Hlavní navigace

Tržní podíly výrobců grafik v Q3 2013: Intel a nVidia jdou nahoru, AMD ztrácí

26. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost Jon Peddie Reseach opět zveřejnila výsledky své analýzy prodejů grafických adaptérů, tentokrát za třetí čtvrtletí roku. To je sice již prakticky dva měsíce za námi, údaje by to ale měly být i tak zajímavé – ukazují totiž, jaká byla na situace na trhu před podzimním uvedením nových modelů (Radeony Volcanic Islands, čip Hawaii, Nvidia GeForce GTX 780 Ti) a souvisejícím zlevňováním.

Vezměme hlavní producenty GPU pro PC podle abecedy. AMD, kterému se minule dařilo, v třetím kvartále poněkud ztratilo. Oproti čtvrtletí druhému prodalo o 4,2 % méně GPU. Zatímco minule AMD rostly prodeje notebookových APU a dodávky těch pro stolní počítače šly dolů, tentokrát byla situace obrácená. Prodej desktopových APU šel nahoru o 27,8 %, zatímco mobilní dolů o 21,3 %. Samostatným grafikám Radeon se nedařilo ani v jednom ze segmentů. Těch pro stolní PC se prodalo o 3,1 % méně, grafických karet pro notebooky pak o 4,5 % méně.

Je možné, že jsou v těchto číslech zahrnuty dodávky APU pro Xbox One a Playstation 4 (viz nebývalý nárůst desktopových APU). Jon Peddie Research počítá do svých analýz samostatné a integrované grafiky pro stolní PC, notebooky, pracovní stanice a embedded zařízení na bázi PC, dále také tablety a Chromebooky kompatibilní s PC. Úloha konzolí vyjasněna není, teoreticky však mohly byt zahrnuty pod systémy embedded.

Intel si naopak polepšil. Na desktopu sice udal o 1,1 % méně GPU (respektive svých procesorů s IGP), vynahradil si to ale v oblasti notebooků, kde si polepšil o 5,1 %. Celkově tak dodávky grafických procesorů Intelu šly nahoru o 3,5 %.

Také Nvidia patří k vítězům třetího čtvrtletí, její prodeje se zlepšily o 2,3 % kusů. Nejvíce si polepšila v grafikách pro stolní počítače, kde si připsala o 8,2 % lepší výsledek než v Q2 2013. Méně úspěšná byla v oblasti grafických karet pro notebooky, kde zaznamenala propad dodávek o 3,3 %.

Tržní podíly výrobců GPU v Q3 2013
Tržní podíly výrobců GPU v Q3 2013 (Zdroj: Jon Peddie Research)

Tržní podíly tak za třetí čtvrtletí letoška vypadají takto: AMD oslabilo na 20,7 % z 22 %, které mělo v druhém kvartále. Intel se z 61,8 % vyšplhal na 63 %. Nvidia si, co se týče procentuálního podílu, polepšila jen kosmeticky – z 16,2 % na 16,3 %, jelikož její celkový nárůst dodávek víceméně kopíroval celkovou expanzi trhu. Pro srovnání, před rokem byl podíl na trhu takovýto: Intel držel přesně 60 %, Nvidia 18,6 % a AMD 21 %.

 

Podíly samostatných grafických karet: Nvidia zvyšuje náskok
Co se samostatných grafik týče, jejich prodeje téměř nenarostly: ve srovnání s celkovým růstem GPU o 1,6 % bylo dedikovaných karet více jen o 0,12 %. Dodávky byly o nepěkných18,8 % nižší než před rokem. V oblasti samostatných grafických karet dále vede Nvidia. Z 62 % v druhém kvartále si polepšila rovnou na 64,5 %. Na Radeony od AMD tak zbylo jen 35,5 % oproti 38 %, na které dosáhly v Q2 2013. Podle některých analytiků by se s novou generací grafik podíl AMD mohl zlepšit možná až na 40 %, uvidíme ale, zda se tyto předpovědi ve světle evidentně rostoucího náskoku Nvidie vyplní. Grafiky Matrox a S3 už v tomto období neregistrovaly prakticky žádný podíl (0,0 %), zatímco před rokem pro ně JPR udával podíly 0,2 %, respektive 0,1 %.

Tržní podíly výrobců GPU v Q3 2013 - samostatné grafické karty
Tržní podíly výrobců GPU v Q3 2013 - samostatné grafické karty (Zdroj: Jon Peddie Research)

Poměr mezi dodanými PC a GPU je 1 : 1,37. Značné množství strojů s integrovanou grafikou tedy zároveň používá i samostatný adaptér (či adaptéry). Zatímco Intel má GPU v 99 % prodaných CPU, u AMD činí APU jen 67 % dodávek. Nějakou třetinu dodávek AMD tak musí tvořit čipy FX, Phenom, Sempron a Athlon.

GeForce GTX Titan stylized

CS24

V třetím čtvrtletí se výrobcům podařilo celkově o něco zvýšit objem prodaných zařízení, a to o 1,6 %; jenže se stále jedná o 8,8% propad oproti minulému roku. Trh s PC se obecně podle JPR začíná zotavovat, mezičtvrtletně narostl o 6,8 % (meziročně ale pochopitelně zaostává – o 7,6 %). I tak je ale tento artikl v ohrožení ze strany mobilních zařízení. Zatímco v loňském roce dodali výrobci 479 milionů GPU pro PC, letos se dle odhadů toto číslo smrskne na 436 milionů. I přes oživení se v budoucnosti absolutní dodávky budou spíše snižovat – pro rok 2016 JPR odhaduje, že se prodá 429 milionů GPU pro platformu osobních počítačů.

Zdroje: Jon Peddie Research (1, 2)