Hlavní navigace

U notebooků Čechům záleží na ceně, nikoliv designu, hmotnosti nebo dotyku

7. 11. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Agentura Ipsos zpracovala pro Microsoft výzkum, který měl zjistit, jak Češi a Slováci nakupují elektroniku. Z oslovených Čechů jich 74 % vlastní smartphone, 74 % notebook, 62 % stolní počítač a 43 % tablet. Na Slovensku je stejný počet majitelů tabletu i desktopu. Z výzkumu také vyplývá, že stolní počítač vlastní spíš starší lidé, zatímco smartphone mají skoro všichni ve skupině od 18 do 26 let.

Skoro všichni do 26 let mají smartphone
Skoro všichni do 26 let mají smartphone  

Co se týče operačních systémů, na noteboocích a desktopech dominuje Windows s přibližně 95% podílem. O zbytek se rovnoměrně dělí Linux, macOS a Chrome OS. Naopak tři čtvtiny tabletů běží na Androidu. Windows má v ČR 15% zastoupení a iOS 6%.

Čtyřiceti procentům Čechů vydrží stolní počítač více než šest let. U notebooků je výdrž rozložená rovnoměrněji. Pětina lidí má tři roky starý stroj, dva roky vydrží 18 % dotázaných. Naopak smartphone kupovaný před méně než rokem má 36 % Čechů.

Stolní PC nejčastěji měníme po šesti letech
Stolní PC nejčastěji měníme po šesti letech

Dvě třetiny oslovených mění počítač, když už se starým nejsou spokojení. Reklama, doporučení nebo jiné důvody jsou v jasné menšině. Zajímavé je, že mobily, tablety, notebooky i počítače lidé častěji kupují v kamenných obchodech než e-shopech.

Cena je klíčové kritérium při výběru notebooku
Cena je klíčové kritérium při výběru notebooku

A co hraje hlavní roli při výběru notebooku? Cena. Více než polovina Čechů za nový model platí mezi 7 000 a 15 000 Kč. Když si rozmyslí cenovou hladinu, pak se rozhodují podle CPU, kapacity RAM, úložiště a až pak podle velikosti displeje. Design hraje roli jen pro 9 % Čechů, hmotnost jen pro 6 % a dotyková obrazovka je důležitá jen pro 2 % oslovených.

MMF24

 

Zdroj: TZ Microsoft