Hlavní navigace

Tržby Googlu o čtvrtinu vyšší než loni. Zisk je už téměř 3 mld. USD

13. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Výkonný ředitel Googlu Larry Page si znovu pochvaluje hospodaření své firmy. V první kvartálu fiskálního roku 2012 byl obrat Googlu 10,65 miliardy dolarů (24% meziroční nárůst) se ziskem 2,89 miliardy (60% nárůst) a výnosem 10,08 USD na akcii. Obrovský růst zisku je způsoben tím, že loni v tomto období musel Google zaplatit půl miliardy jako urovnání soudního sporu ohledně reklam.

Google má aktuálně v hotovosti 49,3 miliardy dolarů (minulý kvartál 44,6 mld.). Tato částka už podle zahraničních zdrojů znervózňuje akcionáře, kteří by rádi získali nějak dividendy. Ostatně ke stejnému kroku se před měsícem odhodlal i Apple.

V Mountain View ale provedou jinou kulišárnu. Chtějí zavést nový druh akcií typu C, ke kterým už nebude hlasovací právo. Současní majitelé A a B by měli dostat odpovídající hodnotu v typu C, ale právo jim zůstane. Google tím chce získat nové investory, kteří už mu ale do podnikání „nebudou kecat“. Aktuálně drží většinový podíl firmy jeho zakladatelé Larry Page a Sergej Brin plus bývalý CEO Eric Schmidt. Při budování dlouhodobé strategie by jim zůstala rozhodovací moc.

 

Zdroj: Google