíte jako v zrcadle (takových notebooků je ovšem na trhu většina).

Rozsah jasu je poměrně dobrých 16 až 270 cd/m². Pokud notebook zapojíte do napájení, dovolí nejvyšší jas až 330 cd/m², to vše ovšem při poměrně slabším kontrastu pod 400:1 způsobeném příliš světlou černou. Dobré IPS mívá kontrast spíše kolem 1000:1. Rovnoměrnost podsvícení je velmi dobrá, stejně tak barevná věrnost, tedy až na zelenou. Windows má trochu zbytečně nastaveno dpi 125 % zvětšení, což na 15" úhlopříčce není potřeba.

Umístění portů

Konektory USB 3.0 a HDMI na pravé části jsou kvůli výdechu ventilátoru posunuté moc dopředu, přesně v místech, kde bývá ruka s myší. Na levé straně je optická mechanika (místo lze osadit druhý disk) a tentokrát už dobře umístěné porty LAN a USB 2.0. Čtečka karet je spíše nevhodně umístěná a utopená zepředu pod hranou.


 
 


 

Výkon, výdrž, závěr

Intel Core i3 je na levný základní notebook zcela ideální procesor a ani integrovaná grafika nebude pro domácí stroj brzdou. Snad jen 4 GB paměti mohou být málo (třeba při dvaceti otevřených záložkách prohlížeče). Procesor nemá režim Turbo a běží proto maximálně na 1,7 GHz.

PCMark 7 2114 bodů
PCMark 7 (na akumulátor) beze změny
PCMark 8 2.0 (creative) 1943 bodů
Cinebench R15 (xCPU) 169 cb
PCMark 8 2.0 (storage) 1806 bodů
PCMark 8 2.0 (storage bandwidth) 5,64 MB/s
velikost systémového oddílu 453 GB
velikost datového oddílu
velikost RAM 4 GB
Google Octane v2

 

Snadno řešitelným problémem je pomalý pevný disk. Za 13 000 Kč nemůžeme dnes očekávat notebook s dobrým displejem i rychlým diskem. Jenže zatímco displej si nevyměníte, 128GB SSD za patnáct stovek doma zvládnete a z levného notebooku se stane velmi svižný stroj, jaké se vyskytují až v cenách kolem 20 000 Kč.

 

Akumulátor drží na těle dva šroubky, sundávat celý kryt kvůli tomu samozřejmě nemusíte. Po jeho odšroubování pak získáte snadný přístup k 2,5" disku, optické mechanice i dvěma paměťovým slotům.

Reproduktory Skullcandy hrají tak akorát na ozvučení filmu, hudební zážitek neposkytnou. Toshiba používá u dražších modelů Harman Kardom, které jsou úplně jiná liga. Vedle gigabitové sítě je příjemným překvapením Wi-Fi standardu AC . Jeho rychlost není závratná, maximálně 433 Mb/s, ale aspoň to.

Jen průměrný akumulátor o kapacitě 44 Wh má nadprůměrnou výdrž, což je dáno spíše nízkou spotřebou (10,1 W při přehrávání filmu). Satellite L50-B není v zátěži hlučný ani netopí. Vedle webkamery jsou dva mikrofony pro odrušení šumu.

Dost mě potěšil velmi drobný a stylově bílý napájecí adaptér. Toshiba samozřejmě nainstalovala k Windows 8 i nějaký ten bloatware a jedním z předinstalovaných pomocníků je i vylepšení obrazu při přehrávání videa. Jelikož to jde aktivovat jen pro aplikace Windows Media Player, Internet Explorer a Skype, považuji to za dost zbytečnou aplikaci a vzpomínám na funkci tehdejších ultrabooků Samsung, které vylepšovaly barvy automaticky – při detekování overlay vrstvy videa, což od té doby žádný jiný výrobce nezopakoval.

Závěr

Šasi nepůsobí kdovíjak dobře. Na pohled hezké, ale víc než nula pádů na zem bych raději nezkoušel. Lesklé bílé tělo se příliš nepatle, což nelze říct o displeji. Ten není dotykový a jeho lesklá úprava nedává smysl.

Toshiba přišla s notebookem plným kompromisů, ale v cenové hladině 13 000 Kč to ani jinak nejde. Na důležitých místech však tolik nešetřila a s pevnějším tělem i jiným touchpadem mohla být skvělá. Takto je jen dobrou, ovšem zároveň momentálně nejlevnější patnáctkou, kterou má vůbec smysl kupovat. Nic levnějšího/horšího bych v této kategorii nebral a stejně kvalitní konkurence začíná cenově mnohem dráž. Toshiba L50-B-177 je dobrá koupě.

CS24

 

Plusy / mínusy
  poměr cena/výkon
  Full HD IPS displej
  možnost výměny disku za SSD
  výdrž na akumulátor
  drobný napájecí adaptér
  tichý a netopí
  lesklý displej
  dost slabý touchpad
  nepříliš bytelné provedení
  jen 4 GB RAM
  umístění portů
Hodnocení 90 %

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.