Hlavní navigace

Tržní podíly výrobců grafik v Q3 2017: Nvidia vylétla nahoru, získává tržní podíl

23. 11. 2017

Sdílet

Ilustrace - grafické karty Nvidia a AMD, tržní podíly
Zdroj: ExtraHardware / Cnews

Podzim pokročil a je čas na zprávu o vývoji tržního podílu jednotlivých výrobců GPU, kterou pravidelně touto dobou vydává analytická firma Jon Peddie Research. Nyní má už údaje za období července až září (Q3 2017), kdy asi nejsilněji řádila těžní mánie a Nvidia si „nahrabala“ rekordní zisk (i rekordní tržby).

Na začátek jednu možná zajímavou informaci: třetí kvartál byl v tomto roce nejsilnější, proti Q2 2017 se prodalo o 9,3 % GPU víc. Co je ale pozoruhodné, že přes kryptoměnovou mánii v tomto období bylo prodáno méně GPU, než ve stejném období loni – meziročně je zaznamenán pokles prodejů o 3,3 %. Je to asi celkovým oslabením hlavního trhu PC. Lze mít za to, že zatímco samostatné desktopové karty používané pro těžení v prodejích slušně narostly, naopak se propadly prodeje procesorů s integrovanými grafikami a jiných GPU nepoužívaných k těžení, jejichž objem je několikanásobný. Příspěvek horníků byl tak v celkové bilanci integrovanými grafikami utopen. Podle Jon Peddie Research klesly celkově dodávky GPU do notebooků proti loňskému Q3 o 6 %, zatímco desktopová (integrovaná plus samostatná) GPU o 2 % stoupla.

Údaje pro jednotlivé výrobce vypadají takto: AMD zaostalo za celkovou (průměrnou) hodnotou růstu, proti Q2 teď v Q3 prodalo jen o 7,63 % víc GPU. Největší roli v jeho růstu hrály samostatné grafické karty pro desktop, tedy ty využívané těžaři, jejichž dodávky v třetím kvartále proti druhému stouply o 16,1 %. Samostatné karty pro notebooky polepšily jen o 5,2 % a prodeje APU, tedy procesorů s integrovanou grafikou, stouply o 2,2 % v kategorii notebooků a o 7,1 % v případě desktopových APU (AMD v srpnu začalo na běžném trhu prodávat APU Bristol Ridge, nicméně větší vliv mohl mít asi spíš OEM trh).

Intel měl také růst, ovšem o něco menší. Jeho GPU integrovaná v procesorech šla v prodejích v Q3 2017 proti Q2 2017 nahoru o 5,01 %. Podle Jon Peddie Research by nárůst měl dělat 5,0 % na desktopu a 5,9 % v noteboocích (jak tyto hodnoty zprůměrovaně vyprodukují výsledek 5,01 %, to vám říct neumím).

nvidia-geforce-gpu-cip-deska-1600Jelikož obě dvě firmy měly zlepšení prodejů nižší než na začátku zmiňovaný celkový nárůst (9,3 %), je už vám asi jasné, že Nvidia je obě přeskočila, a tedy také na jejich úkor získala navíc tržní podíl. Podle Jon Peddie Research se prodeje Nvidie v tomto čtvrtletí zvedly o hodně výrazných 29,53 %. V souladu s hypotézou o vlivu kryptoměn byl největší nárůst v prodejích jejích samostatných grafik pro desktop: 34,7 %, i když i v noteboocích se jí prodeje zvedly o 22,4 %.

Celkové tržní podíly Intelu, AMD a Nvidie v Q3 2017 (Zdroj: Jon Peddie Research) Celkové tržní podíly Intelu, AMD a Nvidie v Q3 2017 (Zdroj: Jon Peddie Research)

Pohyb v koláči

Nvidia díky tomu zvedla svůj tržní podíl na nebývale vysokou hodnotu. V prodejích měla v Q3 2017 podíl 19,3 %, což je o celé tři procentní body víc než po Q2 2017 (tehdy 16,3 %). Intel si oproti tomu pohoršil z 70,6 % na 67,8 % a AMD z 13,2 % na 13,0 %.

CS24

Graf vývoje tržních podílů Intelu, AMD a Nvidie (Zdroj: Jon Peddie Research) Graf vývoje tržních podílů Intelu, AMD a Nvidie (Zdroj: Jon Peddie Research)

Jak to vypadá v samostatných grafických kartách?

Jak už ukazují předchozí údaje, měl by nastat pohyb tržního podílu ve prospěch Nvidie i ve statistice čistě jen samostatných grafických karet pro stolní PC, kterou Jon Peddie vede samostatně (vybrané části jsou aktuální zprávy jsou zde, permalink na konkrétní kvartál bohužel není poskytnu). Trh samostatných desktopových karet narostl o 29,1 % proti druhému kvartálu, meziročně je zlepšení o 21,5 %. Podle Jon Peddie Research podíl Nvidie v samostatných desktopových kartách stoupl ze 69,7 % zaznamenaných v Q2 na 72,8 % nyní a AMD kleslo z 30,3 % v Q2 na 27,2 %.

AMD a Nvidia, podíly čistě desktopových samostatných grafik, Q3 2017 (Zdroj: Jon Peddie Research) AMD a Nvidia, podíly čistě desktopových samostatných grafik, Q3 2017 (Zdroj: Jon Peddie Research)

(Pro pořádek je třeba říct, že Jon Peddie zřejmě údaje za druhé čtvrtletí trošku zpřesnil od minulé zprávy – tehdy dával AMD 29,4 % proti 70,6 % Nvidie. To znamená, že v Q2 byla situace pro Nvidii o něco málo „horší“, než bylo minule uváděno, ale mezi Q2 a Q3 si každopádně připsala větší podíl.)