Hlavní navigace

Unikly další nahé fotky celebrit. Evidentně nepocházejí jen z iCloudu

22. 9. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Začátek září otřásl internetem i soukromím hereček, zpěvaček, modelek a jiných celebrit. Zatím neznámý útočník (nebo skupina) cíleně útočil na telefony nebo cloudová úložiště jejich uživatelů a získal z nich intimní fotografie či videa. Ve většině případů se útok týkal uživatelů iPhonů, resp. služby iCloud, která prý obsahovala chybu a bylo možné ji zneužít slovníkovým útokem. Samotný Apple vinu popřel.

Po více než 40 hodinách zkoumání jsme zjistili, že účty celebrit byly kompromitovány velmi cílenými útoky na jejich uživatelská jména, hesla a bezpečnostní otázky. Tedy metodu běžnou všude na internetu. Žádný z případů, který jsme vyšetřovali, ale nevedl k jakémukoliv narušení systémů Applu včetně iCloudu nebo funkce Find my iPhone. Nadále spolupracujeme s policií, abychom mohli zločince identifikovat,“ píše v oficiální zprávě. Chyba je na straně uživatelů – měli slabá hesla.

 

MMF24

Proč to znovu zmiňujeme? Dnes vyšla druhá velká várka fotek a videí odhalených celebrit. Jestli je pachatel stejný jako posledně, to nevíme. Soubory se už ale masivně šíří přes torrenty nebo diskuzní sítě 4chan a Reddit. Sběr fotek byl pravděpodobně dlouhodobý, protože některé už jsou staré – známé z dřívějších útoků – například na herečku Scarlett Johansson. V tomto případě se pachatel našel a už si odpykává desetiletý trest.

Nový „leak“ odhaluje také nahé fotky zpěvačky Avril Lavigne, hereček Jennifer Lawrence, Hayden Panettiere, Kate Bosworth, Kaley Cuoco nebo fotbalové brankářky americké reprezentace Hope Solo. Na fotografii Kim Kardashian je vidět, že fotí telefonem od Blackberry, takže útok cílil i na nejablečná zařízení a služby.

Autor článku