Hlavní navigace

TSMC bude vyrábět Atomy

3. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Co se to děje, Intel snad nemá vlastní výrobní kapacity pro maličký Atom? Tak to není, největší světový výrobce procesorů se pouze rozhodl vyzkoušet trochu jiný model podnikání.

Intel upraví návrh procesoru Atom tak, aby se dal vyrábět v továrnách TSMC. Společnosti, které vyvíjejí SoC (System-on-Chip) řešení, ale nemají vlastní výrobní kapacity, budou moci jádro Atomu doplnit o grafické jádro a potřebné řadiče pamětí a úložných zařízení a takové čipy budou moci vyrábět u TSMC. System-on-chip zařízení se čpoužívají v embedded systémech, ještě častěji ale v mobilních telefonech a PDA. Příkladem takového čipu může být Nvidia Tegra.

Kdokoliv tedy bude moci nabízet čipy s jádrem Atom? Takto přece britská společnost ARM funguje již léta. Cílem této iniciatiy Intelu a TSMC je právě vytvoření většího tlaku na ARM. S nástupem netbooků několik výrobců představilo tyto malé počítače založené na procesorech s ARM jádry, což se samozřejmě Intelu nelíbí a na oplátku chce bitevní frontu přenést na pole čipů pro mobilní telefony, kde je ARM jako doma.

Intel Atom BGA

Kdo by teoreticky o Atom jakožto základ pro SoC řešení mohl mít zájem? Nvidia si stýská, že příští generace Atomu (Pineview) bude mít integrované grafické jádro bez možnosti jej nahradit vlastním. Pokud se tedy dohoda opravdu týká současného Atomu (jak naznačuje zmínka o 47 milionech tranzistorů v tiskové zprávě), bude Nvidia moci navrhnout nové produkty z řady Tegra s Atomem namísto ARM jádra. Tedy, pokud si Intel nenajde nějaký způsob, jak něco takového svému neoblíbenému soupeři na poli čipsetů zatrhnout. Pokud po nabídce sáhne Qualcomm, mohl by z toho naopak vzniknout SoC čistě pro mobilní telefony s grafickým jádrem s geny ATI. Handheldovou divizi kdysi kanadské společnosti totiž AMD nedávno odprodalo právě Qualcommu.

A jistě by se našli další. Není snad potřeba zdůrazňovat, že dohoda je oboustranně výhodná. Intel téměř bez práce získá architektuře x86 podíl v segmentu chytrých mobilních telefonů a PDA na úkor ARM. TSMC si zase přijde k zakázkám na výrobu těchto čipů.

CS24

Nebylo bohužel oznámeno, kdy přesně by se hotová zařízení s „integrovaným Atomem“ mohla dostat do prodeje. Intel ale potvrdil, že výroba procesorů Atom v jeho vlastních továrnách v žádném případě nekončí a na dříve vytýčené roadmapě se nic nemění.

Zdroj: tisková zpráva, X-bit labs

Autor článku