Hlavní navigace

Tvůrci přehrávače VLC chtějí verzi pro Metro, potřebují na to 40 000 liber

30. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

VLC (videolan.org) určitě znáte. Jde o open-source přehrávač, který si poradí snad se všemi různými formáty videa, zvuků nebo titulků a má pokročilé možnosti nastavení. Existuje verze pro Windows, Linux i OS X, chystají se mobilní varianty.

Hlavní jádro vývojářů si dalo další cíl – přinést VLC jako nativní aplikaci pro Metro ve Windows 8 a Windows RT (ARM). To bohužel nepůjde bez komunitní podpory. V současnosti VLC vyvíjí dobrovolníci, ale kompletní převedení pro nová API a design spolkne asi tři měsíce práce na plný úvazek. Proto tvůrci na Kickstarteru rozjeli financování, žádají 40 000 britských liber (1,25 milionu korun), aby se mohli práci naplno věnovat.

Darovat můžete od jedné libry a výše. Každý sponzor bude uveden na speciálním seznamu v aplikaci. Čím více přispějete, tím větší výhody budete mít. Zatím se vybralo něco před 7000 liber, sbírka končí 29. prosince. Pokud se peníze podaří vybrat, VLC pro Metro by mělo být dokončeno někdy v dubnu 2013.

 

MMF24

Snad limity vývoje pro Metro a podmínky obchodu Windows Store nebudou překážet, tvůrci to zmiňují jako hlavní rizika. Store totiž pořádný přehrávač potřebuje jako sůl. Výchozí media player od Microsoftu nestojí za nic. Resp. pokud potřebujete přehrávat exotičtější formáty videa, DVD nebo Blu-ray, tak máte smůlu. Neporadí si ani s titulky, internetovými streamy, obrazovými filtry atd. To vše vývojáři VLC slibují.

PS: Standardní VLC ve Windows 8 samozřejmě funguje. Mluvíme pouze o metroidní verzi z Windows Storu.