Hlavní navigace

Uniklé foto odhalilo tablet Nokie s Windows RT. Zbláznili se v Espoo?

17. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před časem se na internetu objevily fotografie desetipalcového tabletu od Nokie. Zařízení na nich byl prototyp, který se nakonec do sériové výroby nedostal. Finská společnost ale myšlenku vlastního tabletu neopustila. Čínský server Digiwo včera zveřejnil následující fotografii:

Tablet se s výjimkou křiklavé červené barvy nápadně podobá předchozímu prototypu. Tentokrát v něm ale namísto čipu od Nvidie údajně tepe Qualcomm Snapdragon 800. Magazín The Verge s odvoláním na své důvěrné zdroje tvrdí, že nejspíš ten samý tablet Nokia oficiálně vydá 26. září a bude k mání od amerického operátora AT&T. Na fotografii je však varianta s potiskem konkurenčního Verizonu.

 

Z volby architektury ARM a operačního systému Windows RT si však analytici klepou na čelo. Samotný Microsoft na systému prodělal stovky milionů dolarů a ruce pryč od něj už dali Asus, Lenovo a Toshiba. Tabletů s Windows RT se podle společnosti IDC prodalo jen okolo 200 tisíc kusů za druhý kvartál. Malik Saadi ze společnosti Informa Telecoms & Media má proto jasno. Volba Windows RT je podle něj bizarní a rozhodnutí vstoupit na trh tabletů je pro Nokii vůbec velice riskantní. Finové by se prý měli soustředit své síly na oblast smartphonů; tam sice Nokii prodeje rostou, stále má ale co zlepšovat.

Umělecké ztvárnění hypotetického tabletu Nokie s designem vycházejícím z N9 a prvních Lumií

CS24

Podobný názor má i Ben Wood z CCS Insight. Podle něj by pro Nokii měl být prioritou vývoj phabletu s obrazovkou nad 5 palců, který v nabídce společnosti zatím chybí (žábou na prameni je ale v tomto případě Microsoft; Windows Phone 8 teprve v budoucích aktualizacích dostanou podporu rozlišení 1920 × 1080 px). Vydávat tablet s Windows RT má podle Wooda smysl jen v jediném případě, a sice pokud by si jej ve velkém množství objednal mobilní operátor. A kdo ví, možná finský tablet bude v různých variantách dostupný jen touto cestou. Například Lumii 928 jinde než u Verizonu nepořídíte, je to však pouze vylepšená a lehčí Lumia 920. Tablety jsou pro Nokii zcela neprobádaným územím a mohla by si na nich vylámat zuby podobně, jako kdysi RIM (BlackBerry) s Playbookem.

Zdroj: The Verge, PC World