Hlavní navigace

UMID MBook M1: minibook menší než malý

26. 2. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

UMID MBook M1, jak se tato novinka jmenuje, si s legendárním kapesním počítače od Psionu v ničem nezadá. Jeho hmotnost je pouhých 315 gramů (jen pro srovnání: stejně váží pouhý akumulátor většiny současných mininotebooků), tloušťku 19 milimetrů a půdorysné rozměry 158 x 94 milimetrů. Je tedy opravdu malý i ve srovnání s 5mx: ten vážil 354 gramů (tedy o 40 gramů více), byl o čtyři milimetry silnější. Zbývající rozměry pak byly 170 x 90 milimetrů.

Zatímco Psion 5mx byl kapesním počítačem s vlastním hardwarem a jednoduchým operačním systémem, UMID MBook M1 je ve své podstatě plnohodnotným mininotebookem. S velkými bratříčky si v ničem nezadá, nabízí například stejné rozlišení displeje 1 024 x 600 obrazových bodů. Pouze s rozdílem menší úhlopříčky 4,8", díky které jsou jednotlivé body na displeji opravdu velmi drobné. O zobrazení se stará grafická karta Intel GMA500.

">" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" width="425" height="349">

Uvnitř tepe procesor Intel Atom taktovaný na frekvenci 1,1 GHz, který má k dispozici 512 MB vestavěné operační paměti. Toto množství je pro Windows XP Home a mobilní použití dostatečné, kromě nich si může uživatel zvolit také verzi s operačním systémem na bázi Linuxu. Oba systémy mají k dispozici SSD disk s kapacitou 8 GB.

Úložný prostor lze dále rozšířit také prostřednictvím paměťových karet Micro SD, dále lze rozšířit zařízení prostřednictvím miniUSB konektoru. Nejvyšší verze pak nabídne ještě slot pro sim kartu mobilního operátora, je totiž vybavena 3G datovým modemem. Kromě něj můžete bezdrátově data přenášet prostřednictvím Bluetooth ve verzi 2.0 i Wi-Fi ve specifikacích 802.11b/g.

Jako příplatková konfigurace pak zůstává ještě možnost osazení megapixelové webkamery nebo digitální televizní tuner. Akumulátor disponuje kapacitou 17 Wh.

CS24

UMID MBook M1 se právě v těchto dnech začíná prodávat na Japonském trhu za cenu v přepočtu přibližně 10 200 korun za nejnižší a 13 000 korun za nejvyšší konfiguraci. Zkrátka a dobře, takhle si představuji evoluci a když si vzpomenu, kolik článků a recenzí vzniklo na Psionu 5mx, začínám se na UMID MBook M1 opravdu těšit.

UMID MBook M1

Cena od 465 dolarů, česká cena prozatím nestanovena
  
Redakce při testovaní notebooků používá paměťové produkty od společnosti Kingston.
 

Specifikace

 Procesor Intel Atom (1,1 GHz)
 Operační paměť (vestavěná) 512 MB
 Operační paměť (rozšiřitelná do) 1 GB (poouze při nákupu)
 Pevný disk (velikost) 8 GB (až 32 GB při nákupu)
 Pevný disk (rychlost) SSD
 Pevný disk (typ připojení) nezjištěno
 Optická mechanika (typ) není
 Optická mechanika (rychlost) není
 Velikost displeje (palců) 4,8
 Rozlišení displeje (bodů) 1 024 x 600
 Grafická karta Intel GMA500
 Grafická paměť sdílená
 Wi-Fi b/g
 Bluetooth 2.0
 Mobilní komunikace 3G (volitelně)
 Operační systém Windows XP Home / Linux
 Porty (s výjimkou USB) 1x slot pro SIM
 Počet USB portů 1 (miniUSB)
 Slot pro karty 1x čtečka microSD
 Rozměry 158 x 94 x 19 mm
 Hmotnost 0,314 kg (bez napájecího zdroje)