Hlavní navigace

Toxický Radeon HD 3870: vapor chamber v akci

12. 3. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Toxic není jedovatý

Toxic edice karet Sapphire znamenala vždy vyšší takty a jiné než referenční chlazení. Prvním Toxicem byl myslím Radeon X700 Pro s UV senzitivním do oranžova tónovaným chladičem Arctic Cooling a mírně vyššími takty. Toxic Radeon X800 Pro VIVO se pak díky rychlým pamětem, účinnému chlazení AC Silencer 4 a možnému odblokování všech 16 pixel pipeline v jádře R420 a tedy i výkonu jako X800 XT Platinum Edition stal velmi populárním.

Další Toxicy měly vodní chlazení (Radeon X1900 a X1950 XTX), nebo se prodávaly dokonce jako CrossFire sada (X1950 XTX CrossFire Limited Edition, HD 2900 XT). Žádný však už nezopakoval popularitu karet starších Toxic Radeonů série X800, které sice byly za Nvidií o generaci shaderů zpět, zato v praxi nabízely skvělé poměry cena/výkon a spotřeba/výkon. A hlavně už ATI nenabídla žádné to možné odblokování jednotek v čipu: možný výkon zdarma, to je přesně to, co čeští PC nadšenci (a možná nejen oni) milují.


Sapphire Toxic Radeon X800 Pro VIVO

Zpět ale k současnému Toxicu. Ten už původně neměl snad ani vzniknout. Sapphire sice vydal zdánlivě stejnou kartu s vapor chamber (Vapor-X v hongkongštině) chlazení, kterou distribuoval v atraktivním stříbrném kufříku, ale ta se neměla do ČR vůbec vozit. A taky se jmenovala podle vcelku nového webu Sapphire (nebo snad i nějakého maskota) Atomic.

Atomic Edition běží místo referenčních 777/1126 MHz na 825/1200 MHz (2400 MHz efektivně pro paměti), kufříku kromě karty najdete ještě plnou verzi 3DMark06, PowerDVD 7 i Valve Black Box (Half-Life 2: Episode 2, Portal, Team Fortress 2) a karta vypadá nějak takto:

 

Na první pohled by Atomic nebyl vůbec ničím zvláštní. Nevábný chladič však skrývá technologii vapor chamber a myslím, že se nepletu, když řeknu, že do roka bude tento vynález docela rozšířeným. Radeony HD 3870 Atomic i Toxic Edition mají být i jednoslotovým chladičem chlazeny velmi účinně a to právě díky „parní komoře“ (vapor chamber), kterou Sapphire prezentuje takto:


Ve stručnosti by se dalo říct, že díky použití určitých materiálů a uspořádání do vrstev kolem odpařovacího prostoru, dochází k opravdu velice efektivní a rychlé tepelné výměně a výsledkem v praxi je rychlý přenos tepla od spodní vrstvy do horní, která je pak ochlazována proudem vzduchu (dochází tedy jen k další tepelné výměně).

Toxic HD 3870 v detailech, přehled už vydaných Sapphire HD 3870

V Sapphire zřejmě správně vyhodnotili potenciální neúspěšnost středoevropského prodeje karty prodražené jen kvůli kufříku a Toxic se na rozdíl od Atomica prodává ve vcelku běžné krabici:

V příslušenství se už obě karty nijak neliší, i u Toxicu najdete plnou verzi 3DMark06, vícekanálový Cyberlink PowerDVD 7, DVD Suite od téhož výrobce a hlavně Valve Black Box obsahující hry Half-Life 2: Episode 2, Team Fortress 2 a Portal. Na instalačním CD tentokrát není žádný software typu APE, kterým by bylo možné dál poloautomaticky zvýšit takty při zachování záruky jako tomu bylo u starších Toxiců:

Na první pohled vypadá Toxic až smutně obyčejně, nebýt atraktivního snad nějaký led připomínajícího nápisu na černém pozadí, snadno bychom konstatovali, že dokonce o dost hůř než jakýkoli jiný Radeon HD 3870. Chladič je zvnějšku úplně stejný jaký byl například už na modelu X1800 GTO a jeho efektivitu i hlučnost jsme tehdy rozhodně nekvitovali:

 

Po demontáži se však odhalí ona slavná vapor chamber. Začíná jako běžná heatpipe, která ale nepokračuje tenkou trubicí, nýbrž se rozšiřuje na plochu celé základny chladič.

Na fotkách vidíte poctivě nanesenou a nijak nezaschlou teplovodivou pastu na grafickém čipu RV670 a také GDDR4 moduly Samsung 0,8 ns (odpovídá až 1250, tedy 2500 MHz efektivně):

Navzdory účinnému chlazení a 0,8ns pamětem se Sapphire s takty zas až tak nerozšoupl. Takt jádra RV670 je oproti referenčnímu taktu Radeonu HD 3870 navýšen asi o 20 MHz na necelých 800, paměti jsou místo 1126 MHz nastaveny na 1152 (2304 efektivně) MHz.

Abyste nemuseli hledat ve starších recenzích, přidávám stručný přehled toho, co už Sapphire pod názvem Radeon HD 3870 všechno vydal:

Radeon HD 3870 s přívlastkem 11122-05, je předposledním přírůstkem do rodiny Radeonů na čipu RV670 s logem Sapphire. Dodržuje referenční takty 777/1126 MHz (2252 efektivně pro paměti), má stejné červené PCB a 512 MB GDDR4 pamětí.

Liší se jen chladičem a ten hodně připomíná, nebo je snad úplně stejný jako všemi oceňovaný referenční chladič na Nvidia GeForce 7900 GTX. Věřím, že i na této kartě bude tichý a příplatek asi 400 Kč oproti levné jednoslotové verzi (modré PCB, viz níže) se vyplatí. Koneckonců stejný chladič prodává společnost Gigabyte pod názvem V-Power za asi 1 300 Kč.

V zahraničí se prodává Atomic Edition s vapor chamber chladičem, přetaktováním od výrobce a kufříkem sříbrné barvy:

Levný jednoslotový Radeon HD 3870, říkejme mu třeba Blue Edition:

Původní Radeon HD 3870 s referenčním designem (dva sloty, vyfukování teplého vzduchu ze skříně ven), který jsme na ExtraHardware recenzovali v den vypršení NDA:


Teplota

Začneme pěkně popořádku. Při práci ve Windows, kdy PowerPlay změní frekvenci nevytíženého GPU RV670 na 300 MHz, se teplota jádra při běžném provozu v dobře větrané skříni Cooler Master Centurion 534, pohybuje okolo 40 stupňů Celsia:

Bohužel teď trošičku musím předběhnout děj a udělat malý spoiler ohledně přetaktování. Po přetaktování na 850/1250 MHz (jádro/paměti) a dlouhodobé zátěži (ATITool, smyčka v Crysis apod.) teplota GPU v zavřené skříni nepřekročila 64 stupňů Celsia (!). V místnosti bylo přitom docela hodně zatopeno, otevření okna a vyvětrání poblíž počítače pak znamenalo snížení maximálních teplot o další dva stupně:

Jakmile přestanete kartu zatěžovat, teploty velmi rychle jdou zase někam ke čtyřicítce:

Abych se nemusel spoléhat jen na report z čidla na kartě, vložil jsem co nejblíže k jádru (vzhledem k malým rozdílům teplot se mi to u Toxicu podařilo velmi dobře) i externí teplotní čidlo ze Scythe Kama Meteru. Zde máte vizuální kontrolu (otevřená vs. zavřená skříň dělala rozdíl zhruba dva stupně), že si teploty v zátěži nevymýšlím:

Zkuste si teploty srovnat s jinými současnými grafickými kartami, třeba z poslední recenze GeForce 9600 GT:

 

Rozdíl účinnosti Vapor-X chlazení oproti referenčnímu chladiči je obrovský a to se určitě nedá říct, že by ten původní byl nějak špatný. Ref. chladič si pořád zachovává výhodu ve vyfukování teplého vzduchu ven ze skříně, ale téměř 30 stupňů Celsia rozdílu v chlazení GPU, to už je opravdu hodně.

Hlučnost

V úvodu jsem vám sliboval drobnou chybku soudruhů z Hong-kongu a přichází zrovna teď, tedy v alespoň pro mě kritické části pro výsledné hodnocení karty. Už na první pohled asi většina z vás zkušenějších odhadla chladič na pěkně hlučný, dvoupinové připojení větráčku také nevěští nic dobrého. Bohužel jste měli pravdu.

Chladič po startu počítače a při běžné práci ve 2D není nijak tragicky hlučný, přesto se s tichým chodem referenčních chladičů GeForce 8800 GT, 9600 GT či Radeonů HD 3850 a 3870 nedá srovnávat. Nemáte-li ale zrovna tiché PC, bude to ještě v pohodě.

Peklo začíná při sebemenší zátěži, regulace je nastavena velmi agresivně a hluk je dost silný:

Další špatnou zprávou je, že karta nejen nemonitoruje otáčky větráku (což při chybějícím třetím kablíku není překvapení), ale bohužel ignoruje i manuální nastavení ventilátoru v programech RivaTuner a ATITool. Zkoušel jsem jak natvrdo snížit procenta otáček, tak redefinovat otáčky podle různých teplot, ale setkal jsem s naprostým ignorováním ze strany Toxicu. Možná někdy v budoucnu...

Vapor chamber technologie tedy zůstala trestuhodně nevyužita, při tak efektivním přesunu tepla od jádra bylo jistě možné vymyslet velice tiché řešení chlazení. Škoda, třeba u příštího Toxica...

Přetaktování

Přetaktování jsem už nakousl v kapitolce s teplotními měřeními a teď o něm prozradím vše. Navzdory účinnému chlazení a výborným paměťovým modulům jsem se z původních 800/1150 MHz dostal na 850/1250 MHz, takt jádra jsem oproti screenshotu nakonec ještě musel o 5 MHz snížit, hrou odhalující nestabilitu nebyla kupodivu Crysis, ale DirectX 10 verze Company of Heroes:

850 MHz u jádra je skutečně zklamáním, není to ani oněch 864 MHz, kde je třeba sáhnout k modifikaci, jak pro jádro, tak pro paměti by při tak účinném chlazení bylo určitě možné zvednout bez rizika poškození napětí a dosáhnout vyšších taktů. V tomto případě však jádro RV670 XT patřilo určitě k podprůměrným kouskům svého druhu.

Výkon přetaktovaného Toxica snad dobře ilustruje následující graf, úmyslně v něm nechávám i přetaktovaného nejbližšího soupeře, GeForce 9600 GT:

Ne každá GeForce 9600 GT půjde tak vysoko přetaktovat, ale procentuální rezerva je u karet s Nvidia G94 prostě výrazně vyšší. Pokud se vám graf zdá nepřehledný, mám pro vás to samé (obohacené i o 3DMarky) formou tabulky:

 

Výkon, verdikt

Toxic je jen mírně přetaktovaným Radeonem HD 3870, a tak jsem kvůli němu nedělal obvyklou a časově náročnou sadu testů, chcete-li znát výkon RV670 XT v jednotlivých hrách do detailu, projděte si třeba tento test. Zde uvedu jen jediný výsledný graf, který shrnuje počínání karet v 19 hrách a vícero nastaveních, pro rozdělení výkonu na výkon s bez vyhlazování či naopak s anti-aliasingem a anizotropním filtrováním anebo spočítané poměry cena/výkon, zavítejte do výše odkazované recenze:

Celkový výkon přetaktovaného Toxica v grafu není, nebyl čas provést všechny potřebné dílčí testy, dle předchozí stránky se však dá odhadovat výkon někde na úrovni GeForce 9600 GT AMP! Edition.

Verdikt

Toxic HD 3870 už seženete za necelých 4 400 Kč včetně DPH a karta má hlavně po snadném (nemusíte hlídat teplotu) přetaktování vynikající poměr cena/výkon. V balení je navíc hromada hodnotného softwaru a her, chladič je jednoslotový a přitom neuvěřitelně účinný. Sapphire bohužel vše naprosto pokazil malým hlučným větráčkem, který pro uživatele s tišším počítačem (ve srovnání s touto kartou, což bude asi většina čtenářů) znamená jediné: nutnost vyměnit chladič a tedy vše prodražit a přijít o elegantní a účinné chlazení.

MMF24

Dá se spekulovat o troše dobastlení, například připojením odporu na napájecí kablík větráku (při účinnosti vapor chamber bude stačit slabší a méně hlučné ofukování) anebo o částečné demontáži chladiče a ofukování vlastním větrákem apod., ale to už nechám na vaší fantazii.

+ dobrý poměr cena/výkon+funkce+příslušenství
+ nízké teploty, zabírá jen jeden slot
+ vybavení karty
- hlučnost ventilátoru
- nevyfukuje teplý vzduch ze skříně ven