Hlavní navigace

Tři éčka od Asusu se vrací. EeeBook X205 je netbook s Windows za 199 USD [IFA]

4. 9. 2014

Sdílet

 Autor: Redakce

Asus oživil značku Eee. Pod ní byly ještě před pár lety dostupné ty nejlevnější notebooky, které byly později vytlačeny tablety. Netbooky se ale vrací, zájem o ně oživily levné chromebooky. Asus se v tomto segmentu znovu zkusí přiživit. EeeBook X205 v listopadu nabídne 11,6" displej s rozlišením 1 366 ˜× 768 bodů, tedy o něco větší obrazovku, než bylo běžné v dobách největší slávy netbooků.

Za nanejvýš příjemných 199 dolarů (asi 4 200 Kč) dostanete podstatně výkonnější stroj ve srovnání s netbooky před pár lety. Nižší ceně napomohla edice Windows 8.1 s Bingem. Osmičky jsou navíc optimalizované pro levný hardware. Atom (Bay Trail) a 2 GB operační paměti poslouží jako přijatelný základ na surfování a lehčí kancelářskou činnost.

 

Ke chromebookům Google dává 100 GB ve službě Drive, podobně k EeeBooku X205 obdržíte na dva roky 100 GB ve službě OneDrive. Microsoft dorovnal nabídku Googlu, takže máme teď nějaký reálný důvod ke koupi chromebooku? Rozhodnut by mohlo snad jedině lepší zpracování počítače. Netbook od Asusu váží ani ne kilo.

ICTS24

Zajímavý je tím, že využívá technologii Connected Standby. O té jste uirčitě slyšeli, tak jen popozdilcům připomínám, že tento stav Windows převzala ze smartphonů. Jedná se o jakýsi režim spánku s tím, že probuzení je okamžité – přesně jako na smartphonu. Díky Windows 8 se tak naučily chovat i počítače. I díky tomu je jejich provoz úspornější, přitom pohodlný.

Zdroj: Asus | The Verge